Przepis Śniadania

Kremowa tofucznica z kurkami czyli jajecznica z tofu

Bardzo długo podchodziłem z rezerwą do jedzenia tofucznicy. Z jednej strony jajek na diecie roślinnej nie brakuje mi praktycznie w ogóle. Moje zamiłowanie do spożywania jajecznicy, jajek sadzonych czy na miękko przeminęło dawno, nawet jeszcze wtedy gdy spożywałem produkty odzwierzęce. Z drugiej zaś, nie sądziłem, że aż tak dobrze da się odwzorować jajeczną wersję tego śniadania. Jakże zmieniło się moje myślenie gdy odkryłem możliwość przyrządzenia kremowej, delikatnej tofucznicy dzięki jednej, prostej sztuczce (ZOBACZ JAK). Chcecie sprawdzić jak powstaje taka kremowa tofucznica z kurkami? Zostańcie ze mną!

PS: to mój ulepszony przepis na tofucznicę, pierwotny znajdziecie tutaj.

Kremowa tofucznica z kurkami – jajecznica z tofu (2 średnie porcje śniadaniowe)

  • kostka tofu naturalnego 180-200g (ja ostatnio polecam WellWell by Polsoja i dyskontowe: Lidl, Biedronka)
  • 2 łyżki masła roślinnego (Osełka od Wege Sióstr, Rama, Naturale z Netto)
  • 100-150ml (około 1/2 szklanki) neutralnego, niesłodzonego napoju roślinnego (może być sojowy, owsiany itd)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 średnia cebula
  • 100-200g kurek
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • dobre pieczywo do podania

Wykonanie (około 15-20 minut):

Kurki umieszczamy w mice i oprószamy mąką (może być pszenna lub orkiszowa).
Zalewamy je zimną wodą.
Mieszamy delikatnie. Większość zanieczyszczeń powinna spaść na dno razem z mąką.
Resztę doczyszczamy ręcznie, płuczemy kurki i suszymy – najlepiej na ręczniku papierowym.
Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z mlekiem roślinnym i miksujemy na gładko.
2/3 tofu zostawiamy na za chwilę.
Cebulę kroimy drobno.
Większe kurki kroimy na połówki, mniejszych nie dzielimy.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Gdy cebula lekko zmięknie kładziemy na niej kurki.
Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 6-7 minut.
Wlewamy zblendowane tofu, mieszamy, czekamy aż nieco odparuje.
Wkruszamy tofu, rozcierając je w dłoniach i dodajemy: sól, kurkumę, musztardę i pieprz.
Smażymy jeszcze na wolnym ogniu aż uzyska pożądaną przez nas konsystencję i na koniec dodajemy sól kala namak, która nada jajaecznego posmaku.
Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Podajemy z dobrym pieczywem (ja uwielbiam ją na bajglu lub pajdą chleba na zakwasie), posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Smacznego!

Kremowa tofucznica czyli jajecznica z tofu w bajglu
Kremowa tofucznica czyli jajecznica z tofu w bajglu

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *