Przepis Wegański Grill

Kotlety sojowe z grilla – prawie tradycyjny polski przysmak

W kolejnych kilku przepisach nie będzie długich wstępów. Nie będzie, bo mam kilka pomysłów, którymi chce się z Wami podzielić szybko, a wstępy pisze się zdecydowanie najtrudniej z całego przepisu. Wiecie, to jak gra wstępna, a potem jak już jest przepis to wiadomo co robić. Dziś zapraszam na kotlety sojowe z grilla, coś co wyjątkowo rzadko widziałem w polskich internetach, a wydaje się być ekstremalnie łatwe. Niestety, nietrudno to również zepsuć i może stąd ten brak zamiłowania do tego pomysłu. Pokaże Wam jak zrobić by wyszły pełne smaku i soczyste. Do dzieła!

Kotlety sojowe z grilla w musztardowym sosie (cztery sztuki)

  • cztery kotlety sojowe typu Big Steak (ja użyłem marki Vantastic)
  • 500ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki porządnej musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka uniwersalnej przyprawy grillowej (lub własnej mieszanki)
  • 1 łyżka wegańskiego Worcestershire (używam Zeisner)
  • 1/2 łyżki cukru
  • kilka szczypt świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wykonanie

Gorący bulion mieszamy ze wszystkimi przyprawami.
Kotlety układamy na szerokiej patelni lub w rondlu (tak by utworzyły maksymalnie dwie warstwy).
Zaczynamy rozgrzewać patelnię i zalewamy kotlety gotową mieszanką.
Przykrywamy, czekamy aż całość się zagotuje i przykręcamy ogień tak by tylko lekko bulgotało.
Pod przykryciem gotujemy 10-15 minut aż kotlety staną się mięknie.
Zdejmujemy przykrywkę i gotujemy nadal na wolnym ogniu aż prawie cały płyn zniknie a sos się zagęści.

Kotlety sojowe z grilla studzimy, przekładamy do pojemnika, smarując je resztkami sosu.
Można je grillować od razu, ale ja lubię je przetrzymać tak całą noc w lodówce.

Grillujemy na średnio rozgrzanym grillu przez kilka minut z każdej strony i gotowe!

Wskazówki

  • Musztarda na początku będzie wyglądać jakby się nam zważyła w bulionie, ale gdy porządnie ją rozmieszacie i rozprowadzicie w płynie to powstanie ładny sos do zalania kotletów.
  • Najważniejsze by nie grillować kotletów na mocny ogniu i by nie przeciągnąć ich na grillu. Zamiast wilgotnych i smacznych w środku mogą łatwo zamienić się suche skwarki.

Kotlety sojowe z grilla podaliśmy z polską salsą (pomidor, cebula, pietruszka, oliwa), ketchupem, musztardą i piwkiem!

Kotlet sojowy z grilla podany z piwem i dodatkami
Kotlet sojowy z grilla podany z piwem i dodatkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *