Zdarza się, że blogerzy oszukują Cię. Szczególnie w przypadkach takich popularnych przepisów jak na syrop pumpkin spice latte. Zarzucają Cię określeniami: najlepszy! Najsmaczniejszy! Najbardziej jesienny! Idealny zestaw przypraw! Okej, mój też mógłbym tak określić, ale czy próbowałem pozostałych 21 372 137 przepisów na taki syrop, które krążą w przepastnym internecie? No nie, więc skąd mógłbym wiedzieć, że ten jest najlepszy na świecie? Zwyczajnie nie wiem, ale ten jest mój, więc skromnie powiem, że to powinno wystarczyć by niejedną osobę przekonać. Swój syrop robię bardziej w rodzaju marmolady – jest w nim dużo dyni, ale też przyprawy, których moglibyście się tu nie spodziewać, a bez których według mnie ten smak nie będzie kompletny. Przepis jest bardzo łatwy a gotowy dżemik możecie dodać na wierzch jesiennych cynamonek (do ciasta warto dodać również nieco dyni) czy do domowego pumpkin spice latte. To do dzieła!
Mój syrop pumpkin spice (słoik 300-400ml – przynajmniej kilka razy do kawki lub 2 razy do cynamonek):
- 5-6 łyżek z górką upieczonej dyni (najlepiej użyć hokkaido, bo jest mocno skrobiowa, zagęści nam całość i nie trzeba obierać przed pieczeniem)
- 1/2 szklanki cukru (około 100g)
- 300-400ml wody (około 1,5 szklanki)
- 3-4 laski cynamonu lub 3/4 łyżeczki cynamonu w proszku
- 3 ziela angielskie
- spora szczypta startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- spora szczypta mielonych goździków
- spora szczypta mielonej kurkumy
- spora szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
Wykonanie (około 30 minut jeżeli mamy upieczoną dynię):
W razie potrzeby upieczenia dyni: przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w grubsze (2cm) półksiężyce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C góra-dół i piec 20-25 minut.
Lekko wystudzić, oddzielić miąższ od skorki i rozgnieść widelcem, praską lub w dłoniach.
Nadmiar dyni można zamrozić i wykorzystać ponownie do tego przepisu lub na przykład do sosu z dyni i masła orzechowego.
Wszystkie składniki dodajemy na szeroką patelnię lub rondel.
Mieszamy dokładnie i zagotowujemy.
Zostawiamy na wolnym ogniu aż do zagęszczenia od czasu do czasu mieszając.
Bąble powinny być coraz większe a po zagęszczeniu mieć trudność z wyjściem na zewnątrz marmolady (całość będzie pyrkać, można ją lekko przykryć by nie pobrudziła za bardzo kuchenki).
Próbujemy łyżeczkę (uwaga, gorące!) i dodajemy składniki do smaku.
Wskazówki:
- Syrop pumpkin spice można dowolnie rozrzedzać, ale oczywiście im bardziej tym mniej będzie skoncentrowany.
Jeżeli rozrzedzicie go za bardzo to wrzućcie ponownie na ogień by jeszcze się zredukował. - Według mnie ilość cukru jest tutaj odpowiednia, ale jeżeli syrop/marmolada wyda Wam się za mało słodka to dodajcie cukru, nieco wody i jeszcze pogotujcie by cukier miał szansę się skarmelizować.
- Jeżeli chcecie jeszcze bardziej karmelowy syrop to warto najpierw mieszając rozpuścić na patelni cukier z dodatkiem 1/3 wody aż zacznie lekko brązowieć i wtedy dodać wszystkie pozostałe składniki – dla mnie powyższa wersja jest łatwiejsza, szybsza i bardziej trafia w moje gusta.
- Ogólnie można dodać jeszcze ciut więcej wody i gotować go 30-40 minut, wtedy smak staje się naprawdę kompleksowy a przyprawy oddają co najlepsze – jeżeli macie więcej czasu to tak zróbcie.
- Przepis można oczywiście mnożyć i dzielić – będzie działa w większych proporcjach.