Przejdź do treści
Vegan High

Vegan High

Wegańskie Przepisy by Tomek Mędrek

  • O mnie/O nas
  • Sklep
  • Moje konto
  • Koszyk
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Strona Główna pity bez masła

pity bez masła

Wyświetlanie 1 rezultat(ów)
Przepis

Pity jogurtowe – kto pita nie błądzi

30 czerwca, 202130 czerwca, 2021

Szukałem doskonałego nośnika do mojego falafela z bobu (przepis tutaj) i oczywiście naturalnym wyborem były pity. Takie zwykłe? Pomyślałem. Niee, nudy. Wpadłem na pomysł zastąpienia części wody w pitach jogurtem. Takie pity jogurtowe to coś co będzie doskonale trzymać całość, a jednocześnie nada jej przyjemny posmak i nieco tekstury (po …

Czytaj dalej...

Szukaj

Szukaj:

Instagram

tomek.medrek

tomek.medrek
All I want for Christmas is... Śledzik z boczniak All I want for Christmas is... Śledzik z boczniaka w śmietanie aka RYBA Z GRZYBA 🐟🤷🏻‍♂️
(jeden duży talerz na imprezę do dzielenia):

  500-1000g boczniaków
  kilka łyżek oleju (np rzepakowego, słonecznikowego)
 jedna kostka tofu (180-200g, najlepiej sprawdzi się silken, ale zwykłe z dyskontów też da radę)
 8 łyżek oleju lnianego
  4-5 łyżek octu jabłkowego
  1 łyżka bialego wina (opcjonalnie)
 1 łyżeczka soli
  1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  pokruszony w palcach arkusz nori
  3-4 łyżki musztardy (najlepiej francuskiej)
 1 jabłko w drobną kostkę
  jedna mała cebula (około 100g) pokrojona w drobne piórka
  4-5 liści laurowych
  4-5 kulek ziela angielskiego
  2-3 kulki jałowca (opcjonalnie)

Wykonanie (około 30 minut + czas marynowania – minimum 1-2h):

Piekarnik nagrzewamy do 200°C – góra-dół.
Boczniaki oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki (najlepiej na takie na raz).
Mieszamy dokładnie z olejem.
Wykładamy jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20 minut na jednej z wyższych półek. W połowie można je obrócić, ale nie jest to konieczne.

W czasie pieczenia przygotowujemy „śmietanę”:
Tofu, olej lniany, ocet, wino, sól i pieprz blendujemy na gładko.
Wykładamy do dużej miski i mieszamy z pokruszonym nori, musztardą, jabłkiem, cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i jałowcem.

Boczniaki po upieczeniu studzimy.
Dodajemy do naszej marynaty i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Próbujemy całości i ewentualnie doprawiamy wedle preferencji solą, pieprzem czy octem, pamiętając, że śledzik nabierze jeszcze mocy w trakcie marynowania.

Możemy jeść od razu lub zostawić w lodówce do przegryzienia na minimum 1h.

Podajemy z pajdą pysznego chleba i smacznego!

vegan herring / śledź w śmietanie / bez mięsa / bez ryby / śledź z boczniaka / przepis na boczniaki / przepis na śledzia / śledzik / ryba z grzyba / boczniaki / przepis na wigilię / przepis na święta / wegańskie / wegetariańskie / weganizm / wegetarianizm
Współpraca reklamowa z marką Gerlach 💚 Wega Współpraca reklamowa z marką Gerlach 💚

Wegańskie Mapo Tofu (4 porcje obiadowe do ryżu):
Sos:
2-3 łyżki pasty tobandjan ze sfermentowanej fasoli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu (najlepiej czarnego)
1-2 łyżeczki cukru lub trochę słodzika
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
2 łyżki oleju (może być chili)
Warzywa i dodatki:
1-2 garści świeżych grzybów shiitake (lub innych grzybów o w miarę neutralnym smaku, np: boczniaków)
spory pęczek zielonej cebulki
3-4 cm imbiru
4-5 ząbków czosnku
50g granulatu sojowego (pół paczki)
łyżka pieprzu syczuańskiego (lub więcej jeżeli lubicie naprawdę pikantne dania)
3-4 łyżki zwykłego oleju lub 1-2 łyżki zwykłego oleju i 1-2 łyżki oleju chili (np: Lao Gan Ma)
300-500g miękkiego naturalnego tofu (bardziej miękkie niż to z dyskontów, może być
nawet silken)
500ml bulionu warzywnego (może być z kostki/słoiczka)
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
4-6 łyżek wody

Wykonanie (około 30-40 minut):
Granulat zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut.
Odcedzamy go na sitku.
Pieprz syczuański tostujemy i ścieramy w moździerzu na.
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie.
Grzyby kroimy w drobną kostkę.
Zieloną cebulkę kroimy w poprzek - dzielimy zieloną i białą część.
Imbir i czosnek obieramy - ścieramy na tarce lub drobno kroimy.
Tofu kroimy w średnią kostkę.
Na szerokiej głębokiej patelni lub w niskim garnku na średnim rozgrzewamy olej. Smażymy grzyby.
Po około 5-10 minutach grzyby zaczną łapać kolor. Wrzucamy na patelnię białą część cebulki i smażymy 2-3 minuty, mieszając. Dodajemy starty imbir i czosnek - smażymy jeszcze dosłownie minutę.
Posypujemy wszystko pieprzem syczuańskim i dodajemy sos.
Mieszamy, chwilę przesmażamy i dodajemy granulat sojowy.
Mieszamy aż granulat oblepi się w sosie.
Dolewamy bulion i gotujemy bez przykrycia około 5 minut. Dorzucamy tofu i gotujemy 5 minut - mieszamy delikatnie.
Mieszamy skrobię z wodą i wlewamy.
Gdy zgęstnieje zasypujemy szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem, szczypiorkiem i szczyptą pieprzu syczuańskiego.
Smacznego!

vegan mapo tofu / vegetarian mapo tofu / bez mięsa / mapo tofu / przepis na mapo tofu / przepis na tofu / wegańskie / wegetariańskie / weganizm / wegetarianizm
Wegański placek ziemniaczany z gulaszem (3-4 porc Wegański placek ziemniaczany z gulaszem (3-4 porcje obiadowe):

*Przepis na placki ziemniaczane znajduje się na moim blogu - link w bio!

50-100g kostki sojowej (zależnie od tego jak gęsty i mięsny chcemy mieć gulasz) – link do Allegro tutaj
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowy, słonecznikowy)
5-6 suszonych grzybów
100ml wrzątku
750ml dobrego bulionu (przepis tutaj)
łyżka uniwersalnej mąki pszennej
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka cząbru
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
szczypta rozmarynu
6 kulek jałowca
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
Czosnek obieramy, rozgniatamy płaską stroną noża.
Marchewkę kroimy w niezbyt grubą kostkę.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i przykrywamy by się nawodniły.
Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy nań cebulę, solimy by szybciej wypuściła wodę i smażymy na dużym ogniu. Mieszamy rzadko by miejscami lekko się przypaliła. Mieszamy maksymalnie 2-3 razy aż lekko zmięknie.
Na cebulę wrzucamy czosnek i marchewkę, mieszamy i znów czekamy aż lekko zaczną łapać kolor.
Po kilku minutach takiego smażenia zasypujemy warzywa kostką sojową, mieszamy i sypiemy mąkę oraz paprykę wędzoną.
Mieszamy żeby połączyć składniki z mąką i papryką, jeszcze dosłownie chwilę przesmażamy i wlewamy grzyby z wodą.
Dolewamy bulion, dosypujemy wszystkie pozostałe zioła i przyprawy.
Mieszamy, zagotowujemy i przykręcamy ogień na minimum, żeby wegański gulasz tylko sobie pyrkał i powolutku się redukował.
Po około godzinie dodajemy koncentrat pomidorowy i sos sojowy.
Gotujemy jeszcze około 0,5h, na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

vegan goulash / gulasz / vegan stew / wege gulasz / vegetarian goulash / wegetariański gulasz / gulasz bez mięsa / placek ziemniaczany / bez jajka / bez jajek / kostka sojowa / przepis na gulasz / wegańskie / wegetariańskie / weganizm /wegetarianizm
TOFU GYRO (2-4 pity pełne smaku): około 400g (d TOFU GYRO (2-4 pity pełne smaku):

około 400g (dwie małe kostki lub jedna duża) tofu naturalnego
2-3 łyżki przyprawy do gyro (może być też do gyrosa, ale czasem w tygodniach greckich w dyskontach bywają przyprawy typowo do gyro)
1 łyżka octu (np jabłkowego)
2-3 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki oliwy
2 chlusty wody
sól, pieprz
pity z tego przepisu (rozwałkowane grubo i upieczone w niższej temp – 190-200°C)
kremowe tzatziki
dowolne warzywa
świeżo smażone frytki
dowolne zioła
ciut jogurtu
szczypta papryki

Przygotowanie (około 30 minut – nie licząc pit i frytek):

Łączymy mieszankę przypraw, ocet, sos sojowy, oliwę i wodę.
Mieszamy dokładnie.
Tofu wyjmujemy z opakowania.
Kroimy w jak najcieńsze plastry – jeżeli będą się Wam rozwalać to nie ma to znaczenia – właśnie ta nieregularność jest tutaj ważna.
Pokrojone tofu wrzucamy do marynaty i mieszamy dokładnie aż całe się oblepi.
Nagrzewamy piekarnik góra-dół termoobieg 190°
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy tofu.
Rozkładamy je równomiernie – jak nam się uda jedną warstwą.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Po około 15 min warto zerknąć czy tofu nie zaczyna się nam palić, zależny nam na przesuszonym, ale nie spalonym tofu
W tym czasie możemy przygotować pity i usmażyć frytki.
Na pitę wykładamy tzatziki, warzywa i frytki.
Tofu wyciągamy z piekarnika i możemy je zjadać już w takiej formie, ale będzie jeszcze lepsze gdy wrzucimy je na mocno rozgrzaną patelnię, zalejemy wodą i przemieszamy.
Tofu złapie znów trochę wody, będzie bardziej soczyste i wytworzy się pyszny sosik.
Tak podgrzewamy z wodą dosłownie 2-3 minuty.
Tofu warto w tym momencie spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Kąski tofu kładziemy na warzywach i frytkach.
Pitę zwijamy w rożek i zjadamy, wspominając wielkie greckie wakacje.
Smacznego!

tofu gyro / tofu gyros / vegan gyros / wege gyros / vegetarian gyros / greek style gyros / pita / gyros z tofu / pomysł na tofu / tofu / przepis na tofu / wegańskie / wegetariańskie / weganizm /wegetarianizm
Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego (około Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego (około 8-10 sporych porcji)

500g dyni (najlepiej Hokkaido żeby nie obierać)
główka czosnku
1-2 małe cebule 
5 łyżek oliwy z oliwek
kilka porządnych szczypt soli
nieco pieprzu 
250ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
250-1000ml mleka roślinnego* (niektórym wychodziło za rzadkie)
5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki pasty miso (lub sosu sojowego, ale lepiej miso)
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych 
1-2 łyżeczki wędzonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
1cm imbiru
Chili do smaki

Do podania:
sok z limonki
posiekana kolendra
olej chili (lub coś do doostrzenia)
podprażone, posiekane orzechy ziemne
spaghetti, makaron z konjaca, tagliatelle, pampuchy, kluski śląskie, kopytka, ryż, pieczywo

Wykonanie:
Dynię kroimy w kawałki około 1cm grubości.
Ucinamy czubek główki czosnku, tak by odsłonić ząbki.
Układamy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, solimy i zawijamy.
Na papierze do pieczenia i układamy dynię i cebulę.
Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Lekko. Czosnek w folii układamy na środku blachy.
Pieczemy 200°C, góra/dół, 30 min.
Upieczone warzywa (czosnek wyciskamy z główki – uwaga, może być gorący) oraz wszystkie pozostałe składniki blendujemy na gladko.
Blendujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego jest gotowy!
Podajemy na kluchach, obsypany orzechami, kolendrą i oblany olejem chili lub… jak wolicie.

masło orzechowe / dynia / dynia hokkaido / wegetariańskie / vegan food / wegańskie / makaron / miso /
Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a Sos Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Sos z pieczonej dyni z różaną harissą i fasolą (4-6 porządnych porcji)

500-700g dyni – już po obraniu i wydrążeniu
1 główka czosnku
1-2 małe cebule
5-7 łyżek oliwy
kilka porządnych szczypt soli
nieco pieprzu
250ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
2-3 łyżki różanej pasty harissa
posiekana kolendra lub/i natka pietruszki (dowolna ilość)
sok z połowy cytryny
400-500g ugotowanej lub konserwowej białej fasoli

Wykonanie (około 45 minut):

Dynię obieramy, wybieramy nasiona i kroimy w kawałki.
Ucinamy czubek główki czosnku.
Układamy na folii aluminiowej, polewamy oliwą, solimy i zawijamy.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy dynię i cebulę.
Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem.
Czosnek w folii układamy na środku blachy.
Włączamy piekarnik na 200°C, grzanie góra/dół i wkładamy warzywa.
Pieczemy 30 minut.
Wyciągamy z piekarnika do przestudzenia.
Upieczone warzywa (czosnek wyciskamy z główki – uwaga, może być gorący) umieszczamy w blenderze, dolewamy bulion i blendujemy
Na dużej, szerokiej patelni rozgrzewamy lekko 1-2 łyżki oliwy i chwilę przesmażamy harissę .
Dolewamy do niej krem z dyni i mieszamy. Dodajemy kolendrę/pietruszkę, sok z cytryny i fasolę.
Mieszamy dokładnie i podgrzewamy 2-3 minuty.
Oblewamy śmietanką, obsypujemy pestkami dyni i kolendrą/pietruszką.

Smacznego!

#wegeprzepisy #wege #dynia #dynia🎃 #harissa #roseharissa #dyniahokkaido #fasola #strączki #wegeobiad #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #wegetarianizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Wiem, że na nagraniu mogę brzmieć dziwnie, ale Wiem, że na nagraniu mogę brzmieć dziwnie, ale jestem ciut chory 😢

Wegańskie kotlety mielone (obiad dla 2-3 osób, resztę kotletów można zamrozić)
Kotlety (8-10 sztuk):

150g granulatu sojowego
ugotowane 50g kaszy jaglanej (powinno być około 200g po ugotowaniu)
500-600ml wrzątku
1-2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka lub pół kostki
1/2 średniej cebuli(około 100g) pokrojonej najdrobniej jak potraficie
20g(około 4 łyżek) przyprawy do mielonego
bułka tarta(ile potrzeba, ale powinno być około 3 łyżki do kotletów i kilka łyżek do panierowania)
1-2 łyżki musztardy
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Do wrzątku dodajemy bulion i zalewamy nim granulat sojowy.
Czekamy około 10 minut aż się nawodni.
W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy ją do miski, w której będziemy wyrabiać mielone.
Granulat odcedzamy na sitku (zostawiamy nieco bulionu gdyby masa była zbyt sucha) i czekamy aż lekko się przestudzi.
Odciskamy mocno granulat i dorzucamy do cebuli.
Do miski wrzucamy także pozostałe składniki: kaszę jaglaną, przyprawę do mielonego, olej, musztardę i bułkę tartą.
Zagniatamy/wyrabiamy masę tak by zaczęła nam się kleić sama do siebie (powinno to potrwać około 2-3 minut).
Próbujemy surowej masy i jeżeli tego wymaga dodajemy soli i pieprzu.
Na średniej patelni rozgrzewamy mocno olej.
Do miski wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
Formujemy kotlety o wadze około 100g (jeżeli nie macie wagi, pobierajcie sporą garstkę masy i formujcie).
Wegańskie kotlety mielone obtaczamy dokładnie w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju.
Czekamy aż złapią złoto-brązowy kolor i odwracamy je na drugą stronę.
Czekamy aż złapią kolor również z drugiej strony, zdejmujemy z patelni na osobny talerz.
Gotujemy ziemniaki i przygotowujemy buraczki -
Pełny przepis znajdziecie na blogu 💚

#wegeprzepisy #wege #mielone #kotlety #kotletymielone #buraczki #wegeobiad #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #wegetarianizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a Kre Współpraca reklamowa z marką @gerlach.s.a 

Kremowa tofucznica z kurkami – jajecznica z tofu (2 średnie porcje śniadaniowe):

kostka tofu naturalnego 180-200g
2 łyżki masła roślinnego
100-150ml (około 1/2 szklanki) neutralnego, niesłodzonego napoju roślinnego (może
być sojowy, owsiany itd)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżeczka gładkiej musztardy
1 średnia cebula
100-200g kurek
1/2 łyżeczki soli kala namak
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypiorek
dobre pieczywo do podania

Wykonanie (około 15-20 minut):
Kurki umieszczamy w mice i oprószamy mąką (może być pszenna lub orkiszowa).
Zalewamy je zimną wodą.
Mieszamy delikatnie. Większość zanieczyszczeń powinna spaść na dno razem z mąką.
Resztę doczyszczamy ręcznie, płuczemy kurki i suszymy – najlepiej na ręczniku papierowym. Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z mlekiem roślinnym i miksujemy na gładko. 2/3 tofu zostawiamy na za chwilę.
Cebulę kroimy drobno.
Większe kurki kroimy na połówki, mniejszych nie dzielimy.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Gdy cebula lekko zmięknie kładziemy na niej kurki.
Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 6-7 minut. Wlewamy zblendowane tofu, mieszamy, czekamy aż nieco odparuje.
Wkruszamy tofu, rozcierając je w dłoniach i dodajemy: sól, kurkumę, musztardę i pieprz. Smażymy jeszcze na wolnym ogniu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję i na koniec dodajemy sól kala namak, która nada jajaecznego posmaku.
Mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy z dobrym pieczywem (ja uwielbiam ją na bajglu lub pajdą chleba na zakwasie), posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Smacznego!

#wegeprzepisy #wege #tofuscramble #tofucznica #scrambledtofu #kurki #tofurecipe #wegeobiad #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #whatsveganseat #żrętrawę #weganskie #weganizm #wegetarianizm #roślinniejemy #veganfoodporn
Współpraca reklamowa z marką @oatly Wegańska Współpraca reklamowa z marką @oatly 

Wegańska lemoniada brazylijska z Oatly Barista (porcja na 4-5 szklanek wypełnionych uprzednio lodem):

1l (całe opakowanie) napoju Oatly Barista - dostępny obecnie w @nettopolska 
2-3 limonki pokrojone w cząstki
5-6 łyżek cukru kryształu
2-3 garście lodu + ilość potrzebna do wypełnienia szklanek
listki mięty do dekoracji
lód do szklanki

Wykonanie (5-10 minut):
Najlepiej gdy wszystkie składniki są mocno schłodzone.
Limonki sparzamy i szorujemy - obieramy lub nie (lemoniada będzie bardziej goryczkowa gdy użyjemy nieobranych limonek).
Do blendera wrzucamy limonki, cukier, lód i wlewamy mocno wstrząśnięty napój Oatly Barista.
Blendujemy około 1 minutę aż składniki się połączą a całość napowietrzy i stanie się super puszysta.
Lemoniadę przecieramy do dużej miski przez sitko by pozbyć się resztek limonki.
Dla lepszej prezencji możemy w miseczce umieścić cukier kryształ, zetrzeć do niego skórkę z limonki.
Plastrem limonki przetrzeć rant szklanki i zanurzyć go w cukrze.
W wysokiej szklance ląduj lód i wegańska lemoniada brazylijska.
Na wierzch układamy listki mięty a na rancie szklanki plaster limonki.
Gotowe!
PS: pijemy od razu, bo poziom goryczki zwiększa się po odstaniu.

#oatly #netto #mocktail #brazilianlemonade #veganbrazilianlemonade #napójowsiany #napójroślinny #oatly #oatlybarista #wegeprzepisy #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #wegeobiad #wegańskie #weganskie #weganizm #roślinniejemy #wege
Zajrzyj na Insta!

Aktualności

  • Wegańskie Mapo Tofu – syczuański comfort food
  • Najłatwiejsze ciasto marchewkowe z korzenną kruszonką i kremem – idealne na Święta!
  • Tofu gyro czyli przepis na gyros z tofu, ale grecki
  • Wegańskie knedle z owocami – sezonowe i cudowne!
  • Sos z pieczonej dyni z różaną harissą i fasolą – obiad z dyni!
Napędzane patykami i kamieniami od 2020. Wszelkie prawa do zdjęć i tekstów należą do Tomasz Mędrek.Blossom Recipe | Stworzona przezMotyw Blossom.Napędzane przez WordPress. Polityka prywatności