Wegański sos teriyaki to jest taki klasyk, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać? Bardzo łatwy w przygotowaniu, gęsty, słodki, oblepiający usta, umamiczny. Może służyć jako marynata, sos, glazura. Aż dziw bierze, że przy obecnej dostępności składników używamy go tak rzadko. Przepis jest tak banalny, że szkoda mi jest się bardziej rozwodzić we wstępie. Do dzieła!
Wegański Sos Teriyaki
- 100ml jasnego sosu sojowego (może być również z obniżoną zawartością soli)
- 100ml mirinu lub słodkiego wina do gotowania (można zastąpić 100ml białego wina i łyżką cukru kryształu)
- 100ml wody
- 50g cukru kryształu
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1cm obranego i pokrojonego w drobną kostkę korzenia imbiru
- 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub ziemniaczanej
Wykonanie
Wszystkie składniki (oprócz mąki) umieszczamy w rondelku.
Zagotowujemy, mieszamy aż cukier się rozpuści.
Przykręcamy gaz tak by całość tylko lekko się gotowała i redukujemy przez 15-20 minut.
Na koniec redukowania, cedzimy przez sitko i znów stawiamy na ogień.
W osobnym słoiczku mieszamy mąkę z małą ilością wody tak by dobrze się rozpuściła i wlewamy do sosu.
Mieszamy energicznie.
Czekamy aż się zagęści i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Przelewamy do słoika lub zamykanego pojemnika i przechowujemy w lodówce.
Wskazówki
- Jeżeli celujemy bardziej w konsystencję glazury to od razu użyjmy łyżki skrobi ziemniaczanej i dwóch łyżek wody do zagęszczenia.
- By sos był bardziej aromatyczny należy użyć więcej imbiru i czosnku.
Wegański sos teriyaki wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Wegańskie Batatowe Bułki do Burgerów i Kanapek
Boczniak Królewski w Sosie Teriyaki – król sezonu grillowego
[…] glazura teriyaki (przepis tutaj) […]
[…] celowałem w smak bekonowy, ale pomyślcie tylko o słodkim, cytrynowym chruście czy naleśnikach teriyaki? Możliwości wykorzystania tej techniki są […]
[…] ale możecie skorzystać z innych gęstych, słodkawych sosów takich jak: słodkie chili, teriyaki – przepis tutaj, barbecue – przepis tutaj i tym podobnych. Chcecie wiedzieć jak to zrobić? Czytajcie […]
[…] bułki podaliśmy z burgerem z Zamiast Wołowiny od GoPlant w glazurze teriyaki, ananasem, Sriracha majo i piklami w […]