Przepis

Nieprzyzwoity burger w pączku czyli wegański Tłusty Czwartek

Zeszłoroczna inspiracja na wegański Tłusty Czwartek spotkała się z bardzo dobrym odbiorem z Waszej strony. Mam trochę nadzieję, że to co przygotowałem na najważniejsze święto polskich łasuchów w tym roku, również Was zaciekawi i usatysfakcjonuje. Przepis jest bardzo łatwy, bo to tak naprawdę składanka najlepszych hitów ostatnich tygodni. Jeżeli śledzicie mnie uważnie i będziecie piec/smażyć pączki na ten czwartek, to moja inspiracja na wegański Tłusty Czwartek jest w Waszym zasięgu! Powodzenia!

Nieprzyzwoity burger w pączku czyli wegański tłusty czwartek (2 porządne kanapki)

  • 2 pączki bez nadzienia i lukru z tego przepisu
  • 1 łyżka wegańskiego masła
  • 4-5 kawałków boczniaków w panierce jak z KFC
  • 1 łyżeczka wegańskiego majonezu
  • sałata lodowa pocięta w paski (do woli)
  • 2-4 cienkie plasterki pomidora
  • 4-6 cienkich plasterków pikli
  • porcja sosu serowego z tego przepisu
  • 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 jalapeno pokrojone w drobną kostkę

Przed przystąpieniem do składania burgera, zachęcam by zajrzeć do mojego przewodnika na ten temat – link tutaj.

Wykonanie:

Sos serowy przygotowujemy według przepisu, dorzucając do środka, na czas gotowania, cebulę i jalapeno.
Gdy boczniaki mamy już praktycznie gotowe, kroimy pączki w poprzek i tostujemy na rozgrzanym maśle.
Dół pączka smarujemy cienką warstwą majonezu i układamy na nim sałatę.
Następnie boczniaki, pomidory, pikle i zamykamy koroną pączka.
Sos serowy nalewamy do osobnej miski i podajemy obok burgera.
Jemy burgera, maczając go w sosie serowym.
Tak właśnie świętujemy Tłusty Czwartek – nieprzyzwoicie i na grubo!
Smacznego!

Nieprzyzwoity burger w pączku maczany w sosie serowym czyli wegański Tłusty Czwartek
Nieprzyzwoity burger w pączku maczany w sosie serowym czyli wegański Tłusty Czwartek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.