Prace nad tą babką były krótkie, ale intensywne. Miałem do przetestowania trzy wersje: drożdżową, ala piaskową i tę, czyli maślano-jogurtową. Jako, że jesteśmy fanami wilgotnych wypieków, to największe uznanie zdobyła ta ostatnia. Tym bardziej, że jest to mniej popularna opcja na wielkanocnych stołach. Przepis należy do tych łatwiejszych a przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu (oprócz pieczenia). Ważną techniką, tworzącą jej wyjątkowe wnętrze jest ucieranie, a jogurt i Osełka od Wege Sióstr sprawiają, że wegańska babka maślano-jogurtowa na Wielkanoc nie wyschnie nam w trakcie pieczenia a przechowywać możemy ją dłuższy czas (choć u nas zazwyczaj nie wystoi nawet dwóch dni…).
Wegańska babka maślano-jogurtowa z nutą cytryny (zależnie od formy, ale około 10-12 porcji):
Przepis jest rozpisany na klasyczną formę do babki o rozmiarze 20cm, o taką, mniej więcej:
- 200g Osełki od Wege Siostry (1 i 1/3 kostki) + ciut do smarowania formy
- 150g cukru kryształu 3/4 szklanki
- 330g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g jogurtu naturalnego (najlepiej sojowy lub owsiany)
- skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, tylko dla koloru)
Wykonanie (20 minut + 1h10m na pieczenie):
Osełkę zostawiamy na 5-10 minut w temperaturze pokojowej.
Dzielimy na małe kostki nożem i razem z cukrem umieszczamy w misie miksera.
Ucieramy na wolnych obrotach około 3-5 minut aż masło lekko się rozpuści i połączy ładnie z cukrem.
W tym czasie łączymy w osobnej misce mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i kurkumę.
Mieszamy dokładnie by rozprowadzić dodatki w mące.
Również w tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 170°C góra-dół.
Mąkę z dodatkami przesypujemy do masła z cukrem i znów ucieramy na wolnych obrotach przez 3-4 minuty aż powstanie nam coś na kształt kruszonki.
Jeżeli masa poprzylepiała się do ścianek misy, to zeskrobujemy ją i mieszamy jeszcze trochę ręcznie.
Masa powinna mieć kruszonkową konsystencję – rozpadać się gdy złapiemy i lekko rozetrzemy w palcach, ale trzymać siebie gdy ściśniemy większą grudkę.
Na koniec dodajemy jogurt i już ręcznie, na przykład łyżką, mieszamy energicznie, dokładnie, ale nie za długo. Tylko do wstępnego połączenia składników.
Blaszkę lub formę smarujemy lekko Osełką z nerkowców.
Masę na babkę wykładamy do formy, wyrównujemy górę, uderzamy kilka razy o blat by się ułożyła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na minimum 1h.
Po godzinie wierzch powinien się już ładnie przyrumienić.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczona.
(Wegańska babka maślano-jogurtowa na Wielkanoc będzie i tak bardziej wilgotna niż inne tego typu wypieki, więc jeżeli patyczek jest już suchy, lub bardzo lekko lśni, to znaczy, że babka jest upieczona.)
Do tego czasu przedłużamy (po każdym sprawdzeniu) czas pieczenia o kolejne 5 minut i sprawdzamy.
Gdy uznamy, że jest już upieczona, studzimy ją i wyjmujemy z formy.
Posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem (przepis znajdziecie tutaj) lub wspaniałym, niepowtarzalnym, wegańskim lemon curdem!
To kolejny z serii przepisów we współpracy z marką Wege Siostry, tworzącą roślinne alternatywy dla sera i nabiału.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!