Przepis Święta

Tofurożek czyli wegański twarożek z tofu – wersja podstawowa

Twarożek z tofu to doskonały sposób by szybko i bez zbędnego wysiłku stworzyć miękki, lekko tłusty serek, który sprawi, że uda nam się każdy przepis. Jego wersję podstawową postanowiłem spisać, ze względu na to, że w tym roku, na Święta przedstawię Wam dwa przepisy na pierogi (z bakaliami i twarożkiem oraz ruskie), w których sprawdzi się on idealnie. Nie ma co się rozwodzić w tym wstępie, bo dłużej będziecie go czytać niż przygotowywać tofurożek. Do dzieła!

Tofurożek czyli wegański twarożek z tofu (około 400-450g)

  • 2 kostki (około 400g) średnio twardego tofu (obecnie sprawdzi się dobrze to z dyskontów – Lidl, Biedronka, Lunter)
  • 5 łyżek mleka roślinnego o neutralnym smaku (owsiane, sojowe itp) – około 50ml
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (jeżeli tofurożek będzie jedzony na ciepło) lub nie dodawać jeżeli będzie jedzony na zimno
  • 1-2 łyżki kwasu mlekowego (dostępny na Allegro) lub soku z cytryny – czegoś do zakwaszenia
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu (opcjonalnie, jeżeli chcecie bardziej gładki i tłustszy tofurożek)
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Tofu wyciągamy z opakowania, odlewamy wodę, możemy lekko odsączyć, ale nie jest to konieczne.
Teraz musimy je rozdrobić. Ja używam malaksera – wkruszam tofu do środka i włączam szybkie obroty dosłownie na 10-20s – idealnie dzieli to tofu na drobne granulki.
Można oczywiście użyć widelca czy własnych dłoni, ale zajmuje to nieco więcej czasu – efekt powinien być podobny.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, próbujemy, ewentualnie doprawiamy, pamiętając, że najlepiej gdy twarożek z tofu postoi kilka godzin na blacie w kuchni i się przegryzie.
Odstawiamy – możemy używać od razu lub przez kilka kolejnych dni.

Gotowy tofurożek - twarożek z tofu
Gotowy tofurożek – twarożek z tofu

Wskazówki:

  • Kwas mlekowy jest wegański, dostępny na Allegro i moim zdaniem tylko on daje taką kwaśność spotykaną w produktach mleczarskich.
  • Dużo zależy od tofu jakie kupicie (może się różnić nawet między partiami), więc składniki dodawajcie stopniowo, próbujcie i sprawdzajcie czy smak i konsystencja jest już dla Was w porządku. Jeżeli jest za suchy dodajcie mleka lub tłuszczu, jeżeli zbyt mokry możecie dołożyć trochę więcej skrobi. Celujcie w taki smak i konsystencję żeby odpowiadała Wam lub potrzebom danego przepisu.
  • Tofurożek sprawdzi się doskonale na zimno i ciepło, wytrawnie i słodko. W sumie do wszystkiego.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *