Przejdź do treści
Vegan High

Vegan High

Wegańskie Przepisy by Tomek Mędrek

  • O mnie/O nas
  • Sklep
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona Główna smażone kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym

smażone kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym

Wyświetlanie 1 rezultat(ów)
Przepis

Kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym – pomysł na wege obiad!

5 marca, 20235 marca, 2023

Od czasu do czasu przychodzę do Was z pomysłem na tradycyjny, polski obiad w wersji wegańskiej. Tak jak w przypadku kotletów mielonych czy mojego wspaniałego gulaszu, tak i kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym powinny zadowolić każdą Polkę i Polaka w niedzielne popołudnie. Soczyste, nieco mięsne kotlety w delikatnym sosie, podane …

Czytaj dalej...

Szukaj

Szukaj:

Instagram

tomek.medrek

tomek.medrek
Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a Kre Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Kremowa tofucznica z kurkami – jajecznica z tofu (2 średnie porcje śniadaniowe):

kostka tofu naturalnego 180-200g
2 łyżki masła roślinnego
100-150ml (około 1/2 szklanki) neutralnego, niesłodzonego napoju roślinnego (może
być sojowy, owsiany itd)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżeczka gładkiej musztardy
1 średnia cebula
100-200g kurek
1/2 łyżeczki soli kala namak
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypiorek
dobre pieczywo do podania

Wykonanie (około 15-20 minut):
Kurki umieszczamy w mice i oprószamy mąką (może być pszenna lub orkiszowa).
Zalewamy je zimną wodą.
Mieszamy delikatnie. Większość zanieczyszczeń powinna spaść na dno razem z mąką.
Resztę doczyszczamy ręcznie, płuczemy kurki i suszymy – najlepiej na ręczniku papierowym. Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z mlekiem roślinnym i miksujemy na gładko. 2/3 tofu zostawiamy na za chwilę.
Cebulę kroimy drobno.
Większe kurki kroimy na połówki, mniejszych nie dzielimy.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Gdy cebula lekko zmięknie kładziemy na niej kurki.
Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 6-7 minut. Wlewamy zblendowane tofu, mieszamy, czekamy aż nieco odparuje.
Wkruszamy tofu, rozcierając je w dłoniach i dodajemy: sól, kurkumę, musztardę i pieprz. Smażymy jeszcze na wolnym ogniu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję i na koniec dodajemy sól kala namak, która nada jajaecznego posmaku.
Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy z dobrym pieczywem (ja uwielbiam ją na bajglu lub pajdą chleba na zakwasie), posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Smacznego!

#wegeprzepisy #wege #tofuscramble #tofucznica #scrambledtofu #kurki #tofurecipe #wegeobiad #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #wegetarianizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @oatly Wegańska Współpraca reklamowa z marką @oatly 

Wegańska lemoniada brazylijska z Oatly Barista (porcja na 4-5 szklanek wypełnionych uprzednio lodem):

1l (całe opakowanie) napoju Oatly Barista - dostępny obecnie w @nettopolska 
2-3 limonki pokrojone w cząstki
5-6 łyżek cukru kryształu
2-3 garście lodu + ilość potrzebna do wypełnienia szklanek
listki mięty do dekoracji
lód do szklanki

Wykonanie (5-10 minut):
Najlepiej gdy wszystkie składniki są mocno schłodzone.
Limonki sparzamy i szorujemy - obieramy lub nie (lemoniada będzie bardziej goryczkowa gdy użyjemy nieobranych limonek).
Do blendera wrzucamy limonki, cukier, lód i wlewamy mocno wstrząśnięty napój Oatly Barista.
Blendujemy około 1 minutę aż składniki się połączą a całość napowietrzy i stanie się super puszysta.
Lemoniadę przecieramy do dużej miski przez sitko by pozbyć się resztek limonki.
Dla lepszej prezencji możemy w miseczce umieścić cukier kryształ, zetrzeć do niego skórkę z limonki.
Plastrem limonki przetrzeć rant szklanki i zanurzyć go w cukrze.
W wysokiej szklance ląduj lód i wegańska lemoniada brazylijska.
Na wierzch układamy listki mięty a na rancie szklanki plaster limonki.
Gotowe!
PS: pijemy od razu, bo poziom goryczki zwiększa się po odstaniu.

#oatly #netto #mocktail #brazilianlemonade #veganbrazilianlemonade #napójowsiany #napójroślinny #oatly #oatlybarista #wegeprzepisy #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #wegeobiad #wegańskie #weganskie #weganizm #roślinniejemy #wege
PRZEPIS PONIŻEJ 👇👇👇 współpraca reklam PRZEPIS PONIŻEJ 👇👇👇

współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Lepki sezamowy kalafior z chrupiącymi liśćmi (cztery porządne porcje obiadowe):

Kalafior:
1 główka kalafiora z liśćmi – około 1kg (można zagadać w sklepie lub na bazarku czy mają liście oberwane z główki)
3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
100ml bardzo zimnej wody lub do konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego
sól
świeżo mielony pieprz
6-10 łyżek oleju do smażeniu (musi przykryć dno patelni)

Liście:
liście z jednej główki kalafiora
2-3 łyżki oleju
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka papryki (może być wędzona)

Glazura sezamowa:
starty 2cm kawałek imbiru
starte 2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju sezamowego (ciemnego)
biała część ze szczypiorku
papryczka chili
3-4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki octu (najlepiej ryżowy)
2 łyżki słodziwa

Do podania:
dużo sezamu
zielona część szczypiorku
ryż

Wykonanie (około 45 minut):
Kalafiora obieramy z liści i dzielimy na różyczki – nie kroimy a odrywamy różyczki aż naturalnie się rozdzielą, zaczynając od dołu.
Liście myjemy, osuszamy, odkrawamy twarde części i rwiemy na mniejsze kawałki.
Polewamy olejem, przyprawiamy solą i papryką.
Masujemy dokładnie i rozkładamy równomiernie na blasze.
Mieszamy mąkę z wodą, odrobiną soli i pieprzu.
Różyczki obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym mocno oleju lub pieczemy bez panierki wraz z liśćmi w 180°C (termoobieg góra-dół) przez około 15 minut.
Uważamy by nie spalić liści pod koniec.
Różyczki ściągamy z patelni, pozbywamy się oleju i rozgrzewamy lekko olej sezamowy (uwaga by się nie spalił).
Następnie wrzucamy białą część szczypiorku, chili, czosnek, imbir i chwilę smażymy.
Dolewamy sos sojowy, ocet, syrop - mieszamy i czekamy aż lekko zgęstnieje.
Dorzucamy kalafiora i mieszamy aż oblepi się w sosie.
Wyłączamy ogień, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem.

Smacznego! 🙏💚

#wegeprzepisy #wege #sesamecauliflower #kalafior #azjatyckie #cauliflowerrecipes #zdroweprzekąski #wegeobiad #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @naturell_polska Współpraca reklamowa z marką @naturell_polska 
 
 
Z jakimi wyzwaniami spotykają się osoby na diecie roślinnej na wakacjach? Czy łatwo być weganinem podczas urlopowych wyjazdów? Z własnego doświadczenia wiem, że trzeba wziąć pod uwagę kilka dodatkowych aspektów, przede wszystkim związanych z tym co będziemy mogli zjeść w okolicy, do której się wybieramy. W skali makro poradzę sobie z tym wyzwaniem, a w skali mikro z pomocą przychodzi mi marka Naturell! Kompleks VEGE oraz Omega-3 z alg to wegańskie produkty, których używam na co dzień, ale też nie zapominam o nich na wyjazdach :) Przydają się by komfortowo i bez zmartwień wypocząć na wymarzonym wyjeździe :)
 
#Naturellroślinnie #zdrowepodejścieodżycia #współpracareklamowa #Naturell #suplementydiety #wakacje #weganizm #wegetarianizm #wege
Młoda kapusta z koperkiem (5-6 sporych porcji obi Młoda kapusta z koperkiem (5-6 sporych porcji obiadowych – można podzielić na pół):

1 młoda kapusta (około 1kg)
1 kostka tofu wędzonego (około 180-200g)
3-4 łyżki oleju
1 średnia cebula (150-200g)
pęczek koperku
koncentrat pomidorowy (1-2 łyżki, opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
sól do smaku (zacznijcie do 1 łyżeczki)
1 łyżeczka cukru kryształu
1 łyżka octu lub soku z cytryny

Do podania:
2-3 młode ziemniaki (dla jednej osoby)
mały kawałek masła roślinnego
jeszcze więcej koperku (hihihi)

Wykonanie (około 40 minut):
Ziemniaki szorujemy i gotujemy.
Kapustę czyścimy.
Cebulę i tofu kroimy w średnią kostkę.
Na średnim ogniu, w dużym garnku rozgrzewamy olej.
Smażymy tofu z cebulą (lekko solimy) około 5-10 minut.
W tym czasie kapustę kroimy na ćwiartki, odkrawamy głąb i kroimy na średnio-cienkie paski.
Kapustę wrzucamy do cebuli i na tym etapie będziemy mieć pełen garnek, ale po 2-3 minutach duszenia bez przykrycia kapusta zmięknie.
To idealny moment by lekko ją przemieszać i poskrobać po dnie.
Dodajemy sól, cukier i pieprz.
Mieszamy i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem 10-15 minut.
Siekamy koperek i wrzucamy do kapusty. Dodajemy ocet lub sok.
W tym momencie dorzucamy koncentrat jeżeli sobie życzycie.
Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Próbujemy, doprawiamy.

Ugotowane ziemniaczki mieszamy dokładnie z masłem, podajemy obok lub pod kapustą.
Całość posypujemy świeżym koperkiem.

#kapusta #młodakapusta #ziemniaczki #koperek #mlodeziemniaki #przepisnatofu #pomyslnatofu #wegeprzepisy #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #wegeobiad #żrętrawę #wegańskie #weganskie #weganizm #roślinniejemy #wege #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a Szp Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Szparagi w cytrynowym beszamelu (3-4 porządne grzanki)
• pęczek szparagów
• chlust oliwy
• duża szczypta soli

Cytrynowy beszamel:
• 30g wegańskiego masła (około 2 łyżek)
• 30g mąki pszennej lub orkiszowej (około 2 czubate łyżki)
• 180-200ml podgrzanego mleka roślinnego bez cukru (niecała szklanka)
• ½ łyżki soli
• 1 łyżeczka musztardy
• 2-3 łyżki płatków drożdżowych
• sok z połowy cytryny
• spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
• szczypta mielonej/startej gałki muszkatołowej 

Do podania:
• 3-4 grube kromki dobrego chleba
• skórka ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
• drobno posiekana pietruszka
• zgrillowane plasterki cytryny

Wykonanie (około 40 minut):
Szparagi oczyszczamy, łamiemy lub odcinamy końcówki.
Mieszamy z oliwą i solą.
Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C, góra-dół przez około 5-7 minut.
Na małym gazie ustawiamy rondel/garnek z grubym dnem i roztapiamy masło.
Na drugim gazie ustawiamy mleko i podgrzewamy lekko.
Masło zasypujemy je mąką i mieszamy rózgą do połączenia (nie może być drobinek suchej mąki).
Nadal na gazie, dolewamy porcjami mleko (po około 30-40ml) i mieszamy dokładnie aż zacznie nam się tworzyć gładki, kremowy sos.
Za każdym razem gdy dolewamy mleko mieszamy tak by sos miał jednolitą, gładką konsystencję. Dopiero wtedy wlewamy kolejną porcję.
Gdy wykończymy mleko dajemy beszamelowi się zagotować.
Gdy tylko zaczną pojawiać się bąble, zdejmujemy rondel z gazu.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wstępnie podpieczone szparagi zalewamy cytrynowym beszamelem i pieczemy ponownie w 200°C, tym razem grzanie mocno od góry, 5-7 minut.
Tostujemy chleb na maśle.
Na chleb wykładamy szparagi.
Ścieramy skórkę z cytryny, posypujemy pietruszką, pieprzem, układamy plasterki cytryny i smacznego!

#wegeprzepisy #wege #szparagi #veganbechamel #beszamel #sandwichporn #kanapka #vegansandwich #wegetariańskie #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a Gzi Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Gzik z tofu z pyrami (cztery porządne porcje obiadowe):

8 wyszorowanych średnich ziemniaków (150-200g każdy)
2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
2-3 duże szczypty soli
 

400-600g tofu (2-3 kostki tofu z dyskontów)
1 opakowanie wegańskiej śmietany (około 150-200g)
1/2-1 łyżka soli
kilka łyżek soku z cytryny lub soku spod kiszonych ogórków lub 1/2 łyżeczki kwasu mlekowego
duuużo świeżo mielonego pieprzu
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
1-2 łyżki oleju (np. rzepakowy tłoczony na zimno – opcjonalnie)
posiekane zioła (szczypiorek, koperek, natka)
skrojona w półplasterki rzodkiewka (około 4-5 sztuk)
można dodać drobno pokrojoną cebulę lub/i czosnek
Gzik z tofu z pyrami: wykonanie (15 minut + czas pieczenia ziemniaków):

Ziemniaki nacieramy olejem i solą.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Pieczemy 30 minut – termoobieg góra-dół.

Tofu rozdrabniamy mocno widelcem a najlepiej ucieramy dłońmi.
Nieco ziół odkładamy do dekoracji.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli gzik jest zbyt suchy dodajemy oleju lub śmietany.
Jeżeli jest zbyt rzadki dodajemy trochę więcej tofu.
Generalnie dopasowujemy go do własnych preferencji – przepis jest bardzo elastyczny.

Ziemniaki wyjmujemy, czekamy chwilę aż nieco ostygną.
Nacinamy je od góry w połowie.
Rozchylamy rozcięcie widelcem, lekko rozgniatamy miąższ wewnątrz.
Do środka nakładamy gzik z tofu.
Posypujemy ziołami, dodatkową porcją zmielonego pieprzu i…
Gzik z tofu z pyrami mamy gotowy.
Smacznego!

#wegeprzepisy #wege #pyry #pyryzgzikiem #gzik #kuchniapolska #przepisnaobiad #ziemniakipieczone #veganfood #roślinne #łatwyprzepis #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #roślinniejemy #veganfoodporn
#współpracareklamowa z marką @gerlach.s.a Kan #współpracareklamowa z marką @gerlach.s.a 

Kanapka z szarpanym boczniakiem bbq i surówką kolesław z czerwonej kapusty:
Przepis wystarcza na 4-6 porcji

Boczniaki bbq:
500-750g boczniaków
400g dobrej jakości sosu barbecue
1 spora cebula (200g)
kilka łyżek neutralnego oleju do smażenia

Surówka kolesław z czerwonej kapusty:
1⁄2 mniejszej główki czerwonej kapusty pokrojonej w paski
2 marchewki
1 jabłko
4 łyżki wegańskiego majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej
sól, cukier, pieprz do smaku

Do podania:
chrupiąca bułka/ciabatta
nieco oliwy z oliwek
łyżeczka majonezu
pikle

Wykonanie
Boczniaki dzielimy na mniejsze części i szarpiemy, ciągnąc paski od kapelusza w dół. Smażymy na mocniejszym ogniu na suchej patelni – będą wypuszczały dużo wody, więc nie ma obaw, że się spalą.
Gdy sporo stracą na objętości zdejmujemy na osobny talerz.
Na patelni po boczniakach, na średnim ogniu rozgrzewamy łyżkę oleju.
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzany olej, solimy by szybciej wypuściła wodę. Czekamy aż lekko zmięknie.
Dodajemy boczniaki i zalewamy całość sosem barbecue.
Smażymy na dosyć mocnym ogniu 5-10 minut aż całość zagęści się i stanie lepka.
Wszystkie podstawowe składniki surówki mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Bułkę kroimy wzdłuż na pół, lekko smarujemy oliwą. Tostujemy aż stanie się mocno chrupiąca.
Podstawę smarujemy lekko majonezem.
Na podstawie układamy surówkę kolesław, następnie dużą porcję boczniaków, na wierzchu układamy pikle i koronę bułki.
Gotowe, smacznego!

Wskazówki:
zależnie od tego jak poszarpiemy boczniaka, taką strukturę dania otrzymamy – im grubiej tym bardziej soczyście, a im bardziej cienko tym łatwiej go udusimy

jeżeli wolicie bardziej wyraziste smaki to do kolesława warto dodać jedną startą cebulę i ocet winny

#wegeprzepisy #wege #veganpulledpork #vegansandwich #boczniaki #sandwichporn #kanapka #vegansandwich #bbqsandwich #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #roślinniejemy #veganfoodporn
KLIKNIJ PO PRZEPIS 👇👇👇 Wegańskie pesto KLIKNIJ PO PRZEPIS 👇👇👇

Wegańskie pesto z czosnku niedźwiedziego (jeden słoik 500-700ml czyli 5-10 porcji na makaron):

3-4 garście orzechów nerkowca lub ziaren słonecznika (można pomieszać)
3-4 porządne pęczki czosnku niedźwiedziego (około 300-400g)
10-20 łyżek oliwy z oliwek (około 100-200ml)
3 łyżki płatków drożdżowych (do kupienia na Allegro)
1/2 łyżki soli
sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie (około 10 minut):
Liście czosnku oczyszczamy, przebieramy i lekko myjemy a następnie osuszamy (tak by zostało jak najmniej wody).
Można się pozbyć co twardszych ogonków, ale nie jest to konieczne.
Sól, oliwę i orzechy/ziarna mielimy w malakserze na w miarę gładką masę (jeżeli jest potrzeba to w trakcie zeskrobujemy ze ścianek i włączamy malakser kilkukrotnie by odpowiednio przemielić całość).
Następnie partiami dodajemy umyty czosnek niedźwiedzi i blendujemy aż uzyskamy w miarę gładkie pesto z widocznymi kawałkami czosnku.
Jeżeli malakser ma problem ze zmieleniem lub pesto wydaje się być zbyt suche to dolewamy 1-2 łyżki oliwy.
Dodajemy sok z cytryny, jeszcze chwilę mielimy i próbujemy.
Ewentualnie doprawiamy wedle preferencji solą i sokiem.
Pakujemy do słoika i przechowujemy maksymalnie 5-6 dni w lodówce lub mrozimy (wtedy spokojnie możemy je przechowywać nawet do 10-12 miesięcy).

Smacznego! 💚🔥

#wildgarlic #czosnekniedźwiedzi #makaronzpesto #pestopasta #wegeprzepisy #veganpesto #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #wegeobiad #wegetariańskie #wegefood
Zajrzyj na Insta!

Aktualności

  • Kremowa tofucznica z kurkami czyli jajecznica z tofu
  • Gzik z tofu z pyrami – swojski comfort food
  • Wegański hot dog z marchewki – czego ci weganie nie wymyślą?!
  • Kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym – pomysł na wege obiad!
  • Orzechowy makaron w 15 minut!
Napędzane patykami i kamieniami od 2020. Wszelkie prawa do zdjęć i tekstów należą do Tomasz Mędrek.Blossom Recipe | Stworzona przezMotyw Blossom.Napędzane przez WordPress. Polityka prywatności