Hej! To mój pierwszy przepis na tofucznicę – ulepszony znajdziesz tutaj!
Bardzo długo podchodziłem z rezerwą do jedzenia tofucznicy. Z jednej strony jajek na diecie roślinnej nie brakuje mi praktycznie w ogóle. Moje zamiłowanie do spożywania jajecznicy, jajek sadzonych czy na miękko przeminęło dawno, nawet jeszcze wtedy gdy spożywałem produkty odzwierzęce. Z drugiej zaś, nie sądziłem, że aż tak dobrze da się odwzorować jajeczną wersję tego śniadania. Jakże zmieniło się moje myślenie gdy odkryłem możliwość przyrządzenia kremowej, delikatnej tofucznicy dzięki jednej, prostej sztuczce (ZOBACZ JAK). Chcecie sprawdzić jak powstaje taka tofucznica? Zostańcie ze mną!
Tofucznica – Jajecznica z Tofu (2 średnie porcje śniadaniowe)
- kostka tofu naturalnego 180-200g
- 2 łyżki masła roślinnego
- 50ml neutralnego napoju roślinnego (może być sojowy, owsiany itd)
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 1 średnia cebula
- świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie
Tofu otwieramy, wylewamy wodę i dzielimy.
1/3 tofu umieszczamy w blenderze razem z napojem roślinnym i miksujemy na gładko.
Resztę tofu rozdrabniamy w palcach na byle jakie, ale nie za małe kawałki.
Cebulę kroimy drobno.
Masło rozgrzewamy na małym ogniu, gdy się rozpuści kładziemy nań cebulę.
Posypujemy solą i nadal podsmażamy na małym ogniu.
Czekamy aż cebula lekko zmięknie, posypujemy kurkumą i po chwili wlewamy zblendowane tofu.
Mieszamy aż nieco płynu nam odparuje a składniki się połączą.
Wsypujemy pokruszone tofu, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Nadal na małym ogniu smażymy aż do pożądanej konsystencji.
Gotowe!


Wskazówki
- Jest to przepis podstawowy, ale można się nim bawić na wiele sposobów – chyba najdalej jak zaszedłem to zabawa w smażenie dwóch tofucznic – jednej białej, drugiej żółtej by jeszcze bardziej przypominały jajecznicę.
- Zakres dodatków jest nieskończony: od zamienników mięsa, przez szczypiorek, grzyby, pomidory, przyprawy, zioła… Co tylko zechcecie. Możecie to nawet przygotować na słodko z czekoladą i cynamonem. Nie ręczę, że będzie smaczne, ale nie zabronię Wam tego.
- Zamiast blendować tofu z mlekiem roślinnym można spróbować użyć silken tofu – też powinno się sprawdzić.
- Jeżeli macie ręczny słabszy blender, to nawet lepiej, bo już wtedy zostanie nam nieco grudek, które świetnie odnajdą się w teksturze.
Kremową Tofucznicę wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Vegan Full English Breakfast – Wegańskie Angielskie Śniadanie

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] jedna tofucznica (przepis tutaj) […]
[…] się tym zajmę), ale już samego ich smaku jak najbardziej. Na blogu znajdziecie na przykład przepis na tofucznicę, gdzie ten smak bez problemu odnajdziecie. Na klopsiki bezjajeczne z tofu wpadłem gdy myślałem o […]
[…] Kala Namak nadaje jajecznego posmaku i zapachu (pewnie znacie ją z tofucznicy – przepis tutaj), ale uwaga! Smak ten wygotowuje się w trakcie smażenia, więc dodajemy ją dopiero na wierzch […]
[…] kuchni – najczęściej pod postacią prostych kanapek z wędzoną lub naturalną wersją, kremowej tofucznicy czy wspaniałej okrasy. Zawsze mamy kilka kostek w lodówce i nie zawahamy się ich użyć! Tym […]
[…] PS: to mój ulepszony przepis na tofucznicę, pierwotny znajdziecie tutaj. […]