Przepis

Idealny wegański ranch dressing – jak w Ameryce!

Ranch to jeden ze smaków Ameryki. Przynajmniej tak mówią, nigdy tam nie byłem. Idealny do sałatek (jak tutaj) i zawsze podawany do dań z sosem buffalo (jak tutaj), by złagodzić jego wysoką ostrość. Perfekcyjny wegański ranch dressing powinien być kremowy, wyrazisty (ale nie nachalny), kwaśny (w oryginale używana jest maślanka), pełen ziołowego aromatu a nawet dosyć słony. Osobiście zawsze uwielbiałem ten sos i od kiedy nie jem produktów odzwierzęcych przygotowywałem jego roślinną wersję już wielokrotnie. Ze względu na to, że mam obecnie kilka pomysłów na wkomponowanie go do przepisów, przyszedł czas by się nim z Wami podzielić. Przed Wami idelany wegański ranch na nerkowcach!

Idealny wegański ranch dressing (około 250g – mały słoiczek)

  • 100g nerkowców (około pół szklanki)
  • 150-200ml wody
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub kwasu mlekowego (idealnie połączenie tych dwóch), ewentualnie soku z cytryny
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka cebuli w proszku lub granulowanej
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 2-3 duże szczypty soli – do smaku
  • świeżo mielony pieprz – do smaku

Wykonanie:

Nerkowce namaczamy przez minimum 2h (najlepiej 12-24h).
Wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami, wody używamy najpierw 150ml.
Blendujemy i zeskrobujemy ze ścianek, do uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli blender ma problemy z przemieleniem całości lub sos jest zbyt gęsty, zacznijcie dolewać po trochu pozostałą część wody.
Sos powinien mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto na naleśniki.
Gotowe!

Wegański ranch dressing na sałatce z karmelizowaną dynią

Wskazówki:

  • Używam nerkowców, bo one są w stanie dać bardzo kremową konsystencję, jednocześnie nie będąc po prostu tłustą emulsją, jak ma w zwyczaju majonez wegański. Jeżeli wolicie majonez to użyjcie go 1:1 zamiast nerkowców.
  • Kwas mlekowy jest wegański, dostępny na Allegro i moim zdaniem tylko on daje taką kwaśność spotykaną w produktach mleczarskich. Ocet jabłkowy jest zaś tradycyjnym dodatkiem w tym sosie i kombinacja tych dwóch zakwaszaczy daje efekt, który moim zdaniem jest idealny.
  • Nerkowce możecie też zagotować lub zalać wrzątkiem na 5-10 minut, jeżeli szukacie wersji ekspresowej.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *