Przepis

Cudowny por w sosie Vermezanowym

Ten przepis to efekt mojej współpracy z marką Wege Siostry, która zajmuje się tworzeniem wegańskich alternatyw dla sera i masła. Uwielbiam ich Smarowańce, Toczone czy masło, pod postacią Osełki z nerkowców. Między tymi wspaniałymi produktami jest też on: Vermezan z nerkowców lub słonecznika. Idealna alternatywa dla parmezanu. Jako, że oprócz klasycznego wegańskiego foodpornu lubię eksponować zalety pojedynczych warzyw to uznałem, że idealnym kompanem dla Vermezanu będzie por. Delikatny, lekko słodki, bardzo przyjemny i subtelnie zadziorny. Tak powstał cudowny por w sosie Vermezanowym.

Cudowny por w sosie Vermeznowym (4-6 porcji)

  • 2-4 pory
  • 200-300ml mleka roślinnego o neutralnym smaku i bez cukru (owsiane będzie idealne)
  • 1/2 kostki tofu naturalnego (około 80-100g)
  • 4 łyżki Vermezanu
  • 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki Osełki Wege Siostry
  • grzanki, posiekana natka pietruszki, kilka szczypt Vermezanu do podania

Wykonanie:

Pory myjemy i kroimy od korzenia do takiej długości by luźno zmieściły się w naczynia żaroodpornym.
Korzeń ucinamy jak najbliżej samej łodygi, ale nie za daleko by por trzymał się w całości.
Pora kroimy wzdłuż na pół, starający się by było to w poprzek „oczka”.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy mocno masło i gdy jest już bardzo gorące, układamy pory naciętą stroną w dół.
Lekko dociskamy i smażymy minutę aż nabiorą koloru, a nawet lekko się przypalą.

Pory smażone na maśle aż do uzyskania pożądanego koloru
Pory smażone na maśle aż do uzyskania pożądanego koloru

Zdejmujemy je od razu do naczynia żaroodpornego, układając jeden za drugim na całej warstwie.
Nastawiamy piekarnik na 180°C, góra-dół.
W tym czasie przygotowujemy sos/emulsję:
Tofu, mleko, Vermezan i sól blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pory w naczyniu żaroodpornym posypujemy świeżo mielonym pieprzem i zalewamy sosem, nie polewając ich bezpośrednio.

Pory zalewane sosem Vermezanowym
Pory zalewane sosem Vermezanowym

Staramy się by sos był między porami i ich nie zalał, chodzi nam o to by pory lekko się zapiekły, a nie ugotowały w sosie.
Posypujemy wierzch obficie Vermezanem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

Por gotowy do zapieczenia w sosie Vermezanowym
Por gotowy do zapieczenia w sosie Vermezanowym

W międzyczasie na drugiej łyżce masła tosujemy 1-2 kromki pszennego chleba.

Pora, po wyciągnięciu z piekarnika podajemy na grzankach, posypanego natką pietruszki i Vermezanem.

Smacznego!

Gotowy por w sosie Vermezanowym, wyciągnięty z piekarnika
Gotowy por w sosie Vermezanowym, wyciągnięty z piekarnika
Gotowy por w sosie Vermezanowym podany na grzance
Gotowy por w sosie Vermezanowym podany na grzance

Wskazówki:

  • Ważne by nie smażyć i nie zapiekać pora zbyt długo, zależy nam na tym by był miękki, ale zachował też nieco struktury. Jeżeli go przeciągniemy to stanie się bardzo miękki, przelatujący przez widelec.
  • Ilość porów jest zależna od tego ile zmieścicie ich do naczynia. U mnie mieszczą się 4 pory, czyli 8 połówek.
  • Do jedzenie porów można zastosować dwie techniki: kroić w poprzek lub rozyrwać widelcem wzdłuż i zawijać jak makaron spaghetti.
  • Pora można również podać jako danie obiadowe, na przykład do ryżu.
  • Resztki porów można wykorzystać do gotowania resztkowego bulionu lub/i zupy porowej czy surówki tak by nic się nie zmarnowało.
Gotowy por w sosie Vermezanowym
Gotowy por w sosie Vermezanowym

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *