Weszliśmy w ten czas – kocyk, herbatka z syropem, złote liście, lekka słota, sojowe świece a w kuchni aż pomarańczowo od dyni. Co z niej przygotować? Możecie skorzystać z moich pomysłów z zeszłego roku: przepyszny sos z pieczonej dyni i masła orzechowego, piękna i słodka sałatka z karmelizowaną dynią czy bombastyczna dynia, z której przygotujecie łatwe curry. Możecie również wybrać łatwy i efektowny pomysł, który znajdziecie poniżej. Pieczona dynia hasselback to doskonały sposób na dynię – mięciutka, słodka, lekko zadziorna dzięki glazurze jaką przygotujemy. Dodatki sprawią zaś, że stanie się wyjątkową przekąską samą w sobie. By uczynić ją pełnoprawnym daniem wystarczy dodać pszenny placek lub tosty i nieco białeczka – np w postaci pieczonego tofu czy strączków. W takiej czy innej formie nie zawiedziecie się – dynia hasselback to królowa tej jesieni i nie możecie temu zaprzeczyć. Do dzieła!
Pieczona dynia hasselback (4 spore porcje):
- 1 dynia piżmowa (najlepiej taka około 1,5-2kg)
- 2 łyżki wegańskiego masła (około 30g)
- około 75ml paprykowego, pikantnego sosu (np pół buteleczki sosu Frank’s Red Hot czy cała buteleczka Tabasco)
- 1 łyżka czosnku w proszku
Do podania:
- dressing ranch z tego przepisu
- posiekane orzeszki ziemne
- posiekana kolendra
Wykonanie (około 15 minut realnej pracy + 40-50 minut pieczenia):
Na patelni roztapiamy masło.
Gdy będzie już bardzo gorące dodajemy do niego czosnek i ostry sos (uważamy, bo opary mogą podrażniać).
Mieszamy dokładnie i przez chwilę zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Obcinamy końcówki dyni. Przecinamy na pół wzdłuż.
Wydrążamy gniazda nasienne i obieramy ze skórki.
Nastawiamy piekarnik na 200°C góra-dół.
Połówkę dyni kładziemy płaską stroną w dół i po obu stronach układamy drewniane pałeczki (takie jak do dań azjatyckich).
Nacinamy od góry w cienkie plasterki, zatrzymując się na pałeczkach (w ten sposób całość będzie się ładnie trzymać a z wierzchu powstanie charakterystyczny grzebyk).
Dynię ostrożnie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy (najlepiej pędzelkiem) obficie 1/3 glazury.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
W tym czasie smarujemy dwukrotnie 1/3 marynaty.
Na koniec podpiekamy górę podkręcając temperaturę lub używając grzałki.
Dynia hasselback jest gotowa gdy mocno się przypiecze i będzie miękka w środku (można sprawdzić lekko ją naciskając z góry).
Dzielimy na kawałki wedle uznania i potrzeby.
Polewamy dressingiem ranch, posypujemy orzeszkami i kolendrą.
Smacznego!