Przepis Święta

Najłatwiejsze ciasto marchewkowe z korzenną kruszonką i kremem – idealne na Święta!

Muszę Wam się przyznać, że bardzo lubię przygotowywać drożdżowe i takie proste, lane ciasta. Właśnie z takich lanych jest mój hit na te Święta: najłatwiejsze ciasto marchewkowe – puszyste, mokrutkie i pełne niespodzianek – między innymi bakalii czy wegańskiej alternatywy masła – Eleplant! Idealnego, otulającego niczym ciepły kocyk smaku dopełnia chrupiąca, korzenna kruszonka, a jeżeli macie chęć trochę odpicować swoje ciasto to mam również dla Was przepis na perfekcyjny maślany krem. Zalety? Zrobicie je w niecałą godzinę (z czego 40 minut to pieczenie), jest pyszne, a zazwyczaj znika jeszcze ciepłe do szklaneczki mleczka roślinnego. Wady? Gdyby to ciasto miało wady to bym Wam go nie proponował. Przepis powstał z wykorzystaniem Eleplant, który serio smakuje jak masło! Do tego można go stosować w różnych sytuacjach – do smarowania, smażenia, kremów czy pieczenia – tak jak w tym przepisie! Ruszajmy do dzieła!

PS: Eleplant to nowość dostępna w wielu sklepach, między innymi: w sieci Lidl czy hipermarketach: Kaufland, Auchan oraz Leclerc.

Najłatwiejsze ciasto marchewkowe (jednak tortownica 18-22cm):

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej (niecałe 2 szklanki)
  • 200g cukru (lub 150g jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta) (3/4 – 1 cała szklanka)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 kostka roztopionego i wystudzonego Eleplanta
  • 1/2 szklanki mleka
  • jedna spora marchewka starta na drobnych oczkach tarki (około 200g)
  • 1 garść posiekanych bakalii (dowolnych)

Korzenna kruszonka:

  • 1-2 łyżki Eleplanta – wegańskiego odpowiednika masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika
  • szczypta soli

Maślany krem (dla chętnych):

  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 1/2-1 kostka Eleplanta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100g cukru kryształu (1/2 szklanki)
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie (około 20 minut przygotowania i 40 minut pieczenia):

Eleplanta roztapiamy i studzimy.
Mieszamy osobno suche składniki, mąkę przepuszczamy przez sitko.
Mieszamy mokre składniki (wegańskie masło, mleko i marchewkę – oprócz bakalii).
Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy chwilkę aż w miarę się połączą.
Dodajemy bakalie i mieszamy jeszcze chwilę by rozprowadzić je w masie.

Masa na ciasto marchewkowe z bakaliami
Masa na ciasto marchewkowe z bakaliami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wylewamy równą warstwą do formy i wyrównujemy górę.

Po tym przygotowujemy kruszonkę.
Łączymy, rozcierając w palcach Elepelanta z przyprawą, solą, cukrem i mąką, aż wszystko stanie się drobne i kruche.
Powstanie w miarę jednorodna masa i będzie lekko lepić się do siebie.
Powinno to potrwać kilka minut.

Składniki gotowe do przygotowania kruszonki
Składniki gotowe do przygotowania kruszonki

Piekarnik nagrzewamy do 175°C góra-dół.
Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto i wstawiamy je do piekarnika na środkowy poziom.
Pieczemy aż kruszonka będzie bardzo lekko przysmolona – powinna to zająć 40 minut.

Krem idealnie przygotować w wysokoobrotowym blenderze.
Schłodzony tłuszcz roślinny Eleplant blendujemy krótko, na szybkich obrotach z cukrem, tofu i sokiem z cytryny.

Gotową masę przekładamy do lodówki na minimum 1-2h by ładnie nam się schłodziła.

Jeżeli będziemy przekładać ciasto to warto odczekać przynajmniej kilka godzin by wystygło również wewnątrz.
Kroimy wzdłuż na pół – tak by powstały dwa w miarę równe blaty – nakładamy krem i ciut dociskamy.
Ciasto trzymamy w lodówce – krem jest niemal jak puszyste lody – gdy zbyt długo stoi na temperaturze pokojowej może nam popłynąć.

Jeżeli nie chce nam się bawić z kremem to najłatwiejsze ciasto marchewkowe możemy jeść jeszcze na ciepło do kawki lub ze szklanką roślinnego mleka.
Jeżeli przełożymy je kremem to najlepsze będzie drugiego dnia z lodówki.

Powodzenia i smacznego!

Gotowe najłatwiejsze ciasto marchewkowe z korzenną kruszonką i kremem
Gotowe najłatwiejsze ciasto marchewkowe z korzenną kruszonką i kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *