Ileż przepisów na ten wegański majonez z aquafaby (wody po cieciorce) przerobiłem. Za głowę mógłbym się złapać w tym momencie, bo doprowadzały mnie one do szału. Składniki w różnych miarach, jakieś dziwaczne proporcje, za rzadki, za gęsty, za słony, zbyt mdły… Szkoda gadać, naprawdę. Zasługujecie na to, moi drodzy Czytelnicy, by nie przechodzić przez to co ja. Zazwyczaj staram się unikać dodawania takich podstawowych przepisów, na coś, co już tysiące razy obiegło Internet (czy dobrze postępuję? Nie wiem…), ale tutaj zrobię inaczej. Przedstawiam Wam wegański majonez z aquafaby – apetyczny, o odpowiedniej konsystencji, jako podstawa wielu moich sosów (na które przepisy znajdziecie na końcu), z minimum składników! Jednym słowem: idealny. Bo na to zasługujecie!
Najlepszy Wegański Majonez z Aquafaby (350g)
- 120g aquafaby
- 250g oleju roślinnego (np rzepakowego)
- 1/4 łyżeczki soli Kala Namak (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki brązowej gorczycy lub 1/2 łyżeczki białej gorczycy (najlepiej zmielone tuż przed)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- zamiast trzech ostatnich składników można dodać dwie łyżki porządnej musztardy
Wykonanie
Aquafabę i olej roślinny umieszczamy w zamrażarce aż do mocnego schłodzenia.
Po schłodzeniu tych dwóch składników umieszczamy je w wysokoobrotowym blenderze i dodajemy pozostałe składniki.
Blendujemy około 1 minuty na najwyższych obrotach.
Gotowe!

Wskazówki
- Ten wegański majonez z aquafaby nie ma prawa się nie udać, jeżeli w jakiś sposób uda Wam się nie zrealizować tego przepisu z dostatecznym efektem, to dajcie znać. Chętnie przeanalizuję Wasz przypadek.
- 1/4 łyżeczki (tak naprawdę większa szczypta) Kala Namak to moim zdaniem naprawdę wystarczająco by uzyskać subtelną, jajeczną nutę. Jeżeli jej nie lubicie w majonezie to po prostu pomińcie ten składnik.
- Patent ze schładzaniem nie jest jakiś odkrywczy, ale to dzięki niemu majonez za każdym razem mi się udaje i nie spędzam nad nim dużo czasu.
- Przepis nie zadziała jeżeli będziemy używać słabego blendera ręcznego (testowane na 280W) – ma on za mało mocy by lepiej zdyspergować cząsteczki oleju w aquafabie i usztywnić konsystencję.
Wegański majonez z aquafaby wykorzystaliśmy do:
Wegańska Impreza: Sos Curry Mango – egzotyczna nuta w Twoim domu
Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy – na Wielkanoc i nie tylko!
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] kiedyś będę musiał go spróbować przygotować w domu. Nie jest to trudne. Jeżeli macie już majonez z aquafaby to reszta jest trywialna (a zalecam mieć zawsze nieco tego majonezu w słoiczku). Za konsultacje w […]
[…] do kiełbaski (wegańskiej oczywiście). Wyszedł mi tak trochę z przypadku. Przygotowywałem majonez z aquafaby a pod ręką miałem korzeń chrzanu i nieco brązowej gorczycy. Nie zaszkodziło spróbować tej […]
[…] majonez (polecam jaglany z mojego przepisu lub z aquafaby przepis tutaj) […]
[…] majonez (polecam jaglany z mojego przepisu lub z aquafaby – przepis tutaj) […]
[…] 2 łyżki majonezu (przepis tutaj) […]
[…] masła z przepisu Full of Plants a w najbliższych planach mam zamiar użyć jej do ulepszenia swojego majonezu. Wegański sos holenderski to kolejny rarytas, który w wersji klasycznej wymaga żółtek i […]
[…] 100g majonezu (polecam jaglany z mojego przepisu lub z aquafaby – mój ulubiony) […]
[…] mogę je jeść saute, w kanapce z dużą ilością świeżych warzyw i jakimś sosem (zazwyczaj moim majonezem z aquafaby). Przygotowanie go w gofrownicy to jednak całkowicie inny wymiar. Dzięki wyprofilowaniu […]
[…] 100g, około 1/4 majonezu z tego przepisu […]
[…] przepisów na dania, które już setny raz okrążyły internet, ale czasem trzeba. Tak było w przypadku majonezu, tak jest i teraz. Przed Wami pierwszy przepis na słodki wypiek na moim blogu: zimowe marzenie, […]
Wyszedł zwarzony, całość do wyrzucenia. Co ciekawe, za pierwszym robiłem bez zamrażania i z gotowa musztardą – majonez wyszedł smaczny i bez zarzutu. Teraz drugie podejście, już w pełni zgodnie z przepisem. Nieudane 😦
Hej Kacper, dzięki za informację. Czym blendowałeś? I co to znaczy zwarzony?