Przepis

Gzik z tofu z pyrami – swojski comfort food

Gzik z tofu z pyrami to przepis, który obowiązkowo robię gdy tylko startuje sezon na nowalijki. Tłusty, słony twarożek oblepiający usta i idealnie upieczone ziemniaki sprawiają, że można naprawdę poczuć wiosnę. Gzik z tofu z pyrami sprawdzi się jako samodzielny obiad, przystawka czy lunch do pracy – jest ciekawym pomysłem na danie imprezowe lub wyższej rangi obiad (np. taki z rodzicami). Jakkolwiek go nie wykorzystacie, gwarantuję, że gizk z tofu z pyrami Was nie zawiedzie! Do dzieła!

Przepis powstał we współpracy z marką Gerlach. Wykorzystałem w nim ich produkty z serii Natur.

Gzik z tofu z pyrami (cztery porządne porcje obiadowe):

  • 8 wyszorowanych średnich ziemniaków (150-200g każdy)
  • 2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
  • 2-3 duże szczypty soli

 

  • 400-600g tofu (2-3 kostki tofu z dyskontów)
  • 1 opakowanie wegańskiej śmietany (około 150-200g)
  • 1/2-1 łyżka soli
  • kilka łyżek soku z cytryny lub soku spod kiszonych ogórków lub 1/2 łyżeczki kwasu mlekowego
  • duuużo świeżo mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki oleju (np. rzepakowy tłoczony na zimno – opcjonalnie)
  • posiekane zioła (szczypiorek, koperek, natka)
  • skrojona w półplasterki rzodkiewka (około 4-5 sztuk)
  • można dodać drobno pokrojoną cebulę lub/i czosnek

Gzik z tofu z pyrami: wykonanie (15 minut + czas pieczenia ziemniaków):

Ziemniaki nacieramy olejem i solą.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Pieczemy 30 minut – termoobieg góra-dół.

Tofu rozdrabniamy mocno widelcem a najlepiej ucieramy dłońmi.
Nieco ziół odkładamy do dekoracji.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli gzik jest zbyt suchy dodajemy oleju lub śmietany.
Jeżeli jest zbyt rzadki dodajemy trochę więcej tofu.
Generalnie dopasowujemy go do własnych preferencji – przepis jest bardzo elastyczny.

Ziemniaki wyjmujemy, czekamy chwilę aż nieco ostygną.
Nacinamy je od góry w połowie.
Rozchylamy rozcięcie widelcem, lekko rozgniatamy miąższ wewnątrz.
Do środka nakładamy gzik z tofu.
Posypujemy ziołami, dodatkową porcją zmielonego pieprzu i…
Gzik z tofu z pyrami mamy gotowy.
Smacznego!

Gotowy gzik z tofu z pieczonymi ziemniakami na desce marki Gerlach
Gotowy gzik z tofu z pieczonymi ziemniakami na desce marki Gerlach
Gotowy gzik z tofu z pieczonymi ziemniakami na desce marki Gerlach
Gotowy gzik z tofu z pieczonymi ziemniakami na desce marki Gerlach

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *