Przepis Wegański Grill

Salsa z grillowanego ananasa do hot dogów oraz innych rarytasów

Grillowany ananas można przyrządzić na wiele sposobów, w różnych glazurach, sosach czy nawet sauté i powiadam Wam, to jest wspaniały dodatek. Zda egzamin wzorowo gdy użyjecie go do burgerów (sprawdźcie tutaj), hot-dogów (tak jak w poniższym przepisie) czy chociażby do kotletów sojowych z grilla (a te sprawdźcie koniecznie tutaj). Salsa z grillowanego ananasa, którą Wam tu proponuje to soczysty mariaż wzajemnie uzupełniających się smaków: jest słodko, kwaśno, ciut pikantnie, odświeżająco, rześko, przyjemnie a jednocześnie dosyć lekko. Od tego roku ananas będzie ze mną na każdym grillu, mam nadzieję, że na Waszych również!

Salsa z grillowanego ananasa (do czterech hot dogów lub dodatek do kilku dań)

  • 3 grube plastry ananasa
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta płatków chili
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • garść kolendry
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Wykonanie

Ananasa smarujemy syropem klonowy i oprószamy chili.
Układamy na dosyć mocno rozgrzanej części grilla i czekamy aż złapie mocniejszy kolor (prawdopodobnie 4-5 minut na jednej stronie).
Obracamy i grillujemy podobnie z drugiej strony.
W tym czasie kroimy cebulę w bardzo drobną kostkę a kolendrę siekamy dosyć drobno.
Ananasa zdejmujemy z grilla, lekko studzimy i również kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku, ewentualnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, odstawiamy na chwilę by się przegryzło i gotowe!

Podajemy do hot dogów, burgerów czy tortilli.

Hot dog z salsą z grillowanego ananasa
Hot dog z salsą z grillowanego ananasa

Wskazówki

  • Po grillowaniu sprawdzamy czy rdzeń jest na tyle miękki by go zjeść. Jeżeli Wam nie odpowiada, możecie go wyrzucić, ale ja preferuję jego jedzenie, szczególnie, że w salsie zaginie pomiędzy smakowitszymi kąskami.

2 komentarze

  1. A czy możesz powiedzieć jak skonstruowałeś całego hot- doga?
    Czy parówkę uprzednio przyprawiłeś i zrobiłeś na grillu? I czy całość można łączyć z jakimś sosem czy sama salsa wystarczy?
    Pozdrawiam:)

    1. Kasiu,
      hot dog składa się z kiełbaski Next Level, która już jest dosyć mocna w smaku. Została ugrillowana i włożona do przekrojonej wzdłuż, ale nie do końca bagietki na zakwasie (ale pieczywo może byc dowolne). Dół posmarowałem lekko majonezem i wrzuciłem sałatę, ale nie jest to konieczne, bo salsa jest wilgotna i całość nie będzie sucha. Można złożyć tego hot-doga w sumie tylko z pieczywa, parówki i salsy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *