Przepis

Łatwy sos z pieczonej dyni i masła orzechowego – totalnie do wszystkiego!

W tym roku staram się przygotowywać nieco więcej przepisów z użyciem pruduktów sezonowych. Jakiś czas temu mogliście tutaj znaleźć przepis na najlepszy bób na Ziemi a teraz na warsztat biorę dynię. Mam na nią kilka pomysłów i mam nadzieję, że zdążę się nimi z Wami podzielić, póki dyniowe szaleństwo trwa. Na pierwszy ogień przepis na sos z pieczonej dyni i masła orzechowego, z którego możecie zrobić dosłownie wszystko i zjeść go na/ze wszystkim. Jest super wszechstronny: jako dodatek, główne danie, po rozrzedzeniu może być kremem czy zupą a podejrzewam, że gdybyście dodali do niego odpowiednią ilość mąki to i dyniowe gnoczczi byście z niego ukręcili. Moim zdaniem ten sos to jeden z najlepszych i łatwiejszych sposobów wykorzystania dyni. Mam dużą nadzieję, że dacie mu szansę i trafi również w Wasze gusta. Do dzieła!

Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego (około 8-10 sporych porcji)

  • 500g dyni – już po obraniu i wydrążeniu (najlepiej Hokkaido żeby nie obierać)
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione, nadal ze skorupką)
  • 1-2 małe cebule (obrane, pokrojone w ćwiartki i rozdzielonymi lekko warstwami)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka porządnych szczypt soli
  • nieco pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
  • 250ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 500-1000ml neutralnego, niesłodzonego mleka roślinnego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki pasty miso (lub sosu sojowego, ale rekomenduje miso)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj
  • 1 łyżka zmielonych, suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki wędzonej papryki (zależy jak bardzo ją lubicie)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1cm startego, świeżego korzenia imbiru
  • spora szczypta płatków chili lub chili w proszku – do smaku

Do podania:

  • sok z limonki
  • posiekana kolendra
  • olej chili (lub coś do doostrzenia)
  • podprażone, posiekane orzechy ziemne
  • spaghetti, makaron z konjaca, tagliatelle, pampuchy, kluski śląskie, kopytka, ryż, pieczywo – naprawdę, sos z pieczonej dyni i masła orzechowego nadaje się do wszystkiego! Możecie go również rozrzedzić i zjeść jako gęstą, sycącą i rozgrzewającą zupę.

Wykonanie:

Dynię obieramy (jeżeli trzeba), wybieramy gniazda nasienne i kroimy w kawałki około 1cm grubości.
Ucinamy czubek główki czosnku, tak by odsłonić ząbki.
Układamy na kawałku folii aluminiowej, polewamy go oliwą, solimy i zawijamy tak by stworzyć saszetkę.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy dynię i cebulę.
Polewamy oliwą po całości, posypujemy solą i pieprzem. Lekko mieszamy.
Czosnek w folii układamy na środku blachy.
Włączamy piekarnik na 200°C, grzanie góra/dół i po nagrzaniu piekarnika wkładamy blachę z warzywami.
Pieczemy 30 minut a po tym czasie na 5 minut umieszczamy na górną półkę na opcję grill by lekko przypalić warzywa z wierzchu (czosnek wyciągamy przed przypiekaniem).
Wyciągamy z piekarnika do przestudzenia.
Upieczone warzywa (czosnek wyciskamy z główki – uwaga, może być gorący) oraz wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w blenderze (jeżeli macie mniejszy kielich można podzielić wszystko na pół).

Wszystkie składniki umieszczone w blenderze
Wszystkie składniki umieszczone w blenderze

Blendujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Sos z pieczonej dyni i masła orzechowego jest gotowy!

Podajemy na kluchach, obsypany orzechami, kolendrą i oblany olejem chili lub… jak wolicie.

Gotowy sos ze spaghetti, orzeszkami, kolendrą i olejem chili
Gotowy sos ze spaghetti, orzeszkami, kolendrą i olejem chili

Wskazówki:

  • Spróbujcie sosu zanim wyciągniecie go z blendera, warto go dosmaczyć na tym etapie. Przyprawy, które wymieniłem są świetną bazą, ale możecie dodać różne ich ilości lub puścić wodze fantazji i spróbować innych dodatków.
  • Zacznijcie od 500ml mleka roślinnego. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolewajcie stopniowo i blendujcie aż uzyskacie satysfakcjonującą konsystencję. Dopisałem ten punkt ze względu na to, że otrzymywałem sygnały, że kilku osobom wyszła zupa zamiast sosu/kremu.
  • Z przepisu wychodzi naprawdę bardzo dużo sosu, więc możecie zrobić połowę porcji lub część zamrozić po przygotowaniu.
  • Sos można rozrzedzać dowolnie na kształt zupy, zupy kremu czy rzadszego sosu.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

7 komentarzy

  1. Wczoraj ogarnął mnie dyniowy szał i zrobiłam ten sos. Nie miałam jednak miso, grzybów, imbiru i w sumie zapomniałam dodać bulion… ale i tak wyszedł PRZEGENIALNY. Sam już aromat pieczonej z cebulą i czosnkiem dyni i jej połączenia z wędzoną papryką oraz płatkami drożdżowymi to CUDOWNOŚĆ. Jeden z lepszych sosów do makaronu! Dzięki za inspirację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *