Niekoniecznie zawsze wdrażam podejście zero waste u siebie w kuchni. Zazwyczaj, jeżeli już to robię to po prostu wszelkie obierki i resztki odkładam by móc ugotować swój idealny, roślinny, resztkowy bulion (przepis znajdziecie tutaj). Czasem jednak lubię upiec liście kalafiora, zrobić szybką surówkę z podstawy brokułu czy właśnie wykorzystać skórki po blanszowanym/gotowanym bobie. Czy to w przypadku mojego przepisu na falafele, na złoty bób z patelni czy po prostu po zjedzeniu gotowanego, pieczone skórki z bobu to idealny pomysł na przekąskę, posypkę lub dodatek. Są mięsiste, soczyste, chrupiące, pełne smaku a najlepsze (a może i najgorsze), że nie można przestać ich jeść! Spróbujcie sami i się przekonajcie.
Pieczone skórki z bobu (jedna duża miseczka)
- skórki po spożytkowaniu 500g bobu
- 3-4 łyżki neutralnego oleju roślinnego (np. słonecznikowy, rzepakowy)
- 1/2 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie
Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Skórki wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając nieco przestrzeni między nimi.
Pieczemy 10-15 minut aż skórki złapią brązowy kolor lub według preferencji (ja lubię nieco bardziej przyjarane).
W połowie pieczenia możemy przemieszać.
Studzimy i pałaszujemy!

Wskazówki
- Skórki możemy lekko poszatkować przed łączeniem z pozostałymi składnikami (ja wolę mniejsze kawałki).
- Lepiej korzystać z tego przepisu gdy skórki są jeszcze młode.
- Choć wiem, że to trudne, warto zostawić skórki na chwilę (lub nawet całą dobę) po upieczeniu by jeszcze trochę wody z nich odparowało. Nie zabraniam jednak jeść od razu.
- Oczywiście jest to przepis podstawowy, pieczone skórki z bobu są tak chłonnym nośnikiem, że przyjmą tak naprawdę każdy smak. Miejcie to na uwadze i dobierajcie przyprawy według własnych preferencji i tego co macie w domu.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] Jeżeli wolicie jeść bób z patelni bez skórki to po blanszowaniu go obierzcie. Skórki wykorzystajcie do mojego przepisu na pieczone skórki z bobu (przepis tutaj). […]
Zrobiłem, wyszło paskudnie i nie zamierzam powtarzać, trochę się zmuszałem do jedzenia, ale w finale wylądowało na kompostowniku.
Widocznie coś nie wyszło, Wojtku 🙂