Impreza Przepis Wegański Grill

Gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika – gwiazdy Twojego grilla

Przepisy na gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika chciałem rozpisać osobno, ale jednak jest to para, która najlepiej gra w drużynie, ewentualnie w picie, lawaszu lub na talerzu. Soczysty, mocno przyprawiony boczniak ściągnięty z rusztu oraz tzatziki z przyjemnym posmakiem i teksturą słonecznika to jest coś o czym nawet nie wiedzieliście, że marzycie. Jednocześnie kolejne bardzo łatwe danie, którym uraczycie siebie i może nawet swoich gości (o ile coś dla nich zostanie) na grillowej posiadówce.
Uwaga: najlepiej zacząć dzień wcześniej!

Gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika (4 spore porcje)

  • 500g boczniaków ostrygowatych
  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki ulubionej przyprawy gyros (zależnie od żądanej intensywności)
  • 100g łuskanych ziaren słonecznika (namaczamy przez kilka godzin lub całą noc – powinien po namoczeniu ważyć 170-200g)
  • 100g naturalnego jogurtu roślinnego
  • 2 średnie ogórki starte na grubych oczkach tarki
  • Duża szczypta soli
  • Świeżo zmielony pieprz czarny do smaku
  • 3-4 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie

Boczniaki oczyszczamy, możemy umyć, większe kawałki kroimy na pół wzdłuż. Nie jest to jednak konieczne.
Mieszamy delikatnie z przyprawą i olejem w sporej misce by miały dużo miejsca.
Zostawiamy na jakiś czas w lodówce (najlepiej całą noc).
Tzatziki:
Starte ogórki kładziemy na sitku, obsypujemy solą i zostawiamy do odsączenia.
Wszystkie składniki tzatzików (oprócz ogórków) umieszczamy w malakserze lub pojemniku blendera i blendujemy.
Masę przekładamy do miski
Ogórki odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do masy
Mieszamy, próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku.
Można jeść je od razu, ale dobrze żeby smaki się przegryzły przez 1-2h minimum.
Na grillu:
Boczniaki grillujemy 3-4 minuty na stronę, ułożone w poprzek, na dosyć mocno rozgrzanym ruszcie, mają dużo wody, więc nie ma obawy, że się spalą.
Gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika podajemy na talerzu, w picie lub lawaszu, uzupełniając kompozycję o ulubione warzywa (rekomenduję sałatę, pomidora, czerwoną cebulę i zioła).

Wskazówki

  • O przypalenie boczniaków się nie boimy, bo ponad 90% ich masy stanowi woda, więc trudno jest je zwęglić (Paulina mówi, że brzmi to jak wyzwanie).
  • Pod sitkiem z ogórkami dobrze jest ustawić miskę i jeżeli blendowana masa wydaje nam się zbyt gęsta można dolać do niej wody spod ogórków. Jeżeli chodzi o gęstość to dużą rolę gra rodzaj jogurtu i to ile wody przyjęły słoneczniki.
  • Tzatziki spokojnie wyjdą też na śmietanie, po prostu będą miały nieco inny smak.
  • Masa nie musi być zblendowana na gładko, cząstki słonecznika nadadzą przyjemnej tekstury, ale jeżeli wolicie gładsze tzatziki to blendujcie dłużej i dodajcie więcej wody.
  • Uważajcie na przyprawę Kamis jest bardzo słona. Po komentarzu do tego przepisu zmieniłem również ilości przyprawy z 3 na 2-3 łyżki mieszanki gyros. Miałem feedback, że przepis na trzech łyżkach wychodzi bardzo dobrze, ale jest też jeden głos, że zbyt intensywnie, więc miejcie na uwadze Waszą tolerancję na przyprawy.
Gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika w lawaszu
Gyros z boczniaków i tzatziki ze słonecznika w lawaszu i dobrych rękach

2 komentarze

  1. Niestety wyszło niemal niezjadliwe. Przyprawa gyros zdominowała i zabiła smak grzyba, tzatziki i tortilli, w którą je owinąłem. Zdecydowanie za słone i zbyt intensywne :/
    Samo tzatziki smakowało okej

    1. Cześć Kacper! Przykro to słyszeć. A jakiej mieszanki gyros użyłeś? Czy na pewno użyłeś 500g boczniaków? Ciekawi mnie czemu to nie wyszło, bo ogólnie dostaje dobry feedback odnośnie tego przepisu 🙂 Dodatkowo, od boczniaków ostrygowatych nie oczekiwałbym grzybowego smaku, bo jest to grzyb, którego w przepisach używa się dla tekstury a nie jego swoistego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *