Dziwię się, że jeszcze nie przedstawiałem Wam żadnych śniadań. Powinniście bowiem wiedzieć, że jestem w śniadania bardzo dobry i doświadczony. Lubię te w ciężkiej wersji, lubię szybkie, śniadaniowe kanapki, lubię też owsianki. Nie martwcie się, póki co nie planuję Was zarzucać zdjęciami tych ostatnich z różnymi kombinacjami owoców. Zacznę od jednej z moich ulubionych opcji. Śniadania idealnego przed długim dniem lub po długiej nocy. Śniadania, które ładuje nas energią na bardzo długi czas. Śniadanie, które w rodzimej nazwie ma przydomek full i nic dziwnego, napełnia nas bowiem szczęściem, błogością i nie tylko… Zapraszam na przepis na wegańskie angielskie śniadanie!
Vegan Full English Breakfast – Wegańskie Angielskie Śniadanie (2-3 porcje)
- jedna tofucznica (przepis tutaj)
- 4-6 kromek chleba tostowego
- 2-3 kiełbaski (ja wybrałem Bezmięsny, ale może być Dobra Kaloria, Polsoja itp)
- 4-6 plastrów tempeh w bekonowym stylu (przepis tutaj), można zastąpić np boczkiem Bezmięsny lub yubą w bekonowym stylu (przepis tutaj)
- 8-10 małych pieczarek (zwykłych lub brunatnych)
- 1-2 duże pomidory lub 8-10 koktajlowych
- 1 puszka pieczonej fasolki Heinz
- 1 łyżka sosu barbecue (przepis tutaj)
- 1/2 łyżki ostrego sosu (Frank’s Tabasco itp) (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki neutralnego oleju do smażenia
- zioła do dekoracji, kawka do popicia
Wykonanie
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki wzdłuż.
Pomidory/pomidorki myjemy, kroimy wzdłuż.
Wykonujemy część przepisu do tofucznicy, czyli przygotowanie składników przed smażeniem.
Zaczynamy od przygotowania fasolki.
Do rondla wrzucamy fasolkę Heinz. Doprawiamy sosem barbecue i opcjonalnie ostrym sosem. Redukujemy na wolnym ogniu aż uzyskają gęstą konsystencję i aż sos nieco ściemnieje.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu pieczarki z pomidorami, tak by pieczarki nieco się zezłociły a pomidory złapały lekko ciemny kolor i zmiękły.
Przygotowujemy dalej tofucznicę według przepisu.
Na kolejnej patelni rozgrzewamy nieco oleju i smażymy kiełbaski z tempehem.
Tostujemy chleb/bułki.
Podajemy wszystko na jednym talerzu/dużej patelni, każdy składnik obok siebie, można udekorować szczypiorkiem lub innymi ziołami (choć nie jest to klasyczne podejście). Siadamy z kawą i częstujemy się tym na co mamy ochotę.
Wskazówki
- Jest to śniadanie, które wymaga dużej koordynacji i jednoczesnego gotowania na 3-4 palnikach, dlatego podpowiem Wam jak po kolei się za to zabrać:
Zaczynamy od fasolki, bo schodzi z nią najdłużej, ale może ona potem być trzymana na minimalnym gazie i będzie gorąca w momencie podania.
Potem smażymy pomidory z pieczarkami, bo wymagają one nieco uwagi, ale nie trzeba na nie zerkać bez przerwy.
Gdy pomidory z pieczarkami się smażą, przygotowujemy tofucznicę. Robi się ją na wolnym ogniu, więc nie należy jej poświęcać wiele uwagi, najważniejsze by wcześniej przygotować do niej składniki (posiekać cebulę i zblendować, pokruszyć tofu).
Potem tostujemy chleb.
Na koniec smażymy kiełbaski z bekonem i wykańczamy tofucznicę, w tym czasie wykładamy już fasolkę, pomidory i pieczarki.
Po chwili dołączają do niech pozostałe składniki i gotowe. - Fajnie jeżeli macie pomocnika w kuchni i na przykład przygotowujecie to śniadanie w dwie osoby, ale w pojedynkę również można sobie z tym poradzić. Najważniejsze by odpowiednio zaplanować kroki i podać wszystko cieplutkie.
- Rozpisałem składniki na 2-3 osoby, ale weźcie pod uwagę, że to śniadanie jest bardzo sycące i duże objętościowo. Dla osób, które jedzą mniej, spokojnie wystarczy na cztery porcje.
[…] Vegan Full English Breakfast – Wegańskie Angielskie Śniadanie […]
[…] kilka dni można zabierać ją do pracy, traktować jako szybki posiłek czy choćby dodatek do angielskiego śniadania zamiast klasycznej fasolki barbecue. Jeżeli zachęciłem Was tym opisem to zapraszam do zakasania […]
[…] Takie lubię najbardziej i takimi uwielbiam się z Wami dzielić. Na blogu znajdziecie już Angielskie Wegański Śniadanie, inspirację na Śniadaniowego Burgera czy Najlepszy Omlet. Dziś wegańska szakszuka – […]
[…] Tempeh kroimy na cienkie plastry 2-3mm. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę. Mieszamy dokładnie. W długim naczyniu z płaskim dnem układamy plastry tempeha i co warstwę polewamy marynatą. Tak czynimy do wykończenia tempeha a resztę marynaty wylewamy na wierzch. Zamykamy szczelnie pudełko lub naczynie przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki i marynujemy minimum przez noc, najlepiej 24-48h, od czasu do czasu możemy lekko nim potrząsnąć. Wyciągamy, niekoniecznie otrzepujemy z nadmiaru marynaty i smażymy na patelni z minimalną ilością oleju. Ściągamy z patelni gdy tylko nabierze nieco chrupkości i ładnie się przyrumieni. Jemy od razu lub na zimno, do kanapek czy śniadań po angielsku. […]