Ah, jak ja się cieszę, że wreszcie spisuję przepisy na te wszystkie sosy, które tworzę na szybkości by dopełniły moje dania swoim blaskiem. Za każdym razem gdy kręciłem taki sos zastanawiałem się czy tego nie zapisać… Tylko po co?
Teraz już wiem, że właśnie po to, by każdy mógł z moich pomysłów skorzystać! W takim tempie to niedługo będzie tu niezła encyklopedia sosów. Może blogierskim sznytem wydam jakiegoś ebooka z przepisami na wegańskie sosy?
Majonezowy sos limonka-kolendra na pewno by się tam znalazł – szybki, świeży, dosyć lekki w odbiorze mimo majonezowej bazy, o bardzo świeżej nucie kolendry i przyjemnej, egzotycznej kwaśności z limonki – idealny towarzysz dań z grilla i patelni, wrapów, sałatek a także pampuchów, do których użyłem go niedawno! Startujemy!
Sos Limonka-Kolendra (mała miseczka)
- 3 łyżki majonezu (polecam swój z aquafaby – przepis tutaj)
- łyżka soku z limonki
- łyżka posiekanej kolendry
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
Wykonanie
Wszystkie składniki oprócz pieprzu mieszamy.
Próbujemy, dosmaczamy pieprzem i gotowe!
Wskazówki
- Sos będzie dosyć kwaśny – jeżeli Wam to nie odpowiada, dodajcie 1/2 łyżki soku z limonki
- Kolendrę siekamy aż rozboli nas ręka – bardzo, bardzo drobno.
- Jeżeli brakuje soli, to możecie ją dodać. Nie znam jednak majonezu, w którym byłoby jej za mało.
[…] 10 minut. Wyciągamy je z garnka, przekładamy na talerz, dosłownie chwilę studzimy. Podajemy z sosem limonka-kolendra oraz większą ilością kimchi. Serwujemy na […]