Skip to Content
Vegan High

Vegan High

Wegańskie Przepisy by Tomek Mędrek

  • Strona główna
  • O mnie/O nas
Strona Główna kotlet sojowy a la schabowy

kotlet sojowy a la schabowy

Showing 1 Result(s)
Przepis

Kotlet sojowy ala schabowy – niedzielny, wegański schabowy

22 grudnia, 202126 lipca, 2021

Nawet nie będę próbował Was zanudzać przydługim wstępem. Nawet nie mam zamiaru się tu rozpisywać. Żadne lingwistyczne wygibasy nie zmienią tego co się zaraz stanie. Wszyscy dobrze wiemy po co tu się znaleźliśmy. Święty Graal, Złote Runo, Bursztynowa Komnata niedzielnego, polskiego stołu: kotlet sojowy ala schabowy(!) i nie muszę pisać …

Czytaj dalej...

Mój ebook już dostępny!

Szukaj

Search for:

Instagram

tomek.medrek

tomek.medrek
Kąski z szaszłyków cajun w brioszce z sosem man Kąski z szaszłyków cajun w brioszce z sosem mango 🔥🍔🔥
Tym przepisem nieśmiało przypominam Wam, że sezon na grillowanie trwa, a mój e-book Roślinny Ruszt z przepisami na wegańskiego grilla jest niezmiennie dostępny 🙏 Żeby nie było, że tylko siedzę nad grillem to dziś posiedziałem przy piekarniku i oprócz wspaniałych szaszłyków macie przepis na idealne WEGAŃSKIE BRIOSZKI! Oba pełne przepisy znajdziecie na blogu, a poniżej brioszki w skrócie 🍔🍔🍔

Wegańskie brioszki (11-13 bułek)
500g mąki pszennej (dwie szklanki)
320ml mleka roślinnego (1 i 1/3 szklanki)
40g cukru kryształu (około 3 łyżek)
60g miękkiego masła (około 4 łyżek)
5g (około 1 łyżeczka soli)
8g drożdży instant lub 25g drożdży w kostce

Wykonanie:
Mleko roślinne podgrzewamy.
Do osobnego naczynia wsypujemy cztery czubate łyżki mąki (odmierzone z całości), drożdże i zalewamy podgrzanym płynem.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut.
Łączymy mąkę, cukier i sól w misie.
Dodajemy drożdże, masło i zaczynamy wyrabiać przez 10 minut.
Ciasto powinno być gładkie i trochę kleić się do dłoni.
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na około godzinę. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Przekładamy na blat.
Dzielimy całość na części po 70-80g i formujemy jak na bułki.
Ukłądamy na blasze, wyłożonej papierem.
Przykrywamy suchym ręcznikiem i odkładamy do wyrośnięcia na minimum 15-20 minut.
Gdy podrosną o połowę to znak, że bułki są gotowe do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
Smarujemy z wierzchu mlekiem.
Wkładamy blachę z brioszkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy 12 minut.
Gdy już pięknie wyrosną i się zarumienią (może to potrwać kilka minut mniej lub więcej - zależnie od Waszego piekarnika) są gotowe!

#veganbrioche #brioche #brioszki #wegegrill #szaszłyki #weganskiobiad #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn
Myśleliście, że wyjechałem i zapomniałem o Wa Myśleliście, że wyjechałem i zapomniałem o Was i Waszych brzuszkach? Nic podobnego! Mam dla Was dziś coś mega przyjemnego - do dzielenia lub nie 😈 Miękki, puchaty, naładowany smakiem 💚🙏
Przed Wami: wegański rwany chlebek z pesto 🍞🥗

500g mąki pszennej zwykłej (około 2 szklanki)
250ml wody (jednak szklanka)
40g cukru kryształu (około 3 łyżki)
7-8g suchych drożdży instant lub 25-30g świeżych drożdży
10g soli (około 1/2 łyżki)
70ml (około 6 łyżek) oliwy z oliwek
4-6 łyżek pesto z czosnku niedźwiedziego z przepisu na blogu
masło do smarowania

2 łyżki gładkiej, łagodnej musztardy
1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy cukier. Czekamy aż zaczyn się spieni.
Wszystkie pozostałe składniki oprócz pesto (mąkę, sól i oliwę) dodajemy do zaczynu.
Zagniatamy na najniższych obrotach (lub ręcznie) przez 10 minut aż ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić.
Formujemy je na kształt kuli i odstawiamy w misie, pod przykryciem, do wyrośnięcia na min 1h – czekamy aż podwoi objętość.
Wykładamy na mocno oprószony mąką blat.
Posypujemy mąką z wierzchu i wałkujemy do około 1cm.
Wykładamy na nie pesto i rozsmarowujemy na równą, niezbyt grubą warstwę.
Kroimy za pomocą noża lub noża do pizzy na kwadraciki o wielkości 2x2cm.
Keksówkę smarujemy lekko masłem.
Kilka kwadracików składamy w stosik i umieszczamy w formie w dwóch rzędach.
Przykrywamy i odstawiamy do drugiego wyrastania na około 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
Pieczemy 25-30 minut aż pięknie wyrośnie a wierzch mocno się zrumieni.
Studzimy chlebek.
Mieszamy musztardę ze słodzikiem by otrzymać dressing.
Polewamy chlebek gdy jest jeszcze lekko ciepły, ale nie gorący.
Zajadamy!

#rwanychlebek #pullapartbread #czosnekniedźwiedzi #domoweciasto #wypieki #weganskiewypieki #roślinne #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn
Hejka! Jak Wam mija sobota? Mam nadzieję, że wsz Hejka! Jak Wam mija sobota? Mam nadzieję, że wszystko w porządku 💚 Przesyłam podrowienia z Neapolu i przepis na przekąskę do wina (i nie tylko), która powstała dzięki @modernwineclub 🥂🌰

Prażone orzechy w maślanym karmelu 🙏💚

200g (dwie szklanki) różnych orzechów (najlepiej pekan i włoskie)
3 łyżki wegańskiego masła
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mleka roślinnego
1/2 łyżeczki soli
duża szczypta przyprawy pięć smaków lub cynamonu
20-30g (około 1/3) tabliczki czekolady gorzkiej/deserowej

Wykonanie (około 20-30 minut):

Orzechy lekko siekamy, ale nie za drobno.
Masło, cukier, mleko, sól i przyprawy umieszczamy na patelni.
Włączamy średni ogień pod i mieszamy aż cukier w miarę rozpuści się w maśle a wszystko połączy.
Pilnujemy i mieszamy od czasu do czasu żeby cukier się nie spalił.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C góra-dół.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy masło jest już gotowe, wrzucamy do niego orzechy.
Mieszamy dokładnie, by karmel oblepił mocno orzechy.
Całość rozkładamy na blachę.
Pieczemy około 10 minut, sprawdzając co kilka minut czy orzechy lub karmel nie zaczynają się palić.
Po wyjęciu z piekarnika mieszamy by gęsty karmel oblepił wszystkie orzechy.
Opcjonalnie – gdy orzechy są jeszcze lekko ciepłe – rozpuszczamy czekoladę i polewamy orzechy strużkami.
Zostawiamy do wystudzenia.
Dzielimy większe zlepki w dłoniach
Nalewamy winka i zagryzamy!

#roastednuts #winepairing #winepairings #naturalwines #naturalwinebar #wegeprzepisy #przekąska #przekaska #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki  #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn
Stek z arbuza 🍉 Jeden z przepisów z ebooka Roślinny Ruszt, z których jestem najbardziej zadowolony 🔥 Wyjątkowy, soczysty i zaskakujący. Taki właśnie jest ten stek 🙏 Przypominam, że tylko do jutra trwa najgrubsza promka na ebooka (tak tanio już nigdy nie będzie!), dzięki któremu możecie odkryć ten i wiele innych przepisów na wegańskie grillowanie😮💚
#stek #stekzarbuza  #watermelonsteak #wegeprzepisy #wegegrill #przepisy #kuchniawegańska #przepisnaobiad #veganrecipes #roślinne #pomyslnaobiad #domowewypieki #cojedzaweganie #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #veganbarbecue #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #wegefood #veganlife #veganfoodporn
Z połączenia drożdżowo-maślanego ciasta, karm Z połączenia drożdżowo-maślanego ciasta, karmelu 5 smaków, cynamonowego cukru i szklanki mleka powstaje on: MAŁPI CHLEBEK 🙊🙉🙈
Chcecie wiedzieć jak go przygotować? Zajrzyjcie koniecznie jeszcze dziś na bloga (veganhigh.pl) i zapiszcie ten post. Ostrzegam: raz zrobicie i z tej drogi nie ma powrotu 😆
📸 @p.bialas 

#małpichlebek #monkeybread #veganmonkeybread #domoweciasto #wypieki #weganskiewypieki #roślinne #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn
Ja i moje maleństwo 💚 Oficjalnie jest już dos Ja i moje maleństwo 💚
Oficjalnie jest już dostępny! Mój pierwszy e-book - Roślinny Ruszt, w którym znajdziecie pomysły, inspiracje i rozwiązania na wegańskie grillowanie w tym roku! Przywitajcie go czerwonymi serduszkami i lajkami! 🔥🔥🔥
Link do sklepu znajduje się w relacji, biogramie i komentarzach 🙋🏼‍♂️💚 
#grill #grillporn #wegeprzepisy #wegegrill #przepisy #kuchniawegańska #przepisnaobiad #veganrecipes #roślinne #pomyslnaobiad #domowewypieki #facetwkuchni #cojedzaweganie #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #veganbarbecue #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #wegefood #veganlife #veganfoodporn
Dziś jestem przewrotny, bo wieczorem przynoszę i Dziś jestem przewrotny, bo wieczorem przynoszę inspirację śniadaniową 🙆🏼‍♂️ Moje dwa przepyszne przepisy: sos holenderski i "jajko sadzone" połączyliśmy ze smażonymi na oliwie szparagami 🤤💚 Efekt?
Tak cudowny, że zapiszcie go sobie na przyszły weekend! Nie pożałujecie! 💚
Pełny przepis oczywiście na blogu 🙏
📸 @p.bialas 

#szparagi #veganegg #veganeggs #sosholenderski #veganhollandaise #hollandaisesauce #pomysłnaśniadanie #wegeprzepisy #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki  #whatsveganseat #wegefood #goveganfortheanimals #crueltyfreefood #weganskie #wege #wegejedzenie
Jeżeli szukacie przepisu na świąteczną babkę, Jeżeli szukacie przepisu na świąteczną babkę, to już nie szukajcie, bo lepszego nie znajdziecie 😅 Polana lemon curdem, wilgotna, pełna smaku, intensywna babka maślano-jogurtowa 🙏💚 Niby może być dobra nawet po tygodniu, ale to tylko teoria. Nigdy tyle u nas nie wystała 😆

Przepis ten współtworzyłem z @wege_siostry. Dużo ich Osełki przeszło przez mój mikser i piekarnik 🧈 Po pełny zapraszam na bloga, a skrócony znajdziecie poniżej 🙋🏻

- 200g Osełki od Wege Siostry (1 i 1/3 kostki) + ciut do smarowania formy
- 150g cukru kryształu 3/4 szklanki
- 330g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g jogurtu naturalnego (najlepiej sojowy lub owsiany)
- skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny (opcjonalnie)
- 1/3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, tylko dla koloru)

Wykonanie:
Ucieramy Osełkę z cukrem na wolnych obrotach około 3-5 minut.
Łączymy w osobnej misce mąkę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny i kurkumę.
Mieszamy dokładnie.
Zaczynamy nagrzewać piekarnik 170°C góra-dół.
Mąkę z dodatkami przesypujemy do masła z cukrem i znów ucieramy na wolnych obrotach przez 3-4 minuty.
Masa powinna mieć konsystencję kruszonki.
Dodajemy jogurt i już ręcznie mieszamy tylko do połączenia składników.
Blaszkę lub formę smarujemy lekko Osełką.
Masę wykładamy do formy i do piekarnika na minimum 1h.
Po 1h sprawdzamy patyczkiem czy babka jest już upieczona.
Jeżeli patyczek jest mokry to zostawiamy na kolejne 5-10 minut i znów sprawdzamy.
Gdy uznamy, że już jest upieczona, studzimy ją i wyjmujemy z formy.

Posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub lemon curdem (przepis znajdziecie na blogu)!

Smacznego!

#babkawielkanocna #veganlemoncurd #babkacytrynowa #wegesiostry #osełkaroślinna #veganrecipes #roślinne #pomyslnaobiad #domowewypieki #facetwkuchni #cojedzaweganie #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn
Przybywam by uratować Wasze Święta! Przynoszę Przybywam by uratować Wasze Święta! Przynoszę inspirację na przepyszny obiad dla wielu i niewielu! Klopsy w doskonałym sosie żurkowym 💚🙏
Ciut nostalgiczne, mocno comfortfoodowe, sycące i wspaniałe. W sumie nie wiem co Wam więcej o nich napisać? Może Wy coś powiecie? 😅 Jakie plany na Święta? Będzie zjazd rodzinny i żarty o koszeniu trawy? 🙆🏻🙆🏻🙆🏻

#klopsy #wegeklopsiki #pulpety #pulpetywsosie #soskoperkowy #sosżurkowy #weganskiobiad #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn
Zajrzyj na Insta!

Aktualności

  • Zabezpieczone: Wegańskie risotto ze szparagami, Toczonym i cytryną – idzie lato!
  • Wegańskie szaszłyki z boczniaków z sosem mango – wege pomysł na grilla!
  • Wegańskie brioszki – najlepsze bułki do burgerów i kanapek
  • Wegański rwany chlebek z pesto z czosnku niedźwiedziego
  • Wegańskie pesto z czosnku niedźwiedziego – wiosenny rarytas
Napędzane patykami i kamieniami od 2020. Wszelkie prawa do zdjęć i tekstów należą do Tomasz Mędrek. Blossom Recipe | Developed By Blossom Themes. Powered by WordPress.