Przepis

Potężny wegański Burger Drwala – najlepsza kanapka tej zimy

Na początku tego roku próbowałem swoich sił w stworzeniu wegańskiego burgera drwala. Moim zdaniem wyszło bardzo dobrze – ciężko, sycąco a sosy i kotlet serowy były niekwestionowanymi gwiazdami całego dania. Pomyślałem, że jeżeli wtedy wyszło dobrze to czemu teraz nie miałoby wyjść jeszcze lepiej? W międzyczasie bowiem stworzyłem przepis na wegańskie niemso do burgerów, myślę, że lepiej przemyślałem całą konstrukcję i przede wszystkim nabrałem jeszcze większego doświadczenia w tworzeniu wegańskiego foodpornu. Tegoroczny wegański Burger Drwala będzie potężniejszy niż jakikolwiek przed nim! Przy nim te z maka mogą wrócić z powrotem do lasu. Do dzieła!

Potężny wegański Burger Drwala (2 burgery)

Do złożenia burgera:

  • 2 porządne bułki do burgerów – przepis znajdziecie tutaj, jeżeli nie macie chęci robić to od bidy polecam te bułki marki Schulstad.
  • 2 niemsa do burgerów – polecam z mojego przepisu, ale można też użyć Beyond Meat, Plantway, Bezmięsny, Dobra Kaloria itp…
  • sałata karbowana (kilka listków pozbawionych łodyżek)
  • 2-3 łyżki wegańskiego majonezu (dla mnie Cremajo król)
  • 1 łyżeczkę papryki wędzonej + opcjonalnie szczypta ostrej papryki/cayenne
  • sok z 1/3 cytryny
  • chlust mleka roślinnego (dowolnego, niezbyt słodkiego)
  • yuba w bekonowym stylu (przepis znajdziecie tutaj)
  • szybki sos żurawinowy lub żurawina ze słoika – opcjonalnie (przepis znajdziecie tutaj)
  • 2 łyżeczki wegańskiego masła

Na kotlet serowy (2 porcje)

  • porcja mojego najlepszego sosu serowego
  • garstka mąki pszennej
  • pól szklanki mleka roślinnego
  • dwie garstki bułki tartej
  • 500ml-1l oleju do smażenia

Wykonanie – kotlet serowy (30-40 minut + czas mrożenia)

Sos serowy przelewamy do okrągłych foremek, najlepiej o średnicy podobnej do burgera jakiego wybraliśmy (zakładam, że około 8cm).
Przekładamy do zamrażarki na 2-3h.
Po tym czasie kotletami można już swobodnie manipulować, więc zaczynamy panierowanie.
W trzech szerszych miskach lub głębokich talerzach umieszczamy mąkę, mleko i bułkę tartą.
Kotleta najpierw obtaczamy w mące, potem moczymy w mleku i na koniec panierujemy bułką tartą, dociskając ją mocno do powierzchni.
Powtarzamy panierowanie trzykrotnie by powstała grubsza warstwa panierki.
W tym czasie olej rorzgrzewamy do 180°-190°C i ostrożnie, najlepiej na łysze do wyciągania frytek lub łopatce odpornej na wysoką temperaturę wkładamy kotlet do oleju. Jeżeli mamy wystarczająco dużo oleju to kotlet zostawiamy na łopatce.
Smażymy, utrzymując wysoką temperaturę około 3-4 minuty aż bułka złapie lekko brązowy kolor. Uważamy by nie przeciągnąć tego czasu, bo kotlet może nam się wtedy rozpłynąć w oleju, choć w 99% przypadków dobrze wykonana panierka go utrzyma.
Kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy lub kratkę i używamy praktycznie od razu do burgera.

Wykonanie – wegański burger drwala (10 minut)

Wszelkie kroki przy składaniu warto podeprzeć wiedzą z tekstu o przygotowywaniu wegańskich burgerów.

Jeżeli pieczemy własne bułki to przed pieczeniem, na wierzch (na pomadę) posypujemy pokrojoną drobno yubę lub/i wiórki wegańskiego sera – ja osobiście wolę jednak takie z sezamem.
Przestudzoną bułkę kroimy na pół wzdłuż i obie części (podstawa i korona) tostujemy na wegańskim maśle.
Smażymy na patelni zamiennik burgera.
Mieszamy dokładnie: majonez, paprykę wędzoną, sok z cytryny, chlust mleka roślinnego i opcjonalnie ostrą paprykę.
Bułkę smarujemy tak powstałym sosem z wędzonej papryki.
Układamy na niej bekon z yuby (2-3 kawałki), następnie usmażony kotlet serowy, niemsnego burgera.
Na koronę wylewamy sporą porcję sosu żurawinowego, podsypujemy i przygniatamy nieco prażonej cebulki.
Przykrywamy koroną bułki i zajadamy!
PS: Uwaga na kotlet serowy, bo lubi popłynąć – smacznego!

Potężny Burger Drwala 2.0 i ja
Potężny Burger Drwala 2.0 i ja

Wskazówki

  • Kotlet serowy można smażyć dłużej niż 3-4 minuty, ale trzeba uważać by nam się nie rozleciał.
  • W burgerze nie zawadzi dodanie czerwonej cebulki czy pikla, ale celowałem w wersję podobną do tej z McDonald’s, więc ograniczyłem się jedynie do sałaty – jak to jest w oryginale. Według mnie kwaśny składnik może tutaj nieco odświeżyć całość.
  • Jeżeli macie większe foremki, to kotlet serowy możecie po zamrożeniu oskrobać nożykiem do pożądanych rozmiarów – ja tak robię, bo foremki mam o średnicy 10cm.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

Wegański burger drwala wersja 3.0
Wegański burger drwala wersja 3.0

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *