Przepis

Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Są takie hity diety roślinnej, które nigdy się nie nudzą a jednocześnie smakują nie tylko roślinożercom. Takim składnikiem niewątpliwie jest boczniak ostrygowaty. Dostępny szeroko w sklepach, bardzo plastyczny, dosyć neutralny w smaku a jednocześnie mięsisty i soczysty. Z boczniaków przygotowywałem już przekąski w panierce, szaszłyki i danie, którym chciałbym się z Wami dziś podzielić. Tym pomysłem jest: szarpany boczniak w sosie barbecue.
Przepis wymaga nieco pracy, ale nie jest on skomplikowany. Rekomenduję przygotowanie go dzień wcześniej a ostateczną fazę przeprowadzić w dniu podania. Na pewno pomoże to w przeniknięciu smaku wgłąb boczniaka i cebuli. Szarpany boczniak w sosie barbecue idealnie pasuje do miękkiej, burgerowej bułki. W kanapce ze świeżym, wyrazistym kolesławem i ćwiarteczkami ziemniaków w przyprawach, sprawdzi się idealnie. Tak go zazwyczaj podajemy.

Kanapka Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue
Kanapka Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Zachęciłem?
To do dzieła!

Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Przepis wystarcza na 6-8 porcji

  • 750g boczniaka ostrygowatego
  • 400g sosu barbecue (przepis tutaj)
  • 3 średnie lub 2 duże cebule
  • kilka łyżek neutralnego oleju do smażenia

Wykonanie

Boczniaka wyciągamy z opakowania, dzielimy na mniejsze części i szarpiemy, przeciągając przezeń wzdłuż widelcem.
Czego nie uda się rozdzielić widelcem, rozdzielamy palcami, do formy jak na zdjęciu poniżej.

Poszarpany Boczniak Ostrygowaty
Poszarpany Boczniak Ostrygowaty

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzany olej, solimy by szybciej wypuściła wodę.
Czekamy aż cebula się zeszkli i zdejmujemy ją do osobnej miski.
Podkręcamy gaz i wrzucamy poszarpanego boczniaka na patelnię.
Czekamy aż część wody z niego odparuje i zacznie się miejscami brązowić.
Do podsmażonego boczniaka wrzucamy cebulę.
Zalewamy całość sosem barbecue.
Przykrywamy patelnię i dusimy przez 10-15minut.
Odstawiamy całość na jakiś czas (optymalnie całą noc) do lodówki.

Przed podaniem rozkładamy boczniaka na ruszcie piekarnika i papierze do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Zapiekamy go przez 10-15 minut by sos ładnie się skarmelizował i zredukował.

Gotowe!

Wskazówki

  • zależnie od tego jak poszarpiemy boczniaka, taką strukturę dania otrzymamy – im grubiej tym bardziej soczyście, a im bardziej cienko tym łatwiej go udusimy i jego tekstura nie będzie odgrywać aż tak znaczącej roli w całości
  • boczniaka smażymy na mocnym ogniu, ze względu na to, że około 90% jego masy to woda. Nie ma szans, że nam się przypali, a to właśnie o odparowanie dużej części wody chodzi w tej operacji
Gotowy Boczniak Ułożony na Papierze do Podpieczenia
Gotowy Boczniak Ułożony na Papierze do Podpieczenia

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *