Przejdź do treści
Vegan High

Vegan High

Wegańskie Przepisy by Tomek Mędrek

  • Strona główna
  • O mnie/O nas
Strona Główna grillowany wegański wigilijny śledzik z boczniaka w śmietanie na święta

grillowany wegański wigilijny śledzik z boczniaka w śmietanie na święta

Wyświetlanie 1 rezultat(ów)
Przepis Święta

Wegański wigilijny śledzik w śmietanie – z boczniaka! A jakże!

21 grudnia, 202220 grudnia, 2022

W tym roku za świąteczne przepisy zabrałem się dosyć wcześnie, ale nie zmienia to faktu, że publikacje mnożą się dopiero przed samymi świętami. Mam nadzieję, że oprócz dwóch rodzajów ciasteczkowego sernika, wielkiego i potężnego bigosu znajdziecie jeszcze miejsce na bohatera dzisiejszego przepisu. Wegański wigilijny śledzik w śmietanie łączy w sobie …

Czytaj dalej...

Szukaj

Szukaj:

Instagram

tomek.medrek

tomek.medrek
Kliknij po przepis 👇👇👇 Wegański omlet ( Kliknij po przepis 👇👇👇

Wegański omlet (2-3 spore omlety, około 22-24cm średnicy)

100g żółtej fasoli mung (1/2 szklanki)
50g tofu (opcjonalnie)
200-250ml naturalnego mleka roślinnego (niesłodzonego) (około szklanki)
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie, dostępne na Allegro)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki kurkumy
kilka szczypt soli kala namak (jajeczny posmak, dostępna na Allegro)
pieprz
wrzątek
1 łyżka oleju lub masła do smażenia (na każdy omlet)

Wykonanie:
Fasolę płuczemy w niewielkiej ilości zimnej wody aż woda po jej płukaniu będzie przezroczysta.
Zalewamy wrzątkiem, trochę ponad poziom ziarenek, przykrywamy i czekamy minimum 30min..
Wszystkie składniki (oprócz Kala Namak) blendujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę tłuszczu.
Wylewamy masę tak by około 1cm warstwa pokryła dno, przykrywamy i smażymy.
Czekamy aż zacznie nam się lekko ścinać - około 3-4 minuty.
Posypujemy solą kala namak.
Obracamy.
Posypujemy ponownie kala namak i pieprzem.
Smażymy 1-2 minuty i omlet jest gotowy!

Wskazówki:

Jeżeli wolicie lżejsze omlety to dodajcie jeszcze więcej mleka – 300-350ml.

Z tego przepisu można przygotować również omlet na słodko – wystarczy nie dodawać czosnku, soli kala namak i kurkumy. Zejść nieco z ilości soli i dosypać 1/2 łyżeczki cukru.

Dla chętnych receptura na mój szybszy sos niby-holenderski: 2 łyżki lecytyny słonecznikowej, 2 łyżki płatków drożdżowych, 2 łyżki musztardy, chlust oliwy, chlust ciepłej wody, 1/2 łyżeczki soli i szczypta kurkumy – mieszamy energicznie, ewentualnie dodajemy nieco wody do konsystencji – cieszymy się smakiem!

#veganomelette #omlet #bezjajek #mungbeans #wegeprzepisy #egglessomelette #roślinne #przepisnasniadanie #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #wegesniadanie #wegetariańskie #wegefood
KLIKNIJ PO PRZEPIS! 👇👇👇 Wegański hot do KLIKNIJ PO PRZEPIS! 👇👇👇

Wegański hot dog z marchewki (6 hot-dogów):
6 cienkich marchewek – najlepiej tak długich jak bułki do burgerów, które wybraliście
łyżka wędzonej soli (do kupienia w większych marketach) (zamiast wędzonej soli można do marynaty dodać łyżeczkę wędzonej papryki lub kilka kropel aromatu dymu wędzarniczego)

Marynata:
3 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
łyżka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodzika (syrop klonowy, z agawy, cukier)
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

Do podania:
6 bułek do burgerów
sałata
majonez
ketchup
musztarda
pikle
prażona cebulka
szczypiorek

Wykonanie (około 30 minut + czas marynowania – 1-24h):
Marchewki obieramy, odkrawamy końce.
Zagotowujemy 1l wody i wrzucamy do niego łyżkę wędzonej soli.
Gotujemy w niej marchewki przez 15-20 minut (marchewki po nakłuciu widelcem mają stawiać tylko lekki opór – warto sprawdzać co parę minut czy nie są już za miękkie).
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w płaskim, szerokim pojemniku.
Marchewki po ugotowaniu studzimy lekko i wkładamy do pojemnika.
Potrząsamy by marchewki oblepiły się w marynacie.
Zamykamy pojemnik i odstawiamy w lodówce na minimum godzinę, ale najlepiej na 12 lub 24h.

Po tym czasie marchewki smażymy na dosyć mocnym ogniu na patelni (najlepiej grillowej) aż złapią mocny kolor.

Pakujemy z majonezem, sałatą i piklami do bułek.
Polewamy musztardą i ketchupem.
Posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem.
Zajadamy! Smacznego!

#veganhotdog #carrotdog #hotdogi #marchewka  #wegeprzepisy #veganhotdogs #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #wegeobiad #wegetariańskie #wegefood
Kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym (6 dużych kotletów lub 12-18 małych):

6 dużych kotletów sojowych lub 12-18 małych (duże polecam kupić na Allegro)
750-1250ml (3-5 szklanek bulionu warzywnego – może być ze słoiczka)
słoiczek chrzanu (około 200g)
dużo koperku – przynajmniej pęczek
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz – do smaku
1-2 łyżeczki mąki pszennej – tylko jeżeli chcecie zagęszczać
Do podania:

puree z ziemniaków
buraczki (można skorzystać z buraczków z przepisu na blogu) lub ogórek kiszony
jeszcze trochę koperku
Wykonanie (40 minut):

Chrzan mieszamy z bulionem, zielem i liściem.
Kotlety umieszczamy w garnku lub szerokiej patelni, posypujemy niewielką ilości koperku i zalewamy bulionem.
Zagotowujemy i pod przykryciem, na wolnym ogniu gotujemy około 20-30 minut.
Sprawdzamy czy kotlety są miękkie w środku. Ewentualnie gotujemy kolejne 10 minut.
Jeżeli kotlety są już miękkie to wyciągamy je na osobny talerz.
Mąkę pszenną mieszamy z niewielką ilości wody (najlepiej zrobić to w słoiczku) i dolewamy do sosu.
Mieszamy od razu i energicznie i czekamy chwilę aż sos się zagęści.
Próbujemy i doprawiamy ewentualnie dodatkową ilością chrzanu, soku z cytryny, solą lub/i pieprzem.
Do sosu dodajemy garść koperku, mieszamy i wyłączamy ogień.

Kotlety możemy wrzucić ponownie do sosu lub od razu podawać.
Polewamy obficie sosem i zajadamy ze smakiem!

Wskazówki:

Trzeba uważać, bo nie wszystkie chrzany są wegańskie.
Jeżeli nie chcecie by sos wyszedł lekko szary to dodajcie koperek dopiero na samym końcu.
Jeżeli kotlety nie dogotują się i nie zmiękną w trakcie można je odratować zalewając wrzątkiem i zostawiając pod przykryciem na 15 minut.
Gęstość sosu łatwo moderować.

#kotletsojowy #kotletysojowe #veganrecipes #wegańskiekotlety #weganskiobiad #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #weganskiprzepis #crueltyfreefood #veganlife #veganfoodporn #niedzielnyobiad #veganuary2023
KLIKNIJ PO PRZEPIS! 👇👇👇 Ej, nie będę t KLIKNIJ PO PRZEPIS! 👇👇👇

Ej, nie będę tu pisał wstępu, bo to przecież orzechowy makaron w 15 minut. Im dłuższy wstęp tym mniej czasu na przygotowanie makaronu! Do dzieła!

Orzechowy makaron w 15 minut! (na spokojnie dwie niezłe porcje lub jedna duuża)

150-250g makaronu (tak naprawdę nada się każdy, ale zalecam dłuższe, pszenne kluski lub noodle)
Sos:

2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu lub limonki (najlepiej ryżowy)
ciut słodkiego – syrop klonowy, z agawy lub cukier
chlust ciepłej wody – do konsystencji (można skorzystać z tej spod makaronu)
Na patelni:

3-4 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
łyżeczka płatków chili lub łyżka oleju chili (polecam chrupiący Lao Gan Ma dostępny na Allegro)
1-2 łyżki oleju (może być łyżka zwykłego + łyżka sezamowego)
Do posypania:

posiekany szczypiorek
posiekana kolendra
posiekane orzechy arachidowe
sezam
więcej oleju chili
Wykonanie (15 minut):

Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie aż powstanie gęsta mieszanka.

(Jeżeli używacie płatków chili to warto dodać je do smażenia czosnku i imbiru. Olej chili wystarczy zaś wymieszać z sosem)

Makaron gotujemy według instrukcji.
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej/e.
Ścieramy lub drobno siekamy czosnek i imbir.
Smażymy czosnek i imbir mieszając i uważając by się nie przypaliły.
Wyłączamy ogień pod patelnią.

Makaron odcedzamy i przepłukujemy lekko zimną wodą by się nie sklejał.
Wykładamy go na patelnie.
Na makaron wylewamy sos.
Mieszamy dokładnie.

Orzechowy makaron w 15 minut podajemy w dużej misce posypane ziołami, orzeszkami, sezamem i polane olejem chili.

Smacznego!

#wegeprzepisy #wege #masłoorzechowe #chillioilnoodles #peanutbutternoodles #noodlesrecipe #vegannoodles #pikantne #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn
To będzie bardzo tłusty czwartek! Kebab w pącz To będzie bardzo tłusty czwartek!

Kebab w pączku z lukrem mieszanym (4-5 pączkow wypełnionych miłością i kebabem):

porcja ciasta z przepisu na blogu
1l oleju do smażenia

Niemso:
150g granulatu sojowego (do kupienia na Allegro)
500ml wrzątku
1 łyżka sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
kilka kropel soku z cytryny
2-3 łyżki oleju
2 plasterki sera (polecam SimplyV)
3 łyżki przyprawy kebab-gyros lub własna mieszanka rozpisana na blogu

Zamiast niemsa z granulatu, które tutaj przygotowujemy możecie użyć tego z mojego przepisu na kebab z pszenicy i grochu lub jakikolwiek zamiennik mięsa kebabowego dostępny na rynku.

Lukier czosnkowy:
1 starty mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
około 10 łyżek cukru pudru (lub do konsystencji)

Lukier czerwony/ostry:
2-3 łyżki srirachy
około 10 łyżek cukru pudru (lub do konsystencji)

Wykonanie (około 2,5-3h z ciastem i smażeniem):

Granulat sojowy zalewamy wrzątkiem (np. w garnku) i odstawiamy na 5-10 minut by się nawodnił.

Granulat odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej.
Granulat sojowy przekładamy na patelnię, zalewamy sosem i posypujemy przyprawami.
Smażymy około 10-15 minut aż złapie nieco koloru a większość wody z niego odparuje.
Odstawiamy.
Po ostygnięciu, kroimy ser w drobną kostkę.
Dodajemy do granulatu.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto na pączki odgazowujemy wykładamy na oprószony lekko mąką blat.
Rozwałkowujemy bardzo delikatnie.
Szklanką lub rantem cukierniczym wycinamy osiem 10-12cm krążków.
Krążki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Nabieramy sporą garść naszego niemsa.
Wykładamy na krążek ciasta, lekko spłaszczamy.

Nakładamy na nie drugi krążek ciasta (można lekko zwilżyć krawędzie) i sklejamy oba krążki.

Dalsza część w komentarzu...

#wegeprzepisy #wege #pączek #wegańskiepączki #tłustyczwartek #tlustyczwartek #polskakuchnia #veganfood #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn
GDZIE NA WEGAŃSKIE PĄCZKI W WARSZAWIE? DOWIECIE GDZIE NA WEGAŃSKIE PĄCZKI W WARSZAWIE?

DOWIECIE SIĘ Z ROLKI!

Miejsca z rolki:

@eterveganbakery 
@baja.weganskacukiernia 
@moddonuts 
@jaskolka_bistro 
@nancyleecafe 
@freya_cafe_koneser 
@wypasanie 
@dej_piekarnia 
@zdrowe_ciacho 
@piekarnie_cukiernie_putka 

#vegandonuts #pączek #wegańskiepączki #pączki #tłustyczwartek #tlustyczwartek #weganskiobiad #przepisnaobiad #domoweinspiracje #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #przepis #gdziezjescwwarszawie #warsawfood #warsawfoodie #veganfoodporn
Wegańska sałatka burgerowa (jedna duża micha na Wegańska sałatka burgerowa (jedna duża micha na imprezę):

Niemso:

150g granulatu sojowego (jedna paczka) – dostępne na Allegro i w większych marketach
500ml wrzątku
2 łyżki oleju (np. rzepakowy)
3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub jasnego, ale niemso nie nabierze takiego koloru)
2 łyżki przyprawy do mięsa wołowego/burgerowej lub innej przyprawy do mięs
kilka kropel soku z cytryny/octu lub kwasu mlekowego

Sos:
3 duże łyżki majonezu (150g)
3 łyżki wody spod pikli
2 łyżki ketchupu
2 łyżeczki gładkiej musztardy
1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
szczypta soli do smaku
łyżeczka octu

Sałatka:
mała główka drobno skrojonej sałaty lodowej
połówka średniej cebuli skrojona w drobną kostkę
1-2 ogórki korniszone/pikle w kostkę
2 małe bułki burgerowe
ciut oleju
sos serowy z przepisu na blogu

Wykonanie (około 30 minut):
Granulat zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie.

Granulat odcedzamy i odciskami (uwaga, może być gorący).
Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej.
Granulat sojowy przekładamy na patelnię, zalewamy sosem sojowym i posypujemy przyprawami.
Smażymy około 10-15 minut na mocn ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Czekamy aż złapie nieco koloru a większość wody odparuje.
Odstawiamy by wystygł.

Na patelni rozgrzewamy niewiele oleju.
Bułki kroimy w drobną kostkę.
Wysypujemy je na patelnie i smażymy, obracając i uważając by ich nie przypalić.
Powinny złapać ładny, brązowy kolor.

Składamy sałatkę:
3/4 sałaty lodowej na dno miski.
Rozsmarowujemy sos.
Na sosie układamy niemso sojowe.
Następnie pikle i cebulę.
Polewamy je sosem serowym.
Na wierzch reszta sałaty, grzanki.
Całość polewamy jeszcze sosem serowym.

Smacznego!

#veganburger #wegeburger #sałatka #burgersalad  #pomysłnasałatkę #przepisnasałatkę #bigmacsauce #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #veganuary #veganuary2023
WEGAŃSKIE JAJO SADZONE (4-8 jajek – zależnie o WEGAŃSKIE JAJO SADZONE (4-8 jajek – zależnie od wielkości - żółtka zostanie nieco więcej):

Białko:

200ml aquafaby (wody po cieciorce) lub odcedzonego glutka z siemienia lub jogurtu (aquafaba sprawdza się lepiej, do jogurtu trzeba dodać nieco wody)
100g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli

Żółtko:
1 żółty pomidor (około 200-300g)
30-40g lecytyny słonecznikowej (3-4 łyżki)
1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku w proszku
1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:
Olej
Pieprz
Sól kala namak

Wykonanie:

Białko:
Mieszamy aquafabę, mąkę i sól (najlepiej w naczyniu z dzióbkiem).
Nie mieszamy intensywnie, bo aquafaba się spieni.

Żółtko:
Pomidora nacinamy na krzyż od góry i od dołu.
Wrzucamy do wrzątku by go sparzyć.
Obieramy ze skórki, wycinamy szypułkę i wrzucamy do blendera.
Blendujemy do uzyskania pulpy.
Przepuszczamy pulpę przez sitko by pozbyć się nasion i niechcianych kawałków.
Pulpę przekładamy z powrotem do blendera, wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Nasze żółtko przekładamy do osobnego naczynia (najlepiej takiego z dzióbkiem).

Smażenie:
Wylewamy olej na patelnię tak by przykrył dno.
Rozgrzewamy średnio.
Wylewamy warstwę naszego białka o grubości trochę więcej niż naleśnika i średnicy dobranej do naszego dania (u mnie to było około 7-8cm).
Od razu na białko wylewamy żółtko i przykrywamy patelnię.
Czekamy około 2-3 minut aż białko zacznie się brązowić na zewnątrz a żółtko lekko zetnie.
Jeżeli działamy sprawnie możemy wylać na patelnie od razu 2-3 jajka i smażyć razem.
Po zdjęciu z patelni (najlepiej szpatułą lub płaską łyżką) posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą Kala Namak.

Smacznego!

#veganegg #veganeggs #sandwichporn #vegansandwich  #wegeprzepisy #vegansandwiches #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #veganuary #veganuary2023
MÓJ SŁYNNY MAKARON Z JAJEM! P.S. no dobra, jesz MÓJ SŁYNNY MAKARON Z JAJEM!

P.S. no dobra, jeszcze nie taki słynny, ale mam nadzieję, że kiedyś taki będzie 🙏

(2 duże porcje)
150-200g grubszego makaronu (świderki, bavette, bucatini czy talgiatelle, ale tak naprawdę każdy makaron da radę)
4-5 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżki lekko posiekanych kaparów
2-3 rozgniecione i pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
3 łyżki lecytyny słonecznikowej
5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
duża szczypta soli kala namak (do kupienia marki Kotanyi w większych marketach lub dostępna na Allegro)
mała szczypta kurkumy (dla koloru)
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
zioła (najlepiej natka pietruszki) i starta skórka cytryny (opcjonalnie) do podania
kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie (15-20 minut):
Wstawiamy makaron według instrukcji do osolonej wody.
Oliwę z oliwek wylewamy na zimną patelnię.
Kładziemy na niej przesiekane kapary i czosnek.
Włączamy na średni ogień i czekamy aż kapary z czosnkiem zaczną wydzielać mocny zapach i lekko łapać kolor.
Od czasu do czasu mieszamy.
W miseczce umieszczamy lecytynę, płatki drożdżowe, kurkumę i sól kala namak – mieszamy.
Do miseczki wlewamy 1-2 chochle wody spod gotowania makaronu i mieszamy dokładnie by wszystko się rozpuściło.
Gdy kapary i czosnek ładnie skwierczą a makaron jest już prawie ugotowany – przekładamy go bezpośrednio z garnka na patelnię wraz z 1-2 chochlami wody.
Zagotowujemy i przykręcamy ogień na minimum.
Zalewamy makaron na patelni mieszanką lecytyny, płatków i soli.
Dodajemy świeżo mielony pieprz i mieszamy dokładnie by makaron oblepił się w sosie.
Czekamy aż sos lekko się zagęści i odparuje.
W międzyczasie próbujemy – według potrzeb dodajemy sok z cytryny, więcej soli kala namak lub/i pieprz.

Podajemy posypany natką pietruszki i skórką z cytryny.

Smacznego!

#veganegg #veganpasta #nooch #płatkidrożdżowe #przepisnamakaron #zjajem #easypasta #roślinne #przepisnaobiad #domowe #domowejedzenie #dobrejedzenie #cojedzaweganie #pomyslnaobiad #śniadanie #sniadanie #obiad #kolacja #wegańskie #domowewypieki #whatsveganseat #żrętrawę #goveganfortheanimals #weganskie #weganizm #roślinniejemy #crueltyfreefood #veganfoodporn #veganuary #veganuary2023
Zajrzyj na Insta!

Aktualności

  • Wegański hot dog z marchewki – czego ci weganie nie wymyślą?!
  • Kotlety sojowe w sosie chrzanowo-koperkowym – pomysł na wege obiad!
  • Orzechowy makaron w 15 minut!
  • Kebab w pączku z lukrem mieszanym czyli wegański Tłusty Czwartek
  • Wegańska sałatka burgerowa – brzydka a dobra!
Napędzane patykami i kamieniami od 2020. Wszelkie prawa do zdjęć i tekstów należą do Tomasz Mędrek.Blossom Recipe | Stworzona przezMotyw Blossom.Napędzane przez WordPress.