Przepis

Bombastyczna dynia, z której zrobisz curry! I obiad z dyni!

Przez to, że kiedyś mieszkałem w pewnym mieście pod Londynem mam duże zamiłowanie do kuchni pakistańskiej/hinduskiej. Trochę może naciągam swoje wyobrażenie o niej przez pryzmat tego co jadłem wtedy, ale te dania i smaki dosłownie wryły się w moją pamięć. Są moim comfort foodem i gdy tylko przechodzę obok lokalu serwującego tego typu dania, gdy poczuję te zapachy wracam pamięcią do tamtych czasów. Obiecałem Wam kiedyś, że pojawi się tu przepis na bombastyczne ziemniaki. Tak bowiem nazywam swoje ziemniaki po bombajsku. Póki jednak się to jeszcze nie stało prezentuję Wam bombastyczną dynię. Sam nie wiem czy ta opcja nie odpowiada mi bardziej – jest lżejsza i nieco słodka, podczas gdy ziemniaczana konkretniejsza i bardziej skupia się na smaku samych przypraw. Niezależnie od tego, którą z wersji polubicie bardziej, z każdej (a już na pewno dyniowej) możecie przygotować proste curry, gdzie czas spędzony przy garach to dosłownie 30 minut. I macie obiad z dyni!

Bombastyczna dynia – najlepszy obiad z dyni (4-6 porcji lub jeden gar curry)

  • 500-600g pokrojonej w kostkę 1x1cm, obranej dyni (najlepiej wybrać Hokkaido i nie martwić się obieraniem)
  • 150-200g pasty curry (tutaj ważne by wybrać coś w stylu hinduskim, a nie tajskim – u nas dostępne są szeroko pasty Patak’s, a mają całkiem dobre składy i świetny smak)
  • 2-3 czerwone cebule (200-300g)
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Cebule obieramy i kroimy w grubsze piórka.
Na patelni rozgrzewamy dosyć mocno olej (choć możemy też to zrobić na suchej) i wrzucamy na niego cebulę.
Dodajemy pastę curry i mieszamy by całość się połączyła a pasta oblepiła cebulę.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C.
Czekamy aż cebula z pastą lekko zmięknie, wyłączamy ogień i wrzucamy do niej dynię i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia do zapiekania, brytfanny itp i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy aż dynia zmięknie (powinno to zająć około 25-30 minut).

  • Bombastyczna dynia gotowa do pieczenia
    Bombastyczna dynia gotowa do pieczenia

Wskazówki:

  • Co 10-15 minut można przemieszać dynię, ale nie jest to konieczne, góra nam się ładnie przyjara a pod spodem będzie miękka cebulka z dynią w curry.
  • Całość możecie też wymieszać w docelowym naczyniu, ale uwaga by zbytnio go nie ubrudzić – tu gdzie będą zabrudzenia, przypali się dosyć mocno.

Przepis Bonusowy: Curry z Bombastycznej Dyni

  • Bombajska dynia z przepisu wyżej
  • Puszka mleka kokosowego lub 200g zblendowanych nerkowców namoczonych w 500ml wody

Wykonanie:

Dynię przekładamy do blendera.
Zalewamy mlekiem kokosowym lub zblendowanymi nerkowcam wraz z woda i blendujemy aż do uzyskania gładkiego, gęstego sosu.
Podgrzewamy w garnku i gotowe!

Wskazówki:

  • Możemy odłożyć część dyni do podania.
  • Co do samego podania i dodatków warto przeczytać przepis na łatwe curry, który kiedyś publikowałem. Większość wskazówek i rad ma tutaj zastosowanie. My tym razem zjedliśmy curry z ryżem i cieciorką.
  • Gotowa bombastyczna dynia
    Gotowa bombastyczna dynia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *