Od kiedy nastawiam zakwas buraczany szukam pomysłu na wykorzystanie tych buraków, które zostają po kiszeniu. Z jednej strony można je chrupać bezpośrednio jako dodatek, ale ostatnio wpadłem na dosyć ciekawy pomysł. Skoro ćwikłę i tak zakwasza się sokiem z cytryny lub octem winnym, to czemu by nie wykorzystać do niej, już kwaśnych buraków?
Szybko nastawiłem kolejny zakwas, po tygodniu buraki były już przyjemnie kwaśne, więc wyciągnąłem część z nich, starłem nieco świeżego chrzanu, lekko przyprawiłem i ćwikła z kiszonych buraków była gotowa. Teraz podzielę się z Wami wiedzą jak ją przygotować.
Ćwikła z Kiszonych Buraków (cztery porcje do obiadu)
- 250g buraków z zakwasu
- 40-50g świeżego chrzanu lub 80-100g chrzanu ze słoika
- trzy spore szczypty cukru białego
- dwie spore szczypty soli
Wykonanie
Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Chrzan obieramy i ścieramy również na drobnych oczkach tarki lub dodajemy chrzan ze słoika.
Sypiemy sól i cukier, mieszamy i ćwikła z kiszonych buraków jest gotowa.
Wskazówki
- Chrzanu dajemy do smaku i według naszych preferencji. Ja mam zasadę, że ma być to w proporcji 1:5 (czyli pięć części buraków i jedna część chrzanu). Ćwikła wychodzi wtedy dosyć mocna, ale to też zależy od mocy chrzanu.
- Ćwikłę najlepiej przygotować nieco wcześniej by zdążyła się przegryźć.
- Jeżeli macie w planach przygotowywanie ćwikły to nie krójcie na zbyt małe kawałki buraków, które będziecie kisić.
- Możemy całość zaprawić lekko octem lub majonezem, jeżeli poziomu kwasu/ostrości nam przeszkadza.
- Ogólnie to tylko podstawowe wytyczne jak wykorzystać ten pomysł na buraki z zakwasu. Można użyć różnych dodatków by uzyskać interesujący nas smak.
Ćwikłę z kiszonych buraków podaliśmy do wegańskiego gulaszu i klusek śląskich.
[…] Wegański gulasz podaliśmy z kluskami śląskimi i ćwikłą z kiszonych buraków. […]
[…] Kluski śląskie z tego przepisu podaliśmy z wegańskim gulaszem i ćwikłą z kiszonych buraków. […]