Gzik z tofu z pyrami to przepis, który obowiązkowo robię gdy tylko startuje sezon na nowalijki. Tłusty, słony twarożek oblepiający usta i idealnie upieczone ziemniaki sprawiają, że można naprawdę poczuć wiosnę. Gzik z tofu z pyrami sprawdzi się jako samodzielny obiad, przystawka czy lunch do pracy – jest ciekawym pomysłem na danie imprezowe lub wyższej rangi obiad (np. taki z rodzicami). Jakkolwiek go nie wykorzystacie, gwarantuję, że gizk z tofu z pyrami Was nie zawiedzie! Do dzieła!
Przepis powstał we współpracy z marką Gerlach. Wykorzystałem w nim ich produkty z serii Natur.
Gzik z tofu z pyrami (cztery porządne porcje obiadowe):
- 8 wyszorowanych średnich ziemniaków (150-200g każdy)
- 2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)
- 2-3 duże szczypty soli
- 400-600g tofu (2-3 kostki tofu z dyskontów)
- 1 opakowanie wegańskiej śmietany (około 150-200g)
- 1/2-1 łyżka soli
- kilka łyżek soku z cytryny lub soku spod kiszonych ogórków lub 1/2 łyżeczki kwasu mlekowego
- duuużo świeżo mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1-2 łyżki oleju (np. rzepakowy tłoczony na zimno – opcjonalnie)
- posiekane zioła (szczypiorek, koperek, natka)
- skrojona w półplasterki rzodkiewka (około 4-5 sztuk)
- można dodać drobno pokrojoną cebulę lub/i czosnek
Gzik z tofu z pyrami: wykonanie (15 minut + czas pieczenia ziemniaków):
Ziemniaki nacieramy olejem i solą.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Pieczemy 30 minut – termoobieg góra-dół.
Tofu rozdrabniamy mocno widelcem a najlepiej ucieramy dłońmi.
Nieco ziół odkładamy do dekoracji.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie.
Próbujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli gzik jest zbyt suchy dodajemy oleju lub śmietany.
Jeżeli jest zbyt rzadki dodajemy trochę więcej tofu.
Generalnie dopasowujemy go do własnych preferencji – przepis jest bardzo elastyczny.
Ziemniaki wyjmujemy, czekamy chwilę aż nieco ostygną.
Nacinamy je od góry w połowie.
Rozchylamy rozcięcie widelcem, lekko rozgniatamy miąższ wewnątrz.
Do środka nakładamy gzik z tofu.
Posypujemy ziołami, dodatkową porcją zmielonego pieprzu i…
Gzik z tofu z pyrami mamy gotowy.
Smacznego!