Przepis Sosy

Wegańska duszona cebulka w słodkim sosie musztardowym

Czasem, gdy znajdę nieco więcej czasu spisuję dla Was przepisy na dodatki, które goszczą częściej w mojej kuchni. W ferworze opisywania dań głównych nie za bardzo mam możliwość przygotowywania przepisów na dodatki, które mogą Wam się przydać. Tym razem nieco tego czasu znalazłem i oto przed Wami: wegańska duszona cebulka w słodkim sosie musztardowym. Bardzo łatwa i szybka. Idealna do niems i wszelkich pieczonek, kotletów czy produktów sojowych. Do dzieła!

Wegańska duszona cebulka w słodkim sosie musztardowym (przynajmniej do kilku kanapek lub obiadów)

  • 1 duża cebula biała (około 200-300g)
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu (rzepakowy, słonecznikowy będzie w porządku)
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub cukru kryształu
  • 2-3 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej, ale może być mieszanka francuskiej i delikatesowej/stołowej)
  • 2 szczypty soli lub do smaku

Wykonanie (około 20 minut):

Cebulę kroimy na pół i w piórka (czyli odcinamy korzeń oraz czubek i kroimy wzdłuż na dosyć cienkie plasterki – stworzą się wtedy piórka).
Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy olej.
Gdy olej się rozgrzeje wrzucamy na niego cebulę i solimy od razu by wypuściła wodę i szybciej zmiękła.
Smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 5-10 minut aż cebulka mocno zmięknie i zacznie łapać lekko złoty kolor.
Uważamy by się nie przypaliła.
Do cebulki wrzucamy musztardę oraz syrop z agawy lub cukier.
Dodajemy również trochę wody (maksymalnie około 50-100ml).
Mieszamy i podkręcamy mocno ogień.
Pilnujemy by wszystko się zagęściło, skarmelizowało, ale nie przypaliło.
Gdy większość płynu odparuje i zostanie nam gęsta, lepka cebulka, zdejmujemy ją z ognia i próbujemy.
Doprawiamy wedle uznania i to tyle!
Smacznego!

Wegańska duszona cebulka w słodkim sosie musztardowym
Wegańska duszona cebulka w słodkim sosie musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.