Macie gofrownicę? Sandwicher? Toster? Opiekacz? To macie możliwość przygotowania tofu w jeden z ciekawszych sposobów jakie w życiu poznałem. Uwielbiam tofu z patelni, mogę je jeść saute, w kanapce z dużą ilością świeżych warzyw i jakimś sosem (zazwyczaj moim majonezem z aquafaby). Przygotowanie go w gofrownicy to jednak całkowicie inny wymiar. Dzięki wyprofilowaniu zwiększamy powierzchnię gdzie tofu jest ładnie przysmażone a różnica między miejscami węższymi i grubszymi tworzy wspaniały wachlarz tekstur. Według mnie najważniejsze jest jednak to, że bez odciskania możemy odparować bardzo, bardzo dużo wody i tym samym zagęścić mocno tofu, które staje się niebywale mięsiste. Ten sposób nie ma sobie równych. W tym przypadku przygotujemy bekon z tofu z gofrownicy, ale cała idea pozwala nam przygotowywać to danie na wiele różnych sposobów. Na słodko, wytrawnie, z różnymi sosami, dodatkami czy saute. Jak zwykle zachęcam Was do puszczenia wodzy fantazji i powodzenia!
Bekon z tofu z gofrownicy (dwie duże kanapki)
- dwie kostki tofu wędzonego (360-400g)
- 4 łyżki sosu sojowego (najlepiej taki o obniżonej ilości soli)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub ryżowego
- opcjonalnie około 1 łyżki zwykłej, blendowanej whisky (jakiś Johnnie Walker Black będzie jak najbardziej w porządku)
- kilka kropel oleju do posmarowania gofrownicy (opcjonalnie)
Do kanapki:
- dobrej jakości bagietka
- 2-3 łyżki majonezu lub sosu na bazie majonezu
- sałata do woli
- 6 plastrów pomidora
- 4 plastry tofu z tego przepisu
Wykonanie:
Tofu kroimy na pół wzdłuż by powstały cztery grube plastry (dwa z jednej kostki).
Umieszczamy w naczyniu o płaskim dnie tak by plastry pokrywały dno.
Wszystkie pozostałe składniki (bez oleju) mieszamy i gotową marynatą zalewamy tofu.
Odkładamy na minimum 10-15 minut, a najlepiej na dobę (im dłużej tym marynata lepiej spenetruje tofu).
Rozgrzewamy gofrownicę.
Jeżeli to konieczne lekko smarujemy płyty gofrownicy olejem (najlepiej pędzelkiem).
Wrzucamy na płyty tofu i zamykamy.
Smażymy około 5-10 minut aż tofu się przyrumieni a cała woda odparuje.
W tym czasie tostujemy bułkę na suchej patelni.
Podstawę i koronę bułki smarujemy majonezem.
Sałatę kroimy w grubsze paski.
Pomidora w plastry w poprzek.
Układamy:
Spód bułki z majonezem
Sałata
Pomidor
Tofu z gofrownicy
Zamykamy górą bułki
Gotowe, smacznego!
Wskazówki
- Tak jak wspominałem we wstępie marynata może być przygotowana na różne sposoby. Nie ograniczajcie się w swojej inwencji.
- W połowie smażenia warto otworzyć na chwilę gofrownicę i sprawdzić jak się ma tofu. Pomoże to też pozbyć się części wody.
- Ta wersja nieco brudzi gofrownicę, ale zaręczam, że warto się poświęcić.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] Przepis: Boczek z tofu […]