Przepis

Kapusta Pieczona w Sosie Pieczeniowym

Pieczone warzywa zaczęły mnie fascynować jeszcze długo przed przejściem na fleksitarianizm. Żeby wydobyć dużo więcej odmiennego smaku i tekstur można próbować różnych temperatur i opcji pieczenia. Można w ten sposób przygotować składniki na bulion, na wegańskie demi-glace czy łatwą w przygotowaniu, wegańską ucztę. Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym to jedno z tych dań gdzie tak zwykłe, wydawałoby się, warzywo pokazujemy z całkiem innej strony, nadając mu nowy, frapujący ton. Łatwo zaskoczyć w ten sposób współbiesiadników, nie spędzając przy tym całego dnia w garnkach. Zapraszam!

Kapusta Pieczona w Sosie Pieczeniowym

  • 250-300g sosu pieczeniowego (przepis tutaj)
  • 200-250ml wody
  • 1 główka kapusty włoskiej/białej
  • kilka łyżek oleju o neutralnym smaku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na osiem równych części, zostawiamy głąb.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju.
Dodajemy soli i pieprzu na kapustę i układamy ją na rozgrzanym oleju.
Lekko dociskamy i nie przesuwamy, nie obracamy – czekamy aż złapie brązowy kolor.
Tak smażymy wszystkie kawałki, podlewając co jakiś czas olejem (jeżeli go brakuje).

Podsmażona kapusta ułożona w naczyniu żaroodpornym
Podsmażona kapusta ułożona w naczyniu żaroodpornym

Kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
W garnku mieszamy dokładnie sos pieczeniowy z wodą.
Zalewamy kapustę w naczyniu sosem i wstawiamy do piekarnika, częścią sosu polewamy kapustę z wierzchu (ale nie za dużo).
Co około 15 minut możemy polać kapustę z wierzchu sosem.
Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym jest gotowa po 35-40 minutach, całkowicie miękka będzie po około 1h od wstawienia do piekarnika.

Wskazówki

  • jeżeli sos zbyt mocno zacznie się redukować dolewamy wody
  • jeżeli nie chcemy zbyt mocno przypieczonej kapusty z wierzchu to możemy przykryć ją na pierwszą połowę czasu pieczenia

Pieczoną Kapustę podaliśmy z puree z topinamburu i skwarkami z kaszy gryczanej

Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym, puree z topinamburu i skwarki z kaszy gryczanej
Kapusta pieczona w sosie pieczeniowym, puree z topinamburu i skwarki z kaszy gryczanej

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *