Przepis

Orzechowy makaron w 15 minut!

Ej, nie będę tu pisał wstępu, bo to przecież orzechowy makaron w 15 minut. Im dłuższy wstęp tym mniej czasu na przygotowanie makaronu! Do dzieła!

Orzechowy makaron w 15 minut! (na spokojnie dwie niezłe porcje lub jedna duuża)

  • 150-250g makaronu (tak naprawdę nada się każdy, ale zalecam dłuższe, pszenne kluski lub noodle)

Sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu lub limonki (najlepiej ryżowy)
  • ciut słodkiego – syrop klonowy, z agawy lub cukier
  • chlust ciepłej wody – do konsystencji (można skorzystać z tej spod makaronu)

Na patelni:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • łyżeczka płatków chili lub łyżka oleju chili (polecam chrupiący Lao Gan Ma dostępny na Allegro)
  • 1-2 łyżki oleju (może być łyżka zwykłego + łyżka sezamowego)

Do posypania:

  • posiekany szczypiorek
  • posiekana kolendra
  • posiekane orzechy arachidowe
  • sezam
  • więcej oleju chili

Wykonanie (15 minut):

Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie aż powstanie gęsta mieszanka.

Makaron gotujemy według instrukcji.
Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu olej/e.
Ścieramy lub drobno siekamy czosnek i imbir.
Smażymy czosnek i imbir mieszając i uważając by się nie przypaliły.
Wyłączamy ogień pod patelnią.

Makaron odcedzamy i przepłukujemy lekko zimną wodą by się nie sklejał.
Wykładamy go na patelnie.
Na makaron wylewamy sos.
Mieszamy dokładnie.

Orzechowy makaron w 15 minut podajemy w dużej misce posypane ziołami, orzeszkami, sezamem i polane olejem chili.

Smacznego!

Jem orzechowy makaron w 15 minut
Jem orzechowy makaron w 15 minut
Gotowy orzechowy makaron w 15 minut
Gotowy orzechowy makaron w 15 minut

Wskazówki:

  • Przepis jest bardzo elastyczny – składniki można wymieniać na inne podobnego typu (np ocet na cytrynę, płatki chili na gochugaru, syrop na cukier itd, itp).
  • Orzeszki i sezam na wierzch można podprażyć.
  • Jeżeli używacie płatków chili to warto dodać je do smażenia czosnku i imbiru. Olej chili wystarczy zaś wymieszać z sosem.
  • Żeby dołożyć ciut białeczka można do makaronu dodać pokrojone w drobną kostkę i podsmażone tofu lub tempeh.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

2 komentarze

  1. Kurczę, ale to jest szybkie, proste i pyszne! Dzięki za ten przepis. Ja jedną z łyżek masła orzechowego zastąpiłam tahini, która była dużo płynniejsza od mojego masła i wody dodałam już tylko łyżkę tej spod makaronu. Nie jestem wege, ale takie strony zdecydowanie pomagają mi ograniczyć ilość spożywanego mięsa.

    1. Dziękuję bardzo za to dobre słowo 💚 Z tahini rzeczywiście może mieć jeszcze więcej wymiarów smaku – dobry ruch! i trzymam kciuki za dalsze ograniczanie produktów odzwierzęcych 🤞💚

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *