Przepis

Falafel z bobu z sosem miętowym i jogurtową pitą

Nadeszło lato a z nim król warzyw: BÓB. Można go jeść w wielu formach. Dla niektórych najlepszy jest po prostu z mocno osolonej wody, niektórzy lubią smażony z masełkiem, a ja w tym roku nareszcie zrealizowałem swój plan i przygotowałem dla Was (ale też oczywiście dla siebie) falafel z bobu. Gdybym wiedział wcześniej, że falafele to taka prosta sprawa to przygotowywałbym je częściej, aczkolwiek sezon na bób jeszcze trwa a zawsze można skorzystać z ciecierzycy gdy nie mamy bobu pod ręką. Przysięgam, że te falafele wylądują na moim stole jeszcze wiele razy i mam nadzieję, że na Waszych również!

Falafel z bobu (14 sporych falafeli)

  • 500g świeżego (ze skórkami) lub zblanszowanego (bez skórek) bobu
  • 100g mąki z ciecierzycy
  • duży pęczek pietruszki (bez łodyg)
  • duży pęczek koperku (bez łodyg)
  • duży pęczek kolendry (może być część łodyżek)
  • 6 ząbków czosnku (obranych)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

Do podania:

  • sos ziołowo-miętowy (przepis tutaj)
  • jogurtowe pity  (przepis tutaj)
  • świeże warzywa
  • kiszonki

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz mąki z ciecierzycy umieszczamy w malakserze.
Rozdrabniamy wszystko tak by powstała luźna masa o dosyć podobnych rozmiarem, drobnych kawałkach (patrz wskazówki).
Przekładamy masę do miski i dodajemy mąkę z ciecierzycy.

Składniki z blanszowanym bobem bez skórki gotowe do mielenia
Składniki z blanszowanym bobem bez skórki gotowe do mielenia
Gotowa masa przed schłodzeniem
Gotowa masa przed schłodzeniem

Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na minimum 1h.
Rozgrzewamy olej do 160-170°C- głęboki w garnku lub 2-3cm na szerokiej patelni/rondlu.
W tym czasie formujemy falafele (patrz wskazówki).
Wrzucamy na olej maksymalnie 4-5 sztuk by temperatura zbytnio nie spadła i smażymy, czekając aż każdy falafel z bobu złapie ładny, brązowy kolor – zajmie to 3-4 minuty (na patelni obracamy w połowie smażenia).

Gotowe! Podajemy z sosem ziołowo-miętowym, świeżymi warzywami, kiszonkami w jogurtowej picie

Gotowy falafel z bobu z sosem miętowym i jogurtowymi pitami
Gotowy falafel z bobu z sosem miętowym i jogurtowymi pitami

Wskazówki

  • Jeżeli lubicie falafel w stylu pasty, bardzo drobno zmielony to możecie oczywiście tak zrobić. Ja wolę gdy kawałki wewnątrz są większe. Nieco ryzykuje się wtedy tym, że falafel może się rozpaść, ale warto.
  • Jeżeli falafele Wam się nie trzymają możecie dołożyć więcej mąki z ciecierzycy.
  • Jeżeli temperatura będzie zbyt niska falafele się rozpadną, jeżeli zbyt wysoka zaczną się palić z zewnątrz a nie usmażą się w środku.
  • Falafele można formować za pomocą specjalnej foremki (nigdy takiej nie miałem), dwóch łyżek lub po prostu w dłoniach – kulać kulki i ewentualnie je spłaszczać.
  • Falafele można też upiec – wystarczy skropić jest lekko olejem z zewnątrz i piec w piekarniku rozgrzanym do 180° przez 10-15 minut aż złapią odpowiedni kolor.
  • Jest to oczywiście przepis bazowy – możecie użyć wielu innych przypraw i ziół, takich jakie Wam odpowiadają, ale ręczę: ten podstawowy smak jest doskonały w swoim bogactwie.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *