Przepis

Gorące Ziemniaki Prosto z Pieca

Ziemniaki są
aha, aha,
Gorące!
Oj te są! Zapewniam Was o tym, że zrobicie je raz i będziecie powtarzać, bo są: łatwe, szybkie, bezobsługowe, aromatyczne i pyszne. Jedyna rzecz jakiej potrzebujecie do ich przygotowania to naczynie żaroodporne lub patelnia żeliwna z pokrywką i trochę czasu. Na pewno będziecie unikać gotowanych kartofli, pomni tego jaki smak mają ziemniaki prosto z pieca. Do dzieła!

Gorące Ziemniaki Prosto z Pieca

  • kilka ziemniaków pokrojonych w ósemki (ilość zależna od tego jak duże mamy naczynie)
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku i wysokim punkcie dymienia (rzepakowy, słonecznikowy)
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku

Wykonanie

Ziemniaki obieramy lub szorujemy, kroimy i osuszamy.
Przekładamy do miski, polewamy olejem, oprószamy solidnie solą i pieprzem
Układamy ziemniaki w naczyniu na jednym boku.
W rogach naczynia układamy zioła.
Czosnek zostawiamy w łupinkach, rozgniatamy płaską stronę noża i układamy pośród ziemniaków.

Ziemniaki gotowe do ułożenia w piekarniku
Ziemniaki gotowe do ułożenia w piekarniku

Nagrzewamy piekarnik do 200°C i wkładamy naczynie z przykrywką.
Pieczemy pod przykryciem 25 minut – nie mieszamy, nie ruszamy.
Odkrywamy i pieczemy 10-15 minut do lekkiego przyrumienienia ziemniaków (można użyć opcji grill).
Podajemy w naczyniu na stół w opcji do samodzielnego nakładania.

ZIemniaki w piekarniku
ZIemniaki w piekarniku

Wskazówki

  • Ja używam patelni żeliwnej przykrytej drugą patelnią. Ziemniaki świetnie się w niej prezentują przed i po upieczeniu.
  • Jeżeli komuś nie wadzi duża ilość oleju to można go dołożyć, ziemniaki na pewno mocniej się przyrumienią, tutaj wersja odtłuszczona.
  • Najlepiej użyć ziemniaków przeznaczonych do pieczenia (z duża ilością skrobi) – będę miękkie i puszyste.
Gorące ziemniaki z pieca
Gorące ziemniaki z pieca

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *