Cześć,
jestem Tomek Mędrek i na tej stronie będę publikował to czym zajmuję się amatorsko od dłuższego czasu czyli przepisy na wegańskie dania. W większości w wersji foodpornowej oraz tradycyjne dania zaadaptowane na wegańską modłę. A skąd taki pomysł? Na co to komu? A komu to potrzebne?
Przez ponad 7 lat prowadziłem bloga To je Mędrek (wcześniej Żółw Ocenia), w którym zaczynałem od oceniania sieciówkowych fast foodów w Polsce, następnie zajmowałem się szeroko pojętym street foodem (boom na foodtrucki w naszym kraju) a jednocześnie opisywałem relacje z moich pobytów w lokalach gastronomicznych w Polsce.
Wspólnym mianownikiem dla tych wszystkich działań było mięso. Mięso, którego u mnie nigdy w domu rodzinnym nie brakowało. Jedliśmy je w nadmiarze i tę tendencję kontynuowałem w swoim dorosłym życiu. Niemal trzy lata temu (to był 23.08.2020 gdy to pisałem – Tomek) moja (obecnie) żona przeszła na wegetarianizm a niedługo później na weganizm, więc naturalnym dla mnie było by w domu wykluczyć mięso – tak powoli stawałem się flexitarianinem. W naszej lodówce czasem bywał ser i jajka od dziadka. O ile w domu gotowaliśmy bezmięsnie, tak na mieście nadal jadałem mięso. Będąc zaś #fulltimefoodie nie było tego mięsa mało, aczkolwiek z radością i chętnie próbowałem również dań bezmięsnych, które były dla mnie całkowicie nowymi doświadczeniami kulinarnymi. Dochodzimy już do końca tej opowieści – nie martwcie się, drodzy Czytelnicy.
Przyszła kwarantanna, związana z koronawirusem i jedzenie na mieście, jakby nie patrzeć, było niemożliwe. W związku z tym, zacząłem rozglądać się za roślinnymi alternatywami dań, które uwielbiałem: kanapek, street foodu, burgerów, nieco kuchni polskiej. Tak zaczęła się moja przygoda z kuchnią wegańską i weganizmem na poważnie (pod koniec 2020 roku przeszedłem na weganizm), której efekt znajdziecie tutaj.
Zdjęciami i konsultacjami zajmuje się moja żona, Paulina, ja gotuję, opracowuję przepisy i dopracowuje talerze – uzupełniamy się idealnie w tym projekcie. Jemy i sprzątamy razem. Naszym celem jest pokazanie, że dieta roślinna nie musi wiązać się z wieloma wyrzeczeniami, że można ją przedstawiać w sposób atrakcyjny oraz przystępny a jedzenie i gotowanie roślinne jest radością i przyjemnością samą w sobie. Robimy coś czego nie jest wiele w polskim internecie i mamy nadzieję, że nasze działania wpłyną na jedzących (bardziej czy mniej) roślinnie oraz postrzeganie kuchni wegańskiej.
Zachęcam do obserwacji naszego nowego konta na Instagramie: instagram.com/tomek.medrek – kuchnia wegańska, przepisy, wegański foodporn, polski rynek roślinnych zamienników, lokale/restauracje, wyjazdy na weganie.
Nasze wystąpienia w mediach:
- Możecie nas posłuchać w podcaście Kulinarnie Niepoważni. Link znajduje się tutaj:
Podcast: Paulina i Tomek u Kulinarnie Niepoważnych - i drugi raz u Kulinarnych:
Podcast: Tomek u Kulinarnie Niepoważnych - Podcast Wegaństwo Adriana Sosnowskiego:
Podcast: Tomek w Wegaństwo - Tomek występował dwukrotnie w Polskim Radiu w Czwórce, poniżej link do audycji o majowym, roślinnym grillowaniu:
Czwórka: Tomek o roślinnym grillowaniu - Tomek był na okładce Magazynu Vegenumer 7-8/2024 (w środku wywiad i dwa przepisy)
Tomek w Magazyn Vege - Teksty Tomka można również przeczytać co 3 tygodnie w Tygodniku Polityka w rubryce Ludzie i Style:
Tomek w Polityce - Tomek brał udział w wydarzeniu Rozmowy o Weganizmie zorganizowanym przez Zostań Wege
Rozmowy o Weganizmie
Może macie jakieś uwagi lub informacje? Zachęcam w takim wypadku do kontaktu poniżej lub na: tomasz.medrek@o2.pl