Przepis

Bitki sojowe w sosie chrzanowym z buraczkami – pomysł na wege obiad!

Tekturki czyli kotlety sojowe to wspaniały, pełen białka i błonnika produkt, który ma wiele zastosowań w kuchni. Na blogu znajdziecie przepisy na kotlety w sosie koperkowym, kotlety z grilla, maczankę krakowską z kotletów, koreańskie bulgogi, kaczkę w sosie hoisin, klasyczne schabowe czy wegańskie zrazy/rolady. Jak widzicie jest tego sporo, a dziś dokładam kolejną postać do pocztu kotletów wspaniałych: bitki sojowe w sosie chrzanowym z buraczkami to idealny pomysł na wege obiad, który możecie zaserwować sobie lub rodzinie czy znajomym. Dosyć klasyczny, podbity znanymi smakami. Ja podałem go z plackami ziemniaczanymi, ale śmiało możecie użyć kaszy czy ziemniaków z masełkiem. Obiad jest łatwy i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu. Spokojnie można przygotować go więcej i jeść przez kilka dnia. Do dzieła!

Bitki sojowe w sosie chrzanowym z buraczkami (4 porcje obiadowe):

Bitki:

  • opakowanie kotletów sojowych (mogą być płaty) – około 100g
  • bulion 500-600ml -około 2-2,5 szklanki (może być ze słoiczka)
  • 1/2 łyżki papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki sosu sojowego (polecam ciemny)
  • 1 łyżka czosnku w proszku lub/i 1 łyżka mieszanki do mięs/wołowiny
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (może być neutralny rzepakowy, słonecznikowy)

Sos:

  • 1 mała cebula skrojona w drobną kostkę – około 100g
  • 2 łyżki wegańskiego masła (obecnie polecam Eleplant)
  • bulion po kotletach
  • 150ml śmietanki słodkiej (obecnie polecam Rama 31%)
  • 2 czubate łyżki chrzanu (uwaga, chrzan często ma laktozę lub mleko w składzie, wybierzcie taki bez i przynajmniej z 60% chrzanu)
  • łyżka mąki i 3 łyżki wody

Do podania:

Wykonanie (około 45 minut):

Bulion podgrzewamy prawie do wrzenia i w garnku zalewamy kotlety tak by bulion je przykrył.
Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut (w międzyczasie możemy zamieszać tak by żaden fragment kotleta nie wystawał ponad powierzchnię bulionu).
Kotlety wyciągamy, odciskamy mocno w dłoniach (uwaga – bulion może być jeszcze gorący).
Przekładamy do miski lub garnka.
Dodajemy przyprawy, 1 łyżkę sosu sojowego i wmasowujemy je w kotlety – najlepiej dłońmi.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron aż się zarumienią i staną lekko chrupiące.
Do garnka lub w miski, w której zostały przyprawy po kotletach dodajemy pozostałe 1-2 łyżki sosu sojowego, spory chlust wody i mieszamy.
Wszystkie kotlety umieszczamy na patelni na średnim ogniu. Zalewamy przygotowaną mieszanką, mieszamy i przykrywamy.
Czekamy aż płyn odparuje a kotlety wciągną resztę smaku.
Zdejmujemy patelnię z ognia.

W osobnym garnku (taki 1,5-2l) na średnim ogniu rozpuszczamy masło.
Wrzucamy cebulę, lekko solimy i czekamy aż się dobrze zeszkli (5-7 minut) od czasu do czasu mieszając.
Cebulę zalewamy bulionem spod kotletów.
Dodajemy chrzan i śmietankę. Mieszamy dokładnie, np. rózgą.
Podkręcamy ogień, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Mąkę mieszamy z wodą (np. w słoiczku) i wlewamy do sosu.
Mieszamy, czekamy by chwilę się pogotował i sprawdzamy czy zagęścił się pod nasz gust.
Jeżeli jest za rzadki powtarzamy operację z mąką, jeśli za gęsty, zdejmujemy go z ognia, dolewamy nieco mleka roślinnego i mieszamy.

Na talerzu układamy placki, ziemniaki czy kaszę.
Obok kilka bitek i buraczki.
Polewamy placki i bitki sosem.
Posypujemy całość koperkiem.
Smacznego!

Gotowe bitki sojowe w sosie chrzanowym z buraczkami i plackami ziemniaczanymi
Gotowe bitki sojowe w sosie chrzanowym z buraczkami i plackami ziemniaczanymi

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *