Przepis

Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby – innego nie będziesz jeść!

Ileż przepisów na ten wegański majonez z aquafaby (wody po cieciorce) przerobiłem. Za głowę mógłbym się złapać w tym momencie, bo doprowadzały mnie one do szału. Składniki w różnych miarach, jakieś dziwaczne proporcje, za rzadki, za gęsty, za słony, zbyt mdły… Szkoda gadać, naprawdę. Zasługujecie na to, moi drodzy Czytelnicy, by nie przechodzić przez to co ja. Zazwyczaj staram się unikać dodawania takich podstawowych przepisów, na coś, co już tysiące razy obiegło Internet (czy dobrze postępuję? Nie wiem…), ale tutaj zrobię inaczej. Przedstawiam Wam wegański majonez z aquafaby – apetyczny, o odpowiedniej konsystencji, jako podstawa wielu moich sosów (na które przepisy znajdziecie na końcu), z minimum składników! Jednym słowem: idealny. Bo na to zasługujecie!

Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby (350g)

  • 120g aquafaby
  • 250g oleju roślinnego (np rzepakowego)
  • 1/4 łyżeczki soli Kala Namak (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki brązowej gorczycy lub 1/2 łyżeczki białej gorczycy (najlepiej zmielone tuż przed)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • zamiast trzech ostatnich składników można dodać dwie łyżki porządnej musztardy

Wykonanie

Aquafabę i olej roślinny umieszczamy w zamrażarce aż do mocnego schłodzenia.
Po schłodzeniu tych dwóch składników umieszczamy je w wysokoobrotowym blenderze i dodajemy pozostałe składniki.
Blendujemy około 1 minuty na najwyższych obrotach.
Gotowe!

Wegański majonez z aquafaby
Wegański majonez z aquafaby

Wskazówki

  • Ten wegański majonez z aquafaby nie ma prawa się nie udać, jeżeli w jakiś sposób uda Wam się nie zrealizować tego przepisu z dostatecznym efektem, to dajcie znać. Chętnie przeanalizuję Wasz przypadek.
  • 1/4 łyżeczki (tak naprawdę większa szczypta) Kala Namak to moim zdaniem naprawdę wystarczająco by uzyskać subtelną, jajeczną nutę. Jeżeli jej nie lubicie w majonezie to po prostu pomińcie ten składnik.
  • Patent ze schładzaniem nie jest jakiś odkrywczy, ale to dzięki niemu majonez za każdym razem mi się udaje i nie spędzam nad nim dużo czasu.
  • Przepis nie zadziała jeżeli będziemy używać słabego blendera ręcznego (testowane na 280W) – ma on za mało mocy by lepiej zdyspergować cząsteczki oleju w aquafabie i usztywnić konsystencję.

Wegański majonez z aquafaby wykorzystaliśmy do:

Wegańska Impreza: Sos Curry Mango – egzotyczna nuta w Twoim domu

Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy – na Wielkanoc i nie tylko!

Wegański Burger Drwala

Klasyczny Wegański Burger

 

9 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *