Ranch to jeden ze smaków Ameryki. Przynajmniej tak mówią, nigdy tam nie byłem. Idealny do sałatek (jak tutaj) i zawsze podawany do dań z sosem buffalo (jak tutaj), by złagodzić jego wysoką ostrość. Perfekcyjny wegański ranch dressing powinien być kremowy, wyrazisty (ale nie nachalny), kwaśny (w oryginale używana jest maślanka), pełen ziołowego aromatu a nawet dosyć słony. Osobiście zawsze uwielbiałem ten sos i od kiedy nie jem produktów odzwierzęcych przygotowywałem jego roślinną wersję już wielokrotnie. Ze względu na to, że mam obecnie kilka pomysłów na wkomponowanie go do przepisów, przyszedł czas by się nim z Wami podzielić. Przed Wami idelany wegański ranch na nerkowcach!
Idealny wegański ranch dressing (około 250g – mały słoiczek)
- 100g nerkowców (około pół szklanki)
- 100-200ml wody
- 1-2 kopiaste łyżki naturalnego jogurtu (np. PlantOn)
- 3 łyżki octu jabłkowego lub kwasu mlekowego (idealnie połączenie tych dwóch), ewentualnie soku z cytryny
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka cebuli w proszku lub granulowanej
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 2-3 duże szczypty soli – do smaku
- świeżo mielony pieprz – do smaku
Wykonanie:
Nerkowce namaczamy przez minimum 2h (najlepiej 12-24h).
Wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami, wody używamy najpierw 150ml.
Blendujemy i zeskrobujemy ze ścianek, do uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli blender ma problemy z przemieleniem całości lub sos jest zbyt gęsty, zacznijcie dolewać po trochu pozostałą część wody.
Sos powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki.
Gotowe!
Wskazówki:
- Używam nerkowców, bo one są w stanie dać bardzo kremową konsystencję, jednocześnie nie będąc po prostu tłustą emulsją, jak ma w zwyczaju majonez wegański. Jeżeli wolicie majonez to użyjcie go 1:1 zamiast nerkowców.
- Kwas mlekowy jest wegański, dostępny na Allegro i moim zdaniem tylko on daje taką kwaśność spotykaną w produktach mleczarskich. Ocet jabłkowy jest zaś tradycyjnym dodatkiem w tym sosie i kombinacja tych dwóch zakwaszaczy daje efekt, który moim zdaniem jest idealny.
- Nerkowce możecie też zagotować lub zalać wrzątkiem na 5-10 minut, jeżeli szukacie wersji ekspresowej.
[…] ranch z tego przepisu – do woli, ale bez […]
[…] amerykańskie dodatki. Kwaśny, pikantny, zazwyczaj podawany z łagodzącym go dressingiem ranch (przepis tutaj) i my dziś też tak zrobimy. Buła, kolesław, wegański kurczak buffalo, sos ranch – wiele […]
[…] podaliśmy boczniaki w panierce jak z KFC z sosem ranch, frytkami i kolesławem, ale Wy możecie podać je jak i z czym tylko chcecie. […]