Współpraca z marką Wege Siostry sięgnęła już kilku sezonów. Teraz szczęśliwie weszliśmy w sezon letni – warzywa nabierają smaku, owoce już powoli zalewają targowe stoiska a nam nie chce się zbytnio gotować. Gdy gorąco i większość czasu chcemy przeznaczyć na wypoczynek, idealny będzie ten przepis: zimne kluchy a na nich różowy chłodnik z pomidorów, truskawek i Toczonego – 20 minut i gotowe! A jakie smaczne, kremowe (dzięki serkowi Toczonemu) i orzeźwiające! Przekonajcie się sami. Do dzieła!
Różowy chłodnik z pomidorów, truskawek i Toczonego (4 porcje)
- 2 duże pomidory (około 500g)
- 2-3 garście truskawek (około 150-250g – mogą być mrożone)
- 1 ogórek (opcjonalnie)
- 4-5 łyżek Toczonego od Wege Sióstr (najlepiej wersja Chipotle)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 kromka chleba pszennego lub pół bułki pszennej lub kilka plasterków tofu
- 1 łyżeczka soli (lub więcej do smaku)
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- makaron dowolny (najlepiej ramen, spaghetti lub tagliatelle)
- garnek wody z lodem lub wychłodzonej porządnie w lodówce (do schłodzenia makaronu po ugotowaniu)
Do podania:
- Vermezan od Wege Sióstr
- można użyć grzanek i większej ilości świeżych ziół
Wykonanie (20 minut):
Gotujemy makaron aż będzie miękki.
Z pomidorów usuwamy szypułki (trochę również wycinamy ze środka).
Truskawki myjemy porządnie, jeżeli mamy takie życzenie to usuwamy szypułki.
Wszystkie składniki umieszczamy w wysokoobrotowym blenderze.
Blendujemy na gładko.
W tym czasie cedzimy makaron, przelewamy zimną wodą i od razu przekładamy do zmrożonej wody, którą wcześniej przygotowaliśmy.
Przecieramy chłodnik z pomidorów truskawek i Toczonego przez sitko – możemy go schłodzić lub jeść od razu.
Zimne kluchy zalewamy chłodnikiem, mieszamy.
Posypujemy Vermezanem od Wege Sióstr i ziołami.
Smacznego!