Przepis Śniadania

Kremowa Tofucznica czyli taka jajecznica, ale z tofu

Hej! To mój pierwszy przepis na tofucznicę – ulepszony znajdziesz tutaj!

Bardzo długo podchodziłem z rezerwą do jedzenia tofucznicy. Z jednej strony jajek na diecie roślinnej nie brakuje mi praktycznie w ogóle. Moje zamiłowanie do spożywania jajecznicy, jajek sadzonych czy na miękko przeminęło dawno, nawet jeszcze wtedy gdy spożywałem produkty odzwierzęce. Z drugiej zaś, nie sądziłem, że aż tak dobrze da się odwzorować jajeczną wersję tego śniadania. Jakże zmieniło się moje myślenie gdy odkryłem możliwość przyrządzenia kremowej, delikatnej tofucznicy dzięki jednej, prostej sztuczce (ZOBACZ JAK). Chcecie sprawdzić jak powstaje taka tofucznica? Zostańcie ze mną!

Tofucznica – Jajecznica z Tofu (2 średnie porcje śniadaniowe)

  • kostka tofu naturalnego 180-200g
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 50ml neutralnego napoju roślinnego (może być sojowy, owsiany itd)
  • 1/2 łyżeczki soli kala namak
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • 1 średnia cebula
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z napojem roślinnym i miksujemy na gładko.
Resztę tofu rozdrabniamy w palcach na byle jakie, ale nie za małe kawałki.
Cebulę kroimy drobno.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Posypujemy solą i nadal podsmażamy na małym ogniu.
Czekamy aż cebula lekko zmięknie, posypujemy kurkumą i po chwili wlewamy zblendowane tofu.
Mieszamy aż nieco płynu nam odparuje a składniki się połączą.
Wsypujemy pokruszone tofu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Nadal na małym ogniu smażymy aż do pożądanej konsystencji.
Gotowe!

 

 

 

Gotowa kremowa tofucznica
Gotowa kremowa tofucznica z Biezmięsnym boczkiem
Tofucznica z kurkami na toście
Tofucznica z kurkami na toście

Wskazówki

  • Jest to przepis podstawowy, ale można się nim bawić na wiele sposobów – chyba najdalej jak zaszedłem to zabawa w smażenie dwóch tofucznic – jednej białej, drugiej żółtej by jeszcze bardziej przypominały jajecznicę.
  • Zakres dodatków jest nieskończony: od zamienników mięsa, przez szczypiorek, grzyby, pomidory, przyprawy, zioła… Co tylko zechcecie. Możecie to nawet przygotować na słodko z czekoladą i cynamonem. Nie ręczę, że będzie smaczne, ale nie zabronię Wam tego.
  • Zamiast blendować tofu z mlekiem roślinnym można spróbować użyć silken tofu – też powinno się sprawdzić.
  • Jeżeli macie ręczny słabszy blender, to nawet lepiej, bo już wtedy zostanie nam nieco grudek, które świetnie odnajdą się w teksturze.

Kremową Tofucznicę wykorzystaliśmy w tych przepisach:

Vegan Full English Breakfast – Wegańskie Angielskie Śniadanie

Gotowa kremowa tofucznica w angielskim śniadaniu
Gotowa kremowa tofucznica w angielskim śniadaniu

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *