Przepis

Cudowna wegańska okrasa – będziesz ją kłaść na wszystko!

Pisałem kiedyś w przepisie na skwarki z kaszy gryczanej, że okrasa to podstawa kuchni naszych mam i babć. Można było stworzyć cokolwiek z mąki i ziemniaków, ale bez tłustej omasty nie smakowałoby to tak dobrze. Tym bardziej wegańska okrasa to nieodzowny element wszelkich pierogów, szarych kluchów, pyz, prażuchy czy innych tego typu dań. Przygotowywałem ją wielokrotnie, aż w końcu zdałem sobie sprawę, że aż dziwne, że nie mam jej tutaj. Już naprawiam ten błąd a tym samym otwieram dostęp do okrasy, którą będziecie kłaść na wszystko!

Wegańska okrasa (dużo, przynajmniej na 5-6 porcji pierogów, klusek itp)

  • 5 łyżek oleju o neutralnym smaku/zapachu (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 2 cebule białe (około 300g)
  • 100g tempeha lub tofu wędzonego
  • 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej o obniżonej zawartości soli)
  • pół łyżki octu (może być jabłkowy, ale najlepszy będzie czarny)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Na szerokiej patelni, na mniej niż średnim ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzany olej kładziemy równą warstwę cebuli.
Solimy sporą szczyptę soli po całości, mieszamy i znów rozkładamy.
W czasie gdy cebula mięknie kroimy tempeh/tofu.
Najpierw na plasterki 2-3mm, potem w średnie kawałki, a na koniec układamy całość w kopiec i siekamy na mniej regularne kawałki, ale niezbyt drobno.
Na drugiej patelni rozgrzewamy dosyć mocno 2 łyżki oleju.
Wrzucamy tempeh/tofu i czekamy aż lekko złapie kolor. Zmniejszamy ogień do średniego. Mieszamy i znów czekamy.

Tempeh w trakcie smażenia
Tempeh w trakcie smażenia

Gdy mniej więcej z każdej strony będzie już złoty, dodajemy sos sojowy i ocet, mieszamy dokładnie.
Smażymy aż płyn odparuje.
W tym czasie cebula powinna być już miękka, słodka, lekko złota i pachnąca.

Powoli złocąca się cebulka
Powoli złocąca się cebulka

Jeżeli tak jest, dodajemy do niej tempeh/tofu, mieszamy i chwilę przesmażamy razem.
Próbujemy, doprawiamy ewentualnie solą i dodajemy pieprzu.

Wegańska okrasa jest gotowa!

Najlepsza wegańska okrasa podana na tostowanej bułce
Najlepsza wegańska okrasa podana na tostowanej bułce

Wskazówki:

  • Najważniejsze by cebula wytrącała wodę, gotowała się w tłuszczu a nie smażyła i szybko zmieniała kolor.
  • Na koniec można całość podlać lekko wodą, jeżeli wydaje nam się być zbyt sucha, ale raczej nie powinno tak być.
  • Wegańska okrasa sprawdzi się z powodzeniem jako wsad do smalczyku z fasoli – przepis tutaj.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *