Przepis

Skwarki z Kaszy Gryczanej

Skwarki to jest podpora kuchni naszych mam i babć, można było przyrządzić cokolwiek z mieszaniny mąki i ziemniaków (kopytka, pyzy, prażuchę itd…), ale do tego musiała być złota cebulka, utopiona w tłuszczu wydobywanym z kawałków słoniny (mógł też być to boczek, ale to dla tych co zaznali nieco luksusu w dzieciństwie). Okrasa tego typu dodawała daniom jednego z makroskładników czyli tłuszczu – nośnika smaku. Nie ma się co przecież oszukiwać, pyzy babci były pyszne, ale sauté nie smakowałyby na pewno tak dobrze. Skwarki z kaszy gryczanej, na które przepis znajdziecie poniżej, pełnią nieco inną funkcję – odmienna tekstura, kontrast tekstur, uwypuklenie smaku, dodanie mocnej nuty, dopełnienie finiszu całego dania. Takie właśnie zadanie miały przed sobą w daniu, które przyrządziliśmy ostatnio: pieczonej kapuście w sosie pieczeniowym z topinamburowym pureé. Spójrzcie na dole tekstu, właśnie w takim anturażu je podaliśmy. Jeżeli chcecie wykorzystać ten pomysł, to wszystkie przepisy na składowe tego dania znajdziecie na blogu. Odnośniki również znajdują się w tym tekście.

P.S. jeżeli szukacie inspiracji na inne skwarki to znajdziecie je w przepisie na wegański smalczyk – smarowidło z fasoli

Skwarki z Kaszy Gryczanej

  • 5 łyżek kaszy gryczanej białej, niepalonej
  • 2,5 łyżki oleju (np rzepakowego)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta czosnku w proszku (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku

Wykonanie

Wsypujemy kaszę do miseczki.
Wlewamy olej do kaszy.
Wsypujemy sól i pieprz.
Mieszamy dokładnie.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Wysypujemy kaszę na papier do pieczenia na blasze.

Skwarki z kaszy gryczanej przygotowane do pieczenia
Skwarki z kaszy gryczanej przygotowane do pieczenia

Wkładamy do piekarnika na 15-20minut, utrzymujemy temperaturę 180°C.
Po lekkim zezłoceniu lub nawet zbrązowieniu kaszy, wyciągamy ją i studzimy na papierze ręcznikowym – uwaga, jest bardzo gorąca, mimo tego, że się taka nie wydaje.
Po wystudzeniu przesypujemy skwarki z kaszy gryczanej do miski – posypujemy przyprawami.
Mieszamy i gotowe!

Gotowe skwarki z kaszy gryczanej
Gotowe skwarki z kaszy gryczanej

Skwarki z kaszy gryczanej podaliśmy z kapustą pieczoną w sosie pieczeniowym i puree z topinamburu

Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym, puree z topinamburu i skwarki z kaszy gryczanej
Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym, puree z topinamburu i skwarki z kaszy gryczanej

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *