Przekąski Przepis

Prażone orzechy w maślanym karmelu – przekąska idealna

Przez to, że etat nie pozwala mi na tworzenie dla Was większej ilości przepisów to inspiracje na imprezę czy śniadania pojawiają się tu bardzo rzadko. Żałuję jednak, bo mam ich tak wiele, że obdzieliłbym nimi niejedną domówkę i niejeden poranek po domówce. Dziś super łatwy i przepyszny przepis na prażone orzechy w maślanym karmelu – słone, z ciekawymi dodatkami, szybkie. Myślę, że można się zmieścić w czasie nawet gdy goście mówią, że „już wychodzą z domu” (kto w to w ogóle wierzy?). Idealne do filmu, do meczu, żeby wciągnąć nieco nienasyconych tłuszczy, ale nie oszukujmy się, że będzie bardzo zdrowo. To w końcu przekąska na imprezę, a nie tydzień z detoksem. Dobra – przestaję już truć – działamy!

Prażone orzechy w maślanym karmelu (porcja na jeden wieczór dla 3-4 osób)

  • 200g (dwie szklanki) różnych orzechów (najlepiej pekan i włoskie)
  • 3 łyżki wegańskiego masła
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta przyprawy pięć smaków lub cynamonu
  • 20-30g (około 1/3) tabliczki czekolady gorzkiej/deserowej (opcjonalnie, wybierzcie wegańską)

Wykonanie (około 20-30 minut):

Orzechy lekko siekamy, ale nie za drobno (spójrzcie na zdjęcie).
Masło, cukier, mleko, sól i przyprawy umieszczamy na patelni.
Włączamy średni ogień pod patelnią i mieszamy aż cukier w miarę rozpuści się w maśle a wszystko razem połączy.
Pilnujemy i mieszamy od czasu do czasu żeby cukier się nie spalił.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°C góra-dół.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy masło jest już gotowe, wrzucamy do niego orzechy.
Mieszamy dokładnie, by karmel oblepił mocno orzechy.
Całość rozkładamy równą warstwą na blachę.
Zachowujemy odstępy a resztkami masła polewamy orzechy na blasze.
Pieczemy około 10 minut, sprawdzając co kilka minut czy orzechy lub karmel nie zaczynają się palić.
Po wyjęciu z piekarnika mieszamy by gęsty karmel oblepił wszystkie orzechy.
Opcjonalnie – gdy orzechy są jeszcze lekko ciepłe – rozpuszczamy czekoladę (w kąpieli wodnej czy mikrofali) i polewamy orzechy strużkami.
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu dzielimy większe zlepki w dłoniach na kawałki wielkości jednego kęsa.

Podajemy w miseczce dla nas i naszych gości.

Gotowe prażone orzechy w maśalnym karmelu oblane czekoladą
Gotowe prażone orzechy w maśalnym karmelu oblane czekoladą

Wskazówki:

  • Jeżeli macie mało czasu to orzechy można dzielić jeszcze przed całkowitym wystudzeniem, ale wtedy karmel będzie miał tendencję do ponownego zlepiania się i brudzenia rąk. W takim wypadku nie polewajcie też czekoladą, bo nie zdąży ona zastygnąć.
  • Zamiast przyprawy pięć smaków czy cynamonu można użyć na przykład garam masala – smaki mieszanek są bardzo mało wyczuwalne w całości, ale sprawiają, że prażone orzechy w maślanym karmelu stają się bardziej kompletne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.