Nie wiem od czego zacząć? Może od tego, że od kiedy nie jem mięsa, to chciałem to zrobić. Próbowałem wielu sposobów i dróg na skróty, ale jednak nie udało się. Nie udało się z soją, nie udało z grzybami, nie udało z gotowymi niemsami ze sklepów. Choć były to wytwory bardzo smaczne, to ciągle brakowało mi tekstur i smaków znanych z typowej budki z kebabem. W końcu postawiłem na bardzo polskie zestawienie – pszenica i strączki, a dokładniej: gluten i groch. Musiałem nieco popracować nad proporcjami, ale to nie one są tu najważniejsze. Moim zdaniem to co pozwoli Wam przygotować idealny kebab bez mięsa to mieszanka przypraw jaką się z Wami dzielę. Do perfekcji oddaje smak znany każdemu kto choć raz próbował typowego kebaba. Jako, że jest to nasze danie narodowe, publikacja miała mieć miejsce w okolicy 11.11. Nie mogłem się jednak powstrzymać i już dziś, na Wasze ręce oddaję przepis na kebab bez mięsa, w którym wszystko jest w punkt: aromatyczne niemso, miękka pita, biało-czerwone sosy i surówka z najbardziej polskiej z polskich kapust. Liczę na to, że dzięki temu przepisowi uczcicie tegoroczne Święto Niepodległości w odpowiedni sposób.
Narodowy kebab bez mięsa (około 5-6 dużych kebabów)
Niemso:
- 250g glutenu (białka pszennego – link tutaj)
- 100g grochu
- 300ml wody + 200ml do dodania do zagniatania
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki kuminu
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka oregano (lub zamiast tych dwóch – 2 łyżki ziół prowansalskich)
- 1 łyżka granulowanej/suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy (lub 1 łyżka musztardy)
- 1/2 łyżeczki sumaka (opcjonalnie, ale bardzo rekomendowane)
- sól do smaku (zacznijcie od 1/2 łyżeczki)
Sos biały:
- 100g, około 1/4 majonezu z tego przepisu
- 100g jogurtu naturalnego (Take it veggie z Kaufland będzie idealny)
- 2 ząbki czosnku
Sos czerwony:
- sos z pieczonej papryki z tego przepisu (z obniżoną ilością wody – 100-150ml)
- chilli w proszku, w płatkach – szczypta
lub świeże chili – 1-2 papryczki zależnie od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać - 1-2 łyżeczki octu ryżowego lub kwasu mlekowego
Surówka:
- pół główki kapusty białej (około 0,5kg)
- 1-2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu (może być jabłkowy, ryżowy)
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże szczypty cukru
Do podania:
- trochę posiekanej natki pietruszki
- warzywa własnego wyboru (polecam ogórki, pomidory i czerwoną cebulę)
- pity jogurtowe przygotowane z tego przepisu (każda pita przygotowana z podwójnej porcji – 140-150g ciasta) lub lawasz/tortilla pszenna
Wykonanie:
Groch gotujemy w 300ml wody pod przykryciem aż zmięknie (nie musi być bardzo miękki).
Do malaksera lub blendera wrzucamy ugotowany groch z resztką wody z garnka i dolewamy 200ml wody.
Blendujemy aż będzie w miarę gładki.
Przekładamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy oraz gluten.
Mieszamy i zaczynamy wyrabiać jak ciasto.
Gnieciemy przynajmniej 10-15 minut – można tłuc pięścią, rzucać o blat, gnieść każdą techniką pozwalającą na tworzenie się glutenowej siatki.
Po 5-10 minutach zauważycie, że siatka glutenowa jest już dobrze rozwinięta. Wyrabiamy jeszcze kilka minut i odkładamy do odpoczynku na 10-20 minut.
Zawijamy szczelnie w folię spożywczą a następnie w folię aluminiową i układamy w garnku do parowania (czy też na sitku) pod przykryciem.
Woda musi ledwie wrzeć, ale cały czas parować. Tak parujemy przez minimum 1h.
Po tym czasie odkładamy do ostygnięcia i nasz kebab bez mięsa jest gotowy do spożycia.
Ale czymże byłby bez dodatków? Warto w takim razie w trakcie parowania seitana je przygotować.
Sos biały przygotowujemy przez starcie dwóch ząbków czosnku na drobnej tarce (polecam ten sposób, choć przeciśnięcie też powinno być w porządku) i wymieszanie go z majonezem oraz jogurtem. Można lekko doprawić pieprzem i cukrem.
Sos czerwony to mocno paprykowy sos z kwaśną nutą.
By go uzyskać wykonujemy przepis na krem z pieczonej papryki, ale ze zmniejszoną ilością wody i szczyptą płatków chili/suszonego chili lub świeżą, ostrą papryczką.
Do końcowego produktu dodajemy około 2 łyżeczek octu lub kwasu mlekowego 30% i mamy cudowny sos z nutą pieczenia, pikanterii, zbalansowany kwaśnością.
Surówkę przygotowujemy na modłę budek z kebabem, które zna chyba każdy Polak.
Szatkujemy pół główki kapusty.
Na dużych oczkach tarki ścieramy 1-2 marchewki.
Wrzucamy do dużej miski i dodajemy wszystkie przyprawy.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy – swój najlepszy moment osiąga po kilku godzinach leżakowania.
Kebab bez mięsa, najlepiej włożyć do zamrażarki na około godzinę przed krojeniem. Będzie nam łatwiej go pokroić.
Kroimy od góry do dołu, ostrym nożem lub dużą obieraczką do warzyw, na cienkie, długie paski.
Paski smażymy na niewielkiej ilości neutralnego oleju lub parujemy w garnku do gotowania na parze (będzie bardziej soczyste i mniej tłuste).
Pitę kroimy na pół wzdłuż.
Na dół smarujemy sos biały.
Na to dodajemy surówkę z białej kapusty.
Układamy dodatkowe warzywa, pietruszkę, lekko posypujemy wszystko sumakiem (jeżeli mamy).
Zdejmujemy niemso z patelni i kładziemy na warzywach.
Całość polewamy sosem czerwonym i…
Gotowe! Kebab bez mięsa jak z budy jest Wasz! Zróbcie z niego pożytek. Smacznego!
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!