Przepis Wegański Grill

Stek z pomidora – sztuka cudownego warzywa

Trochę na przekór osobom, którym wadzi nazewnictwo dań roślinnych, przypisane (w mniemaniu wielu) wyłącznie daniom mięsnym. Trochę by pokazać w jakiej jeszcze odsłonie można zaserwować to cudownie uniwersalne warzywo. Trochę by wykorzystać zbliżający się sezon na soczyste, pełne smaku pomidory. Trochę by ta bomba umami, ku Waszej uciesze wylądowała na rusztach w tym sezonie. Z tych wszystkich trochę powstał kawał, sztuka czy też stek z pomidora, którym raczyć będziemy się przez kolejne kilka miesięcy z radością, gdy gorący sok nieelegancko będzie spływać nam po brodzie i dłoniach. Koniecznie sprawdźcie poniżej jak łatwo go przygotować i podać w prostej, ale atrakcyjnej formie. Tak właśnie powinien wyglądać grill!
P.S. Dla mięsnych trolli: Bawole Serce to też pomidor.

Stek z pomidora (3 steki, jedna duża porcja – może nawet dla dwóch osób)

  • 1 bardzo duży, mięsisty pomidor – około 500g (żółty, malinowy, bawole serce itp)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Do podania:

  • 2 grube kromki łatwego do tostowania pieczywa
  • 2 łyżki szybkiego pesto z pietruszki (przepis tutaj)

Wykonanie

Pomidora kroimy w poprzek na 2-3cm plastry, końcówki odkładamy.
Wewnętrzne plastry smarujemy oliwą (lub bezpośrednio polewamy już na grillu) i układamy na średnio rozgrzanym ruszcie.
Posypujemy solą i pieprzem. Trzymamy na jednej stronie około 5 minut.
Chleb tostujemy na grillu (również można go posmarować oliwą).

Podanie:
Chleb układamy na talerzu, obie kromki obok siebie (jak na zdjęciu).
Nakładamy łopatką pomidory, 2-3 plastry.
Nakładamy pesto lub podajemy osobno w miseczce.

Smacznego!

Wskazówki

  • Pomidora obracamy łopatką, bo w pewnym momencie stanie się lekko miękki.
  • Resztki pomidora możemy skroić na kostkę i przygotować polską salsę (pomidor, cebula, oliwa, pietruszka).
Stek z pomidora podany na tostach i pietruszkowym pesto
Stek z pomidora podany na tostach i pietruszkowym pesto

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *