Przepis Sosy

Masło Orzechowe-Miso czyli Sos Przepełniony Umami

Miso to jest taki składnik, który gdzieś tam wśród dań restauracyjnych się przewija, ale dopiero gdy kupimy sobie opakowanie lub dwa na własny użytek to zaczyna się jazda bez trzymanki: zupy, sosy, dodatki, kiszonki. Miso jest świetne samo w sobie. Pełne, słonawe, funky, gęste, mocne. No chyba, że mowa o jasnym, to wtedy wręcz słodkie. Wystarczy czasem łyżeczka by odmienić smak dania i nadać mu innego wymiaru. Gama zastosowań jest bardzo szeroka, a ja chciałbym Wam dziś przedstawić bardzo łatwy sposób na jego wykorzystanie. Przed Wami sos masło orzechowe-miso z nutką pikanterii.

Sos Masło Orzechowe-Miso (jedna miseczka)

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego 100% bez dodatków
  • 3-4 łyżeczki pasty miso
  • 4-6 łyżek neutralnego mleka roślinnego
  • kilka do kilkunastu kropel ostrego sosu na bazie octu/fermentacji (Frank’s, Tabasco itp…)

Wykonanie

Masło orzechowe, miso i mleko łączymy w misce za pomocą rózgi.
Rozcieramy i mieszamy do gładkiej masy.
Dodajemy ostry sos do smaku.
Mieszamy.
I… Gotowe!
Cieszymy się pysznym, gęstym sosem.

Gotowy sos podany do chrupiących kulek z ryżu
Gotowy sos podany do chrupiących kulek z ryżu

Wskazówki

  • Sos masło orzechowe-miso można wykorzystać jako dressing do świeżych warzyw, jako dip do smażonych, pieczonych przekąsek czy jako glazurę do grillowania (np. do szaszłyków z+ tofu).
  • Sos najlepiej przygotować świeży przed wykorzystaniem, bo stojąc w lodówce zaczyna nam obsychać (można go też czymś przykryć).
  • Mleko roślinne najlepiej dodawać partiami by uzyskać konsystencję jaka nas interesuje.

Sos masło orzechowe-miso podaliśmy do chrupiących kulek z ryżem.

Chrupiące kulki z ryżem i sos masło orzechowe-miso
Chrupiące kulki z ryżem i sos masło orzechowe-miso

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *