Przepis

Buła z roślinną fetą, tapenadą i pieczonym karczochem – Serio!

Nie wierzysz mi? Ta buła z roślinną fetą, tapenadą i pieczonym karczochem to Serio fantastyczna kanapka. Gdy na rynku pojawiły się alternatywy sera Serio z łubinu byłem bardzo zaciekawiony tym produktem. Mało jest bowiem firm, wykorzystujących ten strączek, który w pubach i barach Włoch czy Portugalii jest zjadany na potęgę jako przekąska. Co więcej, często wegańskim alternatywom sera brakuje białeczka, odpowiedniego smaku i tekstury, a Serio wszystko to zapewnia. Dla mnie dodatkowym plusem jest to, że to polska firma i polska produkcja od dwójki zapaleńców, którzy łubinowi poświęcili ostatnie lata życia. Takich produktów nie waham się polecać, więc gdy zaprosili mnie do współpracy nie pozostało mi nic innego jak tę ofertę z radością przyjąć. Dzisiejszy przepis to z jednej strony bardzo łatwa, a z drugiej urzekająca kompleksowością kanapka, która smakami przeniesie Was na południe Europy. Słonawa, umamiczna, łącząca wiele smaczków, które zagrają wspaniałą kompozycję na Waszych kubkach smakowych. Nie będę jej tu długo zachwalał. To po prostu trzeba zrobić! Do dzieła!

PS: Alternatywy sera Serio kupisz tutaj.

Buła z roślinną fetą, tapenadą i pieczonym karczochem – Serio! (2 porządne buły – nawet i na obiad):

Tapenada:

  • 250g oliwek (1 szklanka)
  • 50ml oliwy (3-4 łyżki)
  • 2 łyżki kaparów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • garstka natki z pietruszki
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 arkusza nori
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2-3 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • porządna szczypta świeżo mielonego pieprzu

Buła:

  • 2 porządne bułki (ciabatta będzie idealna, ale możecie skorzystać z mojego przepisu)
  • ciut oliwy do tostowania
  • 1 słoik karczochów w oleju
  • nieco syropu z agawy lub klonowego
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula czerwona
  • 2-3 liście sałaty (np rzymskiej) lub garstka rukoli
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • 1/2 opakowania Jak Grecki od Serio

Wykonanie (30 minut):

Nagrzewamy piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół.
Karczochy odcedzamy z zalewy (trochę może jej zostać, nie muszą być suche).
Polewamy je niewielką ilością syropu i mieszamy.
Układamy w odstępach na papierze do pieczenia i pieczemy 10-15 minut aż stracą trochę objętości i złapią ładny, złoty kolor.
Sprawdzamy co jakiś czas by ich nie przypalić.
Wszystkie składniki na tapenadę umieszczamy w blenderze lub malakserze (nori uprzednio tostujemy na suchej patelni) i blendujemy nie do końca na gładko, ale do powstania dosyć jednorodnej mieszanki. Uważamy, by zostawić nieco tekstury.
Bułki smarujemy oliwą i tostujemy na patelni grillowej (lub grillu).
Pomidora i cebulę kroimy w drobniejszą kostkę.

Składamy bułę:
Dół i górę bułki smarujemy obficie tapenadą.
Na dolnej części układamy sałatę, pomidory i cebulę.
Na to karczochy z pieca i Jak Grecki od Serio.
Zamykamy bułę.
Lekko ściskamy i zajadamy!
Smacznego!

Buła z roślinną fetą, tapenadą i pieczonym karczochem - Serio! Buła z roślinną fetą, tapenadą i pieczonym karczochem – Serio!

Wskazówki:

  • Jeżeli macie słabszy blender lub blendujecie tapenadę w malakserze to warto zacząć od rozdrobnienia czosnku by duże kawałki nie zostały nieprzemielone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *