Przepis

Bacon Style Tempeh – Tempeh w bekonowym stylu

To już drugie podejście do zastąpienia bekonu na moim blogu i na pewno nie ostatnie! Po udanej próbie z yubą, tym razem tempeh w bekonowym stylu czyli zdrowy kawał fermentowanej soi o bardzo ciekawym smaku. Używam go najczęściej do przygotowania spaghetti z sosem pomidorowym (skrócony przepis znajdziecie w zapisanych relacjach na moim Instagramie) a Paulina do wszelkich makaronów z warzywami, gdzie kroi go w kostkę i nasyca mocną marynatą. Może i tempeh w bekonowym stylu to nie jest jakieś novum, ale zapewniam Was, że ten przepis wychodzi za każdym razem i nie pożałujecie, gdy poczujecie ten smak w kanapce, w sałatce, burgerze, makaronie i gdzie tylko zapragniecie…

Tempeh w bekonowym stylu (około 20 plastrów)

  • 200g wędzonego tempeha (ja ostatnio polecam Merapi i Manufakturę Tempeh)
  • 90ml jasnego sosu sojowego
  • 25ml syropu klonowego (około dwie łyżki)
  • 5g czosnku w proszku (około 1 łyżeczka)
  • 5g papryki słodkiej (około 1 łyżeczka)
  • 10ml zwykłej, blendowanej whisky (jakiś Johnnie Walker Black będzie jak najbardziej w porządku) (około 1 łyżka)
  • 5ml aromatu dymu wędzarniczego (opcjonalnie, jeżeli używamy zwykłego tempeha) (około 1 łyżka)
  • 1 łyżka neutralnego oleju (do smażenia)

Wykonanie

Tempeh kroimy na cienkie plastry 2-3mm.
Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę.
Mieszamy dokładnie.
W długim naczyniu z płaskim dnem układamy plastry tempeha i co warstwę polewamy marynatą.
Tak czynimy do wykończenia tempeha a resztę marynaty wylewamy na wierzch.
Zamykamy szczelnie pudełko lub naczynie przykrywamy folią spożywczą.
Wstawiamy do lodówki i marynujemy minimum przez noc, najlepiej 24-48h, od czasu do czasu możemy lekko nim potrząsnąć.
Wyciągamy, niekoniecznie otrzepujemy z nadmiaru marynaty i smażymy na patelni z minimalną ilością oleju.
Ściągamy z patelni gdy tylko nabierze nieco chrupkości i ładnie się przyrumieni.
Jemy od razu lub na zimno, do kanapek czy śniadań po angielsku.

Wskazówki

  • Najlepiej wybrać tempeh wędzony i dobrej jakości (polecam Merapi i Manufaktura Tempeh) by uniknąć używania aromatu dymu wędzarniczego.
  • Tempeh jest czasem nieco delikatny więc przy wielokrotnym przekładaniu należy uważać by nam się nie rozleciał.
  • Przepis jest oparty na przepisie na yubę w bekonowym stylu, więc można spróbować przygotować wegański bekon z tych dwóch składników jednocześnie i zdecydować, który bardziej nam odpowiada.
  • Można pójść na skróty w tym przepisie i usmażyć tempeh, polewając go marynatą – powinno wyjść nieco mniej intensywnie, ale oszczędzimy czas na marynowanie.
  • Warto użyć jasnego sosu sojowego lub ciemnego, rozcieńczonego z wodą, bo tempeh już sam w sobie jest dosyć słony i z ciemnym sosem całość będzie nam przywodzić na myśl bramy Wieliczki.

Tempeh w bekonowym stylu wykorzystaliśmy w tych przepisach:

Vegan Full English Breakfast – Wegańskie Angielskie Śniadanie

Tempeh w bekonowym stylu w angielskim śniadaniu
Tempeh w bekonowym stylu w angielskim śniadaniu

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *