Vegan Chicken & Waffles recipe
Przepis

Wegańskie Chicken & Waffles – Qurczak i Gofry

Od jakiegoś już czasu nosiłem się z zamiarem przygotowania dwóch foodpornowych propozycji kuchni amerykańskiej. Oczywiście w wersji wegańskiej.
Oba dania zawierały w swoich pierwotnych wykonaniach kurczaka, więc naturalnym dla mnie było by zakupić roślinną alternatywę dla takiego mięsa. Mój wybór padł na Roślinnego Qurczaka i trafiłem świetnie, bowiem już w trakcie rozmowy z ekipą Qurczaka okazało się szybko, że nadajemy na tych samych falach a foodporn to pojęcie dla nas znane i cenione. W takim wypadku mam dla Was przepis na:
Qurczak and Waffles. Głęboko smażony Qurczak w klasycznej panierce, marynowany w maślance i Cajun, podany na stosie gofrów i polany obficie syropem klonowym z dodatkiem płatków chilli, limonki i imbiru.

Qurczak – marynata i panierka

– ocet winny/sok z cytryny
– napój roślinny
– 40g przyprawy Cajun
– 20g przyprawy do kurczaka – mieszanka typu curry, złocisty itp, nie wybieramy mieszanek ziołowych
– mąka pszenna zwykła (480/650 itd.)
– czosnek mielony 20g/300g mąki
– sól 5g/300g mąki
– olej o wysokiej temperaturze dymienia – najlepiej rzepakowy

Wykonanie: dodajemy 10g octu winnego/soku z cytryny na 100g napoju roślinnego (najlepiej niesłodzony sojowy lub kokosowo-ryżowy – ważne by był gęsty. Owsiany na przykład się tutaj nie sprawdzi). Czekamy około 5-10 minut i mamy wegślankę, do której dosypujemy mieszankę Cajun i przyprawy do kurczaka – mieszamy i wrzucamy kawałki Qurczaka do marynaty.
Qurczak może marynować się nawet 24h. Ja dobry efekt uzyskałem po kilkunastu godzinach – Qurczak wchłonął nieco maślanki i był bardzo aromatyczny, myślę, że nie warto skracać tego czasu.

Qurczak w wegańskiej maślance

W garnku rozgrzewamy olej do 165C, jednocześnie przygotowujemy mąkę do panierowania: w głębokim talerzu, na każde 300g mąki dodajemy 20g mielonego czosnku i 5g soli i mieszamy – nie bójcie się soli, nic tak nie psuje wyrazistego wnętrza jak nijaka panierka.
Przed rozpoczęciem panierowania można nabrać kilka łyżek wegślanki, polać nimi mąkę i zamieszać lekko palcami – stworzy to już na starcie nieco grudek, które przy panierowaniu przykleją się do pierwotnej panierki i w efekcie uzyskamy bardziej chrupiącego Qurczaka. Później nie jest to konieczne, ponieważ grudki będą tworzyć się w miarę panierowania.
Panierowanie warto zacząć od uświadomienia sobie istoty techniki suchej i mokrej ręki – jeżeli kiedyś już przygotowywałeś/aś klasyczny, amerykański deep fried to wiesz o czym mówię.
Jedną ręką wyciągamy kurczaka z wegślanki, strzepujemy lekko jej nadmiar z niemsa i kładziemy na mące.
Drugą zaś nabieramy nieco mąki w dłoń i zasypujemy kawałek niemsa z góry – dociskamy i obracamy w panierce by pokryć mąką cały kawałek.
Nie pomylcie rąk – grozi to stworzeniem Swamp Thinga ze swojej dłoni.

Ważenie suchej części panierki

Smażenie zaczynamy od sprawdzenia temperatury – jeżeli nie posiadacie termometru (zachęcam po pierwsze do zakupu – ułatwia bardzo pracę szczególnie przy głębokim tłuszczu – wszelkie donuty, racuchy, frytki itp.) to zwróćcie uwagę czy panierka dosyć mocno się pieni po wrzuceniu do oleju, czy po chwili pienienie ustaje i czy nie zbyt szybko całość się nie brązowi – panierka powinna być od bladobrązowej do brązowej (ja na przykład lubię bardziej skarmelizowaną i chrupiącą). Jeżeli już mamy pewność, że temperatura oleju jest odpowiednia możemy zacząć smażenie.
Uważajcie na siebie – olej jest gorący i lubi pryskać, dlatego delikatnie, każdy opanierowany kawałek ostrożnie przekładamy do tłuszczu i czekamy. Czasem można go lekko obrócić. Po usmażeniu (dla sporych kawałków w moim przypadku było to 7-9 minut) przekładamy do wystudzenia i odcieknięcia na kratkę lub ręczniki papierowe.

Wegańskie gofry – przepis tutaj

Syrop Klonowy

50ml syropu klonowego
Płatki chilli (opcjonalnie)
Imbir korzeń (opcjonalnie)
Limonka (opcjonalnie)
Cynamon (opcjonalnie)

Syrop klonowy z płatkami chilli najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej, gdzie wrzucamy kilka do kilkudziesięciu płatków chilli (zależnie od tego jak ostry chcemy ten dodatek) a gdy płatki chilli się przemacerują z syropem to kolejnego dnia dodajmy starty (nawet zeskrobany za pomocą noża) imbir, sok z połowy soczystej limonki (a kysz te zdrewniałe!) i ewentualnie szczyptę cynamonu. Tak jak napisałem, te wszystkie składniki są opcjonalne – życzycie sobie mnie ostre, dajcie mnie chilli. Mniej wyraziste? Czyli mniej imbiru i limonki. Mniej deserowe? To mniej cynamonu.
Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i czekamy 1-2h by aromaty zostały oddane do syropu klonowego – cedzimy całość przez drobne sitko do naczynia, z którego swobodnie będziemy mogli polewać całe nasze danie.

Chicken & Waffles Podanie

Układamy stosik z gofrów (może to być 3-4), dla kurażu można je przesmarować jeszcze masłem orzechowym. Na górze stosika ląduje Qurczak – jeden lub dwa większe kawałki. Całość zalewamy słuszną ilością syropu klonowego.

Smacznego!

Vegan Chicken & Waffles recipe
Wegańskie Chicken & Waffles

3 komentarze

  1. […] Co tu dużo gadać? Gofry to wspomnienie dzieciństwa wielu z nas. Niektórym kojarzą się z polskim morzem, niektórym z latem w mieście, innym z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Wiecie co? Ja nigdy nie byłem fanem gofrów, ja nawet nie wspominam jakoś przepięknie czy z rozrzewnieniem, tych jagód na bitej śmietanie, tego słodkiego zapachu na ulicy. Gdy tylko słyszałem ten żart o goferze z dżemorem, dostawałem szewskiej pasji… Wszystko zmieniło się gdy usłyszałem pierwszy raz o Chicken & Waffles. Wytrawne gofry? Ze słodkim twistem? Wariacją tekstur? To było coś co musiałem przygotować, bezwzględnie! Tak też ostatecznie uczyniłem, a że takie rzeczy u nas, tylko w wersji wegańskiej, to voila! Kliknijcie tutaj! […]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *