Przepis

Tofu gyro czyli przepis na gyros z tofu, ale grecki

Co mogłem przywieźć z Krety? Różne rzeczy tak naprawdę, ale z wycieczek najchętniej przywożę wspomnienia. Gyro w Fast Vegan Food w Heraklionie to będzie jedno z najpiękniejszych wspomnień tegorocznych wakacji – idealna kompozycja sojowego gyrosa z puszystą pitą, warzywami i tzatzikami. Pomysł na taki gyro powstawał w mojej głowie już od jakiegoś czasu – szukałem solidnego odpowiednika mięsa, ale nie chciałem bawić się w zamienniki. Wybór padł na tofu i z efektu jestem baardzo zadowolony. Przy okazji tego przepisu zapoznam Was ze świetną i bardzo łatwą techniką przygotowywania tofu, która wielu może odmienić spojrzenie na ten składnik. Tofu od teraz będzie Twoim najlepszym przyjacielem, a już na pewno takie tofu gyro – ruszajmy więc do dzieła!

Tofu gyro (2-4 pity pełne smaku):

  • około 400g (dwie małe kostki lub jedna duża) średniotwardego lub twardego tofu naturalnego
  • 2-3 łyżki przyprawy do gyro (może być też do gyrosa, ale czasem w tygodniach greckich w dyskontach bywają przyprawy typowo do gyro – taka mieszanka powinna generalnie zawierać przynajmniej: kumin, oregano, paprykę i cytrynę)
  • 1 łyżka octu (najlepiej jabłkowego)
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (zależnie od tego jak słone chcecie danie)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 chlusty wody
  • sól, pieprz do ewentualnego doprawienia
  • pity z tego przepisu (rozwałkowane grubo i upieczone w niższej temperaturze – 190-200°C)
  • kremowe tzatziki – polecam oczywiście te z mojego ebooka
  • dowolne warzywa – idealnie będzie to sałata, pomidor i czerwona cebulka
  • świeżo smażone frytki
  • dowolne zioła
  • ciut jogurtu
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie (około 30 minut – nie licząc pit i frytek):

Przygotowujemy marynatę w średniej wielkości misce lub garnku:
Łączymy mieszankę przypraw, ocet, sos sojowy, oliwę i wodę.
Mieszamy dokładnie.
Tofu wyjmujemy z opakowania.
Kroimy w jak najcieńsze plastry – jeżeli będą się Wam rozwalać to nie ma to znaczenia – właśnie ta nieregularność jest tutaj ważna.
Pokrojone tofu wrzucamy do marynaty i mieszamy dokładnie aż całe będzie oblepione w marynacie.
Na tym etapie możemy marynować je 10-20 minut, ale można je również wykorzystać od razu.
Nagrzewamy piekarnik góra-dół termoobieg 190°
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy tofu.
Rozkładamy je równomiernie – w miarę jak nam się uda jedną warstwą.
Wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy 20-25 minut.
Po około 15 warto zerknąć czy tofu nie zaczyna się nam palić, zależny nam bowiem na mocno przesuszonym, ale nie spalonym tofu.
W tym czasie możemy przygotować pity i usmażyć frytki.
Na pitę wykładamy tzatziki, warzywa i frytki.
Tofu wyciągamy z piekarnika i możemy je zjadać już w takiej formie, ale będzie jeszcze lepsze gdy wrzucimy je na mocno rozgrzaną patelnię, zalejemy wodą i przemieszamy.
Tofu złapie znów trochę wody, będzie bardziej soczyste i wytworzy się pyszny sosik.
Tak podgrzewamy z wodą dosłownie 2-3 minuty aż niemal cały płyn znów odparuje i osiądzie na kąskach.
Tofu gyro warto w tym momencie spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub ciut zakwasić octem czy sokiem z cytryny.
Kąski tofu kładziemy na warzywach i frytkach.
Pitę zwijamy w rożek i zjadamy, wspominając wielkie greckie wakacje.
Smacznego!

Tofu gyro w picie
Tofu gyro w picie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *