Lody bez maszyny do lodów. Czy to możliwe? Jak najbardziej, jeszcze jak. Oczywiście nie są to lody idealne, ale mają swoje zalety. Na pewno będą tańszą opcją niż kubek gotowych lodów. Na pewno będą opcją pewniejszą a i często zdrowszą, biorąc pod uwagę długie składy niektórych lodów sklepowych. Przygotowanie ich trwa około 3h w tym realnej pracy mamy może z 10 minut. Sprawdzą się solo, ale idealnie pasują też do wielu słodkich deserów – jak na przykład mojego tajskiego rabarbaru pod kruszonką. Jeżeli lubicie nuty orzechowe i kokosowe to te lody są dla Was, do dzieła!
Lody bez maszyny do lodów (porcja jak jeden kubek lodów – około 400ml):
- puszka kremu kokosowego (około 400ml)
- 4-5 łyżek cukru pudru
- sok z limonki do smaku (ja dodaję dosłownie kilka kropel)
- nieco ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Wykonanie (10 minut realnej pracy, 2,5-3h oczekiwania):
Wszystkie składniki mieszamy (najlepiej za pomocą rózgi) w średniej misce lub wysokim pojemniku – muszą mieć możliwość wykorzystania do mrożenia.
Wkładamy do zamrażalnika i czekamy 30 minut.
Po tym czasie wyciągamy lody, mieszamy dokładnie by rozbić wszystkie grudki i znów wstawiamy na 30 minut.
Wyciągamy, mieszamy ponownie tak by rozbić wszystko do gładkiej masy i wstawiamy znów na 30 minut.
Czynność powtarzamy aż do uzyskania puszystych, kremowych lodów.
Wskazówki:
- Jeżeli nie rozbijemy dokładnie grudek to lody będą miały trochę wymrożonej wody w konsystencji co nie będzie idealne, ale nadal smaczne.
- Możemy dodać do nich dowolny sok w niewielkiej ilości, kakao, pastę z pistacji, masło orzechowe itp by stworzyć lody o smaku jaki nam się wymarzył.
[…] Dodatkiem, którego nie możecie pominąć są lody kokosowe bez maszyny do lodów, na które przepis znajdziecie tutaj. Oczywiście jest to przepis, w którym po odjęciu wszystkich tajskich składników przygotujecie […]