Przekąski Przepis

Pieczone skórki z bobu czyli skwarki, chrupki albo chipsy – zero waste z pełną gębą!

Niekoniecznie zawsze wdrażam podejście zero waste u siebie w kuchni. Zazwyczaj, jeżeli już to robię to po prostu wszelkie obierki i resztki odkładam by móc ugotować swój idealny, roślinny, resztkowy bulion (przepis znajdziecie tutaj). Czasem jednak lubię upiec liście kalafiora, zrobić szybką surówkę z podstawy brokułu czy właśnie wykorzystać skórki po blanszowanym/gotowanym bobie. Czy to w przypadku mojego przepisu na falafele, na złoty bób z patelni czy po prostu po zjedzeniu gotowanego, pieczone skórki z bobu to idealny pomysł na przekąskę, posypkę lub dodatek. Są mięsiste, soczyste, chrupiące, pełne smaku a najlepsze (a może i najgorsze), że nie można przestać ich jeść! Spróbujcie sami i się przekonajcie.

Pieczone skórki z bobu (jedna duża miseczka)

  • skórki po spożytkowaniu 500g bobu
  • 3-4 łyżki neutralnego oleju roślinnego (np. słonecznikowy, rzepakowy)
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)

Wykonanie

Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Skórki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając nieco przestrzeni między nimi.
Pieczemy 10-15 minut aż skórki złapią brązowy kolor lub według preferencji (ja lubię nieco bardziej przyjarane).
W połowie pieczenia możemy przemieszać.
Studzimy i pałaszujemy!

Pieczone skórki z bobu egzaminowane przez Alutkę
Pieczone skórki z bobu egzaminowane przez Alutkę

Wskazówki

  • Skórki możemy lekko poszatkować przed łączeniem z pozostałymi składnikami (ja wolę mniejsze kawałki).
  • Lepiej korzystać z tego przepisu gdy skórki są jeszcze młode.
  • Choć wiem, że to trudne, warto zostawić skórki na chwilę (lub nawet całą dobę) po upieczeniu by jeszcze trochę wody z nich odparowało. Nie zabraniam jednak jeść od razu.
  • Oczywiście jest to przepis podstawowy, pieczone skórki z bobu są tak chłonnym nośnikiem, że przyjmą tak naprawdę każdy smak. Miejcie to na uwadze i dobierajcie przyprawy według własnych preferencji i tego co macie w domu.
Pieczone skórki z bobu
Pieczone skórki z bobu

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *