Przepis

Ćwikła z Kiszonych Buraków

Od kiedy nastawiam zakwas buraczany szukam pomysłu na wykorzystanie tych buraków, które zostają po kiszeniu. Z jednej strony można je chrupać bezpośrednio jako dodatek, ale ostatnio wpadłem na dosyć ciekawy pomysł. Skoro ćwikłę i tak zakwasza się sokiem z cytryny lub octem winnym, to czemu by nie wykorzystać do niej, już kwaśnych buraków?
Szybko nastawiłem kolejny zakwas, po tygodniu buraki były już przyjemnie kwaśne, więc wyciągnąłem część z nich, starłem nieco świeżego chrzanu, lekko przyprawiłem i ćwikła z kiszonych buraków była gotowa. Teraz podzielę się z Wami wiedzą jak ją przygotować.

Ćwikła z Kiszonych Buraków (cztery porcje do obiadu)

  • 250g buraków z zakwasu
  • 40-50g świeżego chrzanu lub 80-100g chrzanu ze słoika
  • trzy spore szczypty cukru białego
  • dwie spore szczypty soli

Wykonanie

Buraki ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Chrzan obieramy i ścieramy również na drobnych oczkach tarki lub dodajemy chrzan ze słoika.
Sypiemy sól i cukier, mieszamy i ćwikła z kiszonych buraków jest gotowa.

Gotowa ćwikła z kiszonych buraków
Gotowa ćwikła z kiszonych buraków

Wskazówki

  • Chrzanu dajemy do smaku i według naszych preferencji. Ja mam zasadę, że ma być to w proporcji 1:5 (czyli pięć części buraków i jedna część chrzanu). Ćwikła wychodzi wtedy dosyć mocna, ale to też zależy od mocy chrzanu.
  • Ćwikłę najlepiej przygotować nieco wcześniej by zdążyła się przegryźć.
  • Jeżeli macie w planach przygotowywanie ćwikły to nie krójcie na zbyt małe kawałki buraków, które będziecie kisić.
  • Możemy całość zaprawić lekko octem lub majonezem, jeżeli poziomu kwasu/ostrości nam przeszkadza.
  • Ogólnie to tylko podstawowe wytyczne jak wykorzystać ten pomysł na buraki z zakwasu. Można użyć różnych dodatków by uzyskać interesujący nas smak.

Ćwikłę z kiszonych buraków podaliśmy do wegańskiego gulaszu i klusek śląskich.

Gotowy wegański gulasz z kluskami śląskimi i ćwikłą
Gotowy wegański gulasz z kluskami śląskimi i ćwikłą

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *